RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1680|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

入倉玩用咩火咀好?成日死火

RCandylau 發表於 2012-5-11 12:48:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

1/8 buggy 入倉玩用咩火咀好?成日死火,用緊odonnel 0D077 是不是不正確?
行左一陣就死火,成日執車好掃興
Andrew168 發表於 2012-5-11 13:43:12 | 只看該作者
搵有經驗 ching 幫手啦, 極可能係大細油針未調好
valklai 發表於 2012-5-11 14:25:55 | 只看該作者

用odonnel 0D077 已經吾算凍可以算係熱添, 我用odonnel 0D099玩平地都好正常
你會吾會係:
1) 油針收到過龍,副偈overhead呀
2) 副偈玩左好耐已經冇乜壓縮
3) 副偈支conrod用久了,銅杯士蝕左,虛位太多
4) 仲未完全了解RC引擎運作
Evo露筍 發表於 2012-5-11 14:31:02 | 只看該作者
其實想知反車反得耐會唔會死火架??
因為有時執唔切車......(黑點:倉內3連跳谷底位)
到執得o既時間反返正就死左火......
Andrew168 發表於 2012-5-11 14:32:49 | 只看該作者
反車太耐, 多數死火
valklai 發表於 2012-5-11 14:46:01 | 只看該作者
Evo露筍 發表於 2012-5-11 14:31
其實想知反車反得耐會唔會死火架??
因為有時執唔切車......(黑點:倉內3連跳谷底位)
到執得o既時間反返正就 ...

我仲未去過啊,乜唔係比成百五蚊一日係會有人幫你反返正架車既咩??
pskyng 發表於 2012-5-11 15:21:14 | 只看該作者
見buggy 都會加長條油喉(長到打幾個圈). 當反車時, 可延長供油時間.  另外反車後要keep 住engine 有限度"運作"至有人執車,不然也會好快"死火".

有錯請指證.
crazynitro 發表於 2012-5-11 22:30:12 | 只看該作者
回復 RCandylau 的帖子

好多時未必關火咀事,可能係油針setting問題多D,我都有入倉玩到時大家研究吓
tonglau2000 發表於 2012-5-12 00:32:20 | 只看該作者
RCandylau 發表於 2012-5-11 12:48
1/8 buggy 入倉玩用咩火咀好?成日死火,用緊odonnel 0D077 是不是不正確?
行左一陣就死火,成日執車好掃興

用乜野 engine ?
turbo試下用  OS p3,  or OS p4
但如各 c-hing 所講, 未必關火咀事, 副偈壓宿得吾得先? 油針較啱未? slow車位較好未? 車有無 kick 住?  有無漏氣?
仲有好多因素都會死火