RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: dendrobium
收起左側

現在D人揸車真係.....

iggihk 發表於 2012-4-29 23:45:08 | 顯示全部樓層
的士佬,巴士佬加小巴佬 都係差唔多la,

william310 發表於 2012-4-29 23:50:10 | 顯示全部樓層
回復 dendrobium 的帖子

100%巴士有問題啦!
iggihk 發表於 2012-4-29 23:51:42 | 顯示全部樓層

拍片者完全無問題wor, 佢行行下點知架巴士唔用常理小路出大路full油直出?
其實唔通你就係個巴士老?
 樓主| dendrobium 發表於 2012-4-29 23:54:49 | 顯示全部樓層
iggihk 發表於 2012-4-29 23:51
拍片者完全無問題wor, 佢行行下點知架巴士唔用常理小路出大路full油直出?
其實唔通你就係個巴士老?

無問題就無問題~我沒話說
講講下又估呢樣估果樣...同你唔合頻道~
aattaa 發表於 2012-4-29 23:59:34 | 顯示全部樓層
iggihk 發表於 2012-4-29 23:37
巴士有問題wor, 樓主係米同youtude人一樣無車牌所以唔識交通規則?
明知有盲點加上小路出大路都照full油一野 ...

睇吓架Van超速幾多先定案啦.我敢話就算撞咗佢都吾敢比段片比警察.
iggihk 發表於 2012-4-30 00:03:07 | 顯示全部樓層
撞咗唔使睇片都知巴士輸la~
AMAT 發表於 2012-4-30 00:34:52 | 顯示全部樓層
dendrobium 發表於 2012-4-29 23:20
我住係呢度,個u位出好有盲點,但拍片條友係直路見到,都仲要加油衝,咁係咪駕駛態度有問題先?

但不等如佢有錯.只係佢唔讓人唧.

交通法例唔係講禮貌,係講規則.

巴士轉線佢有責任要睇隔離條線有冇車,唔係夾硬走出去.

佢車體大,動作慢,實在就唔應該咁樣衝出去.

心急唔等,唔理乘客,巴士司機駕駛態度更有問題.
shouldbe 發表於 2012-4-30 00:53:57 | 顯示全部樓層
妖!兩個都有問題+冇品,的士佬一入直路即爆地版油已經錯,跟住巴士佬於肓區後發現的士佬飛住來照出多條線擺明係"夠薑就隊我!",到最後巴士佬成功攞位後早停又擺明等的士佬上來同佢講"你吹咩!",然後條片就完,之後的士佬同佢應該互小咗佢一輪.
其實路面上呢d人抄車雙雙都低死!
JasonLeung 發表於 2012-4-30 00:54:55 | 顯示全部樓層
如果架的士超速,上到庭架的士一定蝕哂章
亦試過發生交通意外,A B車司機都一齊被判有罪
shouldbe 發表於 2012-4-30 01:00:07 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2012-4-30 00:34
但不等如佢有錯.只係佢唔讓人唧.

交通法例唔係講禮貌,係講規則.

講規則之餘都講品德,人是生的.
tiger1 發表於 2012-4-30 06:44:47 | 顯示全部樓層
現在D人揸車真係好有問題
hydrogen9999 發表於 2012-5-1 00:22:18 | 顯示全部樓層
你話情況會唔會係咁:
巴士佬出車望了一下鏡,見7~80米後有架車在第二條線,正路起碼8~9秒先到,所以先行一步快快過慢線,點知部的士變魔術咁2秒就殺到,仲要搶埋慢線,邊個估到先?
vcslll 發表於 2012-5-1 14:24:46 | 顯示全部樓層
條路系分叉路合一 (又有中心路阻格)巴士佬合綫位再加上轉兩條!都唔睇清楚!你都應轉完一條綫,再睇才轉二條啦!大家學車都有教啦!的士佬可能開得快,但巴士佬由自己條綫入人地條綫,系唔系要睇清楚呀!還有一口氣入兩條都唔慢及閘過來!如你是行緊慢的...你自己想下先啦!
vcslll 發表於 2012-5-1 14:34:07 | 顯示全部樓層
AMAT講得好.道路上系有規則的.一䦕始就不講規則....咁做乜得啦!
MW_jai 發表於 2012-5-1 14:38:16 | 顯示全部樓層
講黎講去最重要小心交通情況 安全為上
jerwin123 發表於 2012-5-1 14:46:37 | 顯示全部樓層
dendrobium 發表於 2012-4-29 22:19
現在D人揸車真係.....

拍片者真係好無品....見架巴士出...仲加速頂住條慢線...仲話人地夾佢....條 ...

架的士行開條線點解要讓?
椰禮 發表於 2012-5-1 17:39:55 | 顯示全部樓層
好似2個都有錯lo~
nikeid 發表於 2012-5-11 18:14:17 | 顯示全部樓層
the bus driver is wrong !
forton 發表於 2012-5-13 08:51:51 | 顯示全部樓層
馬路上一天起碼超過100單以上的事情,如果每件事都有Cam拍低擺上網
而令各位面紅耳熱去分辨誰對誰錯,真係200歲都唔夠用+心臟必須強健
cytnet 發表於 2012-5-13 09:25:46 | 顯示全部樓層
綠的大戰巴士