RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: vincentwow1450
打印 上一主題 下一主題
收起左側

推漿離合一問

樓主| vincentwow1450 發表於 2012-5-9 17:42:37 | 只看該作者
回復 beebone 的帖子

彈弓 NT1 原裝
serpentkkk 發表於 2012-5-9 17:46:15 | 只看該作者
回復 beebone 的帖子

同意    不過我冇注意呢點!行得到又滿意車速咪得口羅,飞街啫。
beebone 發表於 2012-5-9 18:34:58 | 只看該作者
serpent715 發表於 2012-5-9 20:08:10 | 只看該作者
747嗰套極力子底槳係新款反轉裝.
EG9 發表於 2012-5-10 00:39:02 | 只看該作者
要換個短collar, 否則clock 機, 換個短 collar 再跟原裝說明書去set
rave1010hk 發表於 2012-5-10 02:13:36 | 只看該作者

飛輪collar要配機的,NOVA系列有NOVA的collar,PICCO、SIRIO系列有用的collar,因為兩個系列條機軸唔同粗幼的,如果P & S系列機用咗NOVA的collar,會揸唔實條機軸,而collar咀也會凸出咗飛輪一點點,咁樣粒螺母就壓唔實個飛輪,高轉個時就打滑。

你試下扭實螺母後,用火咀通鎖實螺母,大力扭下個飛輪是否打滑。另外也可以睇下粒collar有無磨走表面嘅黑色,或磨咗飛輪D鋁在collar上。如果有以上情況,只需要買過粒死光嘅 XR-338541 6mm-P & S 機用 collar,换上去就會無事。
serpentkkk 發表於 2012-5-10 13:37:23 | 只看該作者
回復 rave1010hk 的帖子

獲益良多!
 樓主| vincentwow1450 發表於 2012-5-11 14:38:06 | 只看該作者
回復 rave1010hk 的帖子

正常拉,我用磨沙紙將collar 磨短差不多1.5mm, 現在裝完螺母后, collar 沒有伸出flywheel, 螺母只壓倒flywheel,  多謝指導。。