RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3319|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

<分享>Savage XL 5.9

ThomasZ 發表於 2012-5-1 21:05:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日係我玩車以來最開心的其中一日, 因為真真正正自己順順利利舞掂一架油車, 小弟悟性太差,要玩到第五架油車先玩得掂,回想過去無人教走太多冤枉路,花錢花時間花心機, 所以好慶幸有呢個網站同各位熱心助人的師兄, 在此要再講聲多謝! 講番我隻大豬先, 我用16%油來溫車,除左照說明書方法外另外中速溫多幾缸油,總共溫了1.5升左右, 見副偈好穩定就鎖油針至110-120度操車啦,我將原裝的轉向servo改造油門servo,轉向用savox 1256tg,其它全車原裝設定繼續用16%油在瀝青路操車。不愧為20kg的servo,轉向相當靈活! 要留意原廠設定break好少, 要扭緊好多先停到架車, 仲會停到好似ABS咁,好得意! 另外二波同三波好似太快轉, 如果FULL雞起步,基本上一秒就轉,二波三波一齊轉,所以我今日基本上都係淨玩三波咁滯,副偈太好力啦... 不過就無乜趣味, 返屋企都係要SET番遲D轉波先好玩 速度快過用大摩打齒的無刷SLASH 4X4些少, 以這龐然巨物來說, 速度很不錯啦
玩完兩L新買的16%油就玩番兩年前的25%珍藏油, 當年就係自己玩架TEN-T轉用呢隻油後唔識SET油針所以放棄玩油車勒
經過連日來爬文再爬文膽粗粗將25%油灌入大豬到....今次SET好油針無難度啦,嘿嘿..!!
用25%油一落地.....哇! 成架車癲哂! 可能始終係越野胎比較軟同軸車猛力加速會則向一邊的的關係, 架車變左好似架船咁, 要自己扭左扭右修正好先行得直, 前輪仲會變成飛碟!!堅勁!!

雖然上TB買貴了成千蚊, (可恨本港代理經常無貨!)但真係有買貴無買錯! 早買早享受(已經買遲左幾年)

以下係今日用16%油玩車的片段:
http://www.youtube.com/watch?v=4Syuph5keBA
Hpibbq 發表於 2012-5-1 21:13:34 | 只看該作者
讚!
始終都係油車好玩好多
punchan 發表於 2012-5-1 21:15:53 | 只看該作者
回復 ThomasZ 的帖子

C HING 你冇選擇錯XL 系駕好車,而你溫車心機令我佩服!
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-1 21:52:13 | 只看該作者

哈, 多謝! 我其實無乜心機咋, 有D師兄溫四五L仲有心機
當你愛惜一件東西時, 望住佢已經好高興, 頭三缸油我就坐定定望住佢,聞下D油煙味都好開心,哈哈!
valklai 發表於 2012-5-1 21:53:53 | 只看該作者
咁你部ten-T咪可以從出江湖囉??
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-1 22:00:04 | 只看該作者
valklai 發表於 2012-5-1 21:53
咁你部ten-T咪可以從出江湖囉??

當年諗住告別油車, 含淚賣掉了
tsk28 發表於 2012-5-1 22:42:29 | 只看該作者
16%因為潤滑成份高. 所以會無咁快, 用回25%會快好多.  之前我run in多數用5%
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-1 22:45:29 | 只看該作者
tsk28 發表於 2012-5-1 22:42
16%因為潤滑成份高. 所以會無咁快, 用回25%會快好多.  之前我run in多數用5%

我去開既舖頭都無5%賣
16%同25%感覺差好遠好遠, 聽落轉數差唔多但力度差好遠!
AltezzaMak 發表於 2012-5-1 22:47:13 | 只看該作者

睇完篇文又袋錢落袋

請問"鎖油針至110-120", 係idle度 或 行車度?

部車原本車胎冇落膠水, 需唔需要加返架?
tsk28 發表於 2012-5-1 22:50:33 | 只看該作者
度數越低, 即潤滑成份越高, D 油就越無咁爆.  如你所講, 就算同一個溫度, 16% 同25% 都會差很遠.   如果run in 完. 你可以開始交下個轉波時間
tsk28 發表於 2012-5-1 22:59:15 | 只看該作者
AltezzaMak 發表於 2012-5-1 22:47
睇完篇文又袋錢落袋

請問"鎖油針至110-120", 係idle度 或 行車度?

