RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3184|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

行直線問題

JINSHANWAI 發表於 2012-5-2 19:48:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有幾個問題想請教各位Ching,我買咗套ready set mini z MR-02, 比大油架車打轉而唔係行直線,但比少啲油就冇事,請問是什麼問題?玩咗幾分鐘後,發現後輪有齒輪嗰面轉,而另一面唔轉,發現車輪邊有啲頭髮和貓毛,會唔會呢啲毛髮卡住而引致只有一面轉?還想請教有那些差電機和電推介,budget大約500-800左右。謝謝。
Alotom 發表於 2012-5-2 21:31:43 | 只看該作者

貓毛同頭髮都會卡住個轆;另外要留意鎖住車軨果幾粒絲母係唔係上得太實。
 樓主| JINSHANWAI 發表於 2012-5-3 06:24:36 | 只看該作者
多謝你資料,等我check下先,如解決唔到,再請教各位Ching,還有,有冇ching可以介紹差電機比我,我試過係中環搵powerex差電機,但已冇賣。
白鬍子 發表於 2012-5-3 08:24:06 | 只看該作者
JINSHANWAI 發表於 2012-5-3 06:24
多謝你資料,等我check下先,如解決唔到,再請教各位Ching,還有,有冇ching可以介紹差電機比我,我試過係中 ...

powerex鴨記華輝或kws慢你有售
lwclam 發表於 2012-5-3 09:25:25 | 只看該作者
MR02 係後驅車
如果突然俾大油,果一下係唔會直線,所以起步係要慢慢俾油
你係全原裝, 無option parts? 即係原裝跟車膠差速?
 樓主| JINSHANWAI 發表於 2012-5-3 12:44:38 | 只看該作者
回復 白鬍子 的帖子

多謝Ching資料
 樓主| JINSHANWAI 發表於 2012-5-3 13:47:47 | 只看該作者
係原裝,冇parts跟。請問咩叫車膠差速?因我係新手,未接觸過搖控玩具,希望各位ching多多指教,唔好嫌小弟麻煩。還想請教係唔係咩車殻都可以換?謝謝。
Wayne~~ 發表於 2012-5-3 15:22:43 | 只看該作者
JINSHANWAI 發表於 2012-5-3 13:47
係原裝,冇parts跟。請問咩叫車膠差速?因我係新手,未接觸過搖控玩具,希望各位ching多多指教,唔好嫌小弟 ...

牙差同珠差o既分別..........

http://www.bbs.rc-evo.com/#q=htt ... iw=1006&bih=560
 樓主| JINSHANWAI 發表於 2012-5-5 10:31:08 | 只看該作者
拆開車轆清理完毛髮後,試玩,冇大問題,但未夠半分鐘比大油都係打轉,拆開轆已經冇毛髮,但原裝膠車轆好多貓毛次住,請問ching門係屋企玩有冇呢個問題?有冇其它轆(海綿呔)會冇今次毛?還有我車款係mr02,我應該買那款車殼換,thanks.
Motul 發表於 2012-5-5 12:15:08 | 只看該作者
HIHI~MR02我有玩緊呀~
首先你換晒全車啤鈴~去KWS買~然後
因為地板有塵有毛髮(即係極冼既環境)~所以你( 必定 )要有一支好順既珠差~買KYOSHO的就可以不用煩了~轉彎時你個兩隻尾轆就可以順住地板差速轉動~改善甩尾現象~
然後你買一對8度尾胎~15度前胎~太子CT有售~
掃一掃下個地~你架車應該就可以在屋企聽聽話話週圍走
還有其他OPTION~例如查查~金屬MM摩打座~頭彈弓~你有興趣落場玩先再買~
有D OPTION係必換~有D OPTION可以唔洗換~買之前問下人就唔洗浪費金錢了~

Tat-tat 發表於 2012-5-5 12:54:45 | 只看該作者
JINSHANWAI 發表於 2012-5-5 10:31
拆開車轆清理完毛髮後,試玩,冇大問題,但未夠半分鐘比大油都係打轉,拆開轆已經冇毛髮,但原裝膠車轆好多 ...

後驅係比較容易比大油就走埋一邊,所以要就住比油。

在屋企玩,可以考慮先吸麈/掃地,再用少少濕地拖去拖一拖地板,用以增加濕度,咁樣都有幫助架。

都冇咩胎係唔痴毛架啦,唔想煩,可以買一套海棉胎玩,另外那師兄提既膠胎都係唔錯既選擇,用膠胎既話,可以考買多一對車頭 20 度試試。

MR-02 大部份車殼都用得,不過要留意既係唔同車殼冇唔同長度,你可能要換摩打座,仲有一樣要意既係車殼有分闊和窄陣,所以最好都係去到睇睇問問,或者帶埋架車去啦,咁就實冇買錯啦,
Clair 發表於 2012-5-6 15:33:09 | 只看該作者
買珠差應該買KYOSHO OR X-power?
ANDY816 發表於 2012-5-6 21:34:26 | 只看該作者
請不要在屋企地玩, 因太多污穢,最好在車場玩, 如你字玩過, 去車場等CHING 幫你SET 下好好多少,
差電機可去KWS 極X買,大約 $200 ﹣$300 一架叉電機。
lwclam 發表於 2012-5-7 09:30:18 | 只看該作者
珠差最好都係買番原廠~
 樓主| JINSHANWAI 發表於 2012-5-8 18:17:38 | 只看該作者
多謝各位ching意見。如再有問題,再向各位ching請教,謝謝。
 樓主| JINSHANWAI 發表於 2012-5-8 18:28:44 | 只看該作者
唔好意思各位Ching,請問KWS邊間舖比較多Mini Z 配件買和比較願意指導下新手。還請問有無特訂工具用作維修或改裝車輛,KWS有冇得買,謝謝。
Clair 發表於 2012-5-8 23:45:48 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-5-7 09:30
珠差最好都係買番原廠~

HAHA。。OK。。但我想MATCH返RED@@
wing1203 發表於 2012-5-9 00:44:57 | 只看該作者
JINSHANWAI 發表於 2012-5-8 18:28
唔好意思各位Ching,請問KWS邊間舖比較多Mini Z 配件買和比較願意指導下新手。還請問有無特訂工具用作維修或 ...

冇話邊間多的....
你可以去 慢你 ,  食粥 , 紅星 呢幾間
想問野既 慢你 同 食粥 會好一點

至於有咩工具同點改裝,呢樣就最好上一上車場,問下師兄啦
反而最主要係睇下你係邊度玩
lwclam 發表於 2012-5-9 07:27:30 | 只看該作者
回復 Clair 的帖子

因為我見多數師兄都係推薦原廠。無乜點聽過介紹且用副廠。
Iv_vi227 發表於 2012-5-11 01:16:27 | 只看該作者
我係AWD 的都有同樣問題  ????