正常度溫度, 是部車跑完回來立即度. IDLE 時溫度溫度會比剛跑完回來時低小小
tsk28 發表於 2012-5-1 23:18:36 | 只看該作者
又不用經常度, 基本上你開始玩時, 度好溫度, 大概 100至110 左右, 跟住便不用度都可以.
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-2 00:37:57 | 只看該作者
AltezzaMak 發表於 2012-5-1 22:47
睇完篇文又袋錢落袋

言重啦師兄, 只係分享一下玩車感受, 無咩技術可言
我無落膠水都無飛出來喎, 原廠應該有落膠水的吧?穩陣起見我都係落多浸先。
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-2 00:39:40 | 只看該作者
tsk28 發表於 2012-5-1 22:50
度數越低, 即潤滑成份越高, D 油就越無咁爆.  如你所講, 就算同一個溫度, 16% 同25% 都會差很遠.   如果run ...

為左佢長命百歲著想,咁我下次都係買返16%算啦, 25%癲得滯無哂操控感,好似渣船
tsk28 發表於 2012-5-2 10:08:26 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-5-2 00:39
為左佢長命百歲著想,咁我下次都係買返16%算啦, 25%癲得滯無哂操控感,好似渣船

也不可以這樣說, 雖然16%是潤滑成份高. 但燃燒的成份便相對地低.  那些燃燒的成份是有助散熱的.  其實你可以照用25%.  但注意溫度最好不要超過110.  就應該沒有問題的.  如果有時間, 可以看一下這條LINK    http://www.rcfans.com/bbs/tech/nitro/      有講一下引擎的保養.  
  其實如果引擎不過熱, 定期check 下, 更換啤令及雞比.  保證你副引擎又耐用, 又穩定
valklai 發表於 2012-5-2 11:09:33 | 只看該作者
tsk28 發表於 2012-5-2 10:08
也不可以這樣說, 雖然16%是潤滑成份高. 但燃燒的成份便相對地低.  那些燃燒的成份是有助散熱的.  其實你 ...

認同....
與其收油針至百二度黎搾取馬力(用16%), 倒不如用25%油,將溫度調到一百度左右黎玩,副偈可能仲會長命d喎!!
好似兩部私家車, 一部1000cc,一部2000cc,大家長期行150km/hr, 一部用四仟轉黎行,另一部用三仟轉黎行,你估下邊副偈快死d??
bear_cat_x 發表於 2012-5-2 12:44:15 | 只看該作者
回復 ThomasZ 的帖子

ching, your car is very fast! where did you play it?
tsk28 發表於 2012-5-2 15:17:38 | 只看該作者
ThomasZ 發表於 2012-5-1 21:52
哈, 多謝! 我其實無乜心機咋, 有D師兄溫四五L仲有心機
當你愛惜一件東西時, 望住佢已經好高興, 頭三缸 ...

我又是, RUN 機時望住部車.  好開心.   不過我通常RUN 一L 油就算.   片段中是否青衣?  如果你下次去玩, 可以PM 下我, 可以大家一齊吹下水, 交流下.  我住附近
AltezzaMak 發表於 2012-5-2 21:19:35 | 只看該作者
請問用16%油溫機, 用原裝跟既火咀? 油針教幾多?  
 樓主| ThomasZ 發表於 2012-5-2 21:20:56 | 只看該作者
今日mx第一次試off-road, 室外氣溫應高過30度, set引擎在100度左右, 應該太富油, 無力, d聲好似有啖痰吐不出似的。收少少主油針到聲靚力猛時,溫度就115-130度, 可能用殼玩無開孔原固? 夏天都係適宜玩油車, 今日三排電大肚,一排ip俾slash4x4攪大,一排silverback俾sc10 4x4 5分鐘特快攪大(特大,應係4胞胎),一排evil俾b6差機攪大

大豬越野性能真係勁,在mx管它甚麼大小石頭,爛路草地都好似當平路咁行, 真係爽
http://www.youtube.com/watch?v=hRh2dGqx-YY