RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3028|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

MUGEN MTX-5 and X-ray NT-1車架選擇?

victor1997621 發表於 2012-4-29 17:17:16 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟打算重玩油車,宜家考慮緊MUGEN MTX-5又或者NT-1。 聽講NT-1設計好實淨,但係鬥車又唔係鬥撞,所以自己又覺得冇咩用。煩請C-hing來講解一下尼兩架噶設計特性,優點同埋缺點以及車架上噶改動建議。萬分感謝!!!
rcworldhk 發表於 2012-4-29 17:21:36 | 只看該作者

MTX5 must better
 樓主| victor1997621 發表於 2012-4-29 17:28:49 | 只看該作者
回復 rcworldhk 的帖子

NT-1聽講好適合新手,X-ray膠件出名硬淨。但係NT-1都已經出左好多年,個設計又有D舊。每年噶新版本最多都係升級下D金屬件或者OP件。MTX-5 就日本車,新設計,傳動部份就抄MRX-5設計傳承MRX-5優良傳統。MTX-5系彎路性能唔錯,但係日本料就肯定冇歐洲料硬淨。所以係度唸緊應該選變款車架。。。 C-hing有冇D咩好提議??THZ!
車仔同學會 發表於 2012-4-29 18:24:52 | 只看該作者
聽講MTX-5很容易掃齒輪
 樓主| victor1997621 發表於 2012-4-29 18:30:30 | 只看該作者
回復 車仔同學會 的帖子

好似係。不過我地尼邊多人玩MTX-5。NT-1噶膠齒好似同NT-1設計差不多,唔知可唔可以通用或者升級呢?
Hpibbq 發表於 2012-4-29 18:30:36 | 只看該作者
咩車都無咩分別
人快咩都快
 樓主| victor1997621 發表於 2012-4-29 18:33:36 | 只看該作者
回復 Hpibbq 的帖子

人噶技術就另一回事啦,唔計用咩引擎,咩setting同埋重量。只係睇車架設計。
八旗統帥 發表於 2012-4-29 18:43:09 | 只看該作者
回復 victor1997621 的帖子

小弟過去玩nt1.膠件雖多.不過直版都好實淨.(xray)D膠料一向都有保證.而且跟書切好已經幾好跑.
E家玩緊MTX-5.因為設計偏向扭.所以好多位置以中空設計.心理上無甘實淨.不過KWS補強配件都好齊全,車架對唔同地面反應敏感.要慢慢試.試好都係一把好鋒利0既刀.我玩左幾個月.淨係有次大炒換過隻批.對方無左半份頭.其它都零損耗.
DicksonGlacier 發表於 2012-4-29 20:33:46 | 只看該作者
回復 八旗統帥 的帖子

淨係有次大炒換過隻批.對方無左半份頭.其它都零損耗
人地架3R冇左半架車
八旗統帥 發表於 2012-4-29 21:16:07 | 只看該作者
回復 DicksonGlacier 的帖子

aaaa~~~保守少少.保守少少
 樓主| victor1997621 發表於 2012-4-29 23:53:38 | 只看該作者
回復 八旗統帥 的帖子

聽講MTX-5噶設計為求更多噶扭動性,設計都個後段偏軟。導致大齒極容易掃齒。。。C-hing架MTX-5係咪經常會掃齒?
beebone 發表於 2012-4-29 23:58:16 | 只看該作者
victor1997621 發表於 2012-4-29 17:28
回復 rcworldhk 的帖子

NT-1聽講好適合新手,X-ray膠件出名硬淨。但係NT-1都已經出左好多年,個設計又有D舊 ...

冇得只係睇車架,要睇整體。
chungtsai 發表於 2012-4-30 00:57:21 | 只看該作者
新人玩邊架車唔重要,最緊要係同身邊朋友一樣,可以參考
Hpibbq 發表於 2012-4-30 01:06:32 | 只看該作者

你信唔信都好啦。你入車場睇下啦
兩架車都有人玩,都係超快 都多parts
另外最快車手係km hk 1
nt1就出2012
Hpibbq 發表於 2012-4-30 01:08:58 | 只看該作者

你信唔信都好啦。你入車場睇下啦
兩架車都有人玩,都係超快 都多parts
另外最快車手係km hk 1
nt1就出2012
 樓主| victor1997621 發表於 2012-4-30 01:29:59 | 只看該作者
回復 Hpibbq 的帖子

可惜小弟宜家系國內,玩車要買parts只能夠線上購買。要去kws都要搭飛機返去。。。國內就多人用MTX-5。NT-1,MTX-5,733. X-ray,Mugen,Serpent為主。
八旗統帥 發表於 2012-4-30 04:53:21 | 只看該作者

我未曾掃過齒wo.我用nova-pts加速都幾猛下.所以大齒o既質料應該係無問題.
反而玩車有時真係要講下命水.咁唔好彩一放落地聶粒沙仔咩車都可以同大齒講拜拜.
beebone 發表於 2012-4-30 09:58:44 | 只看該作者
八旗統帥 發表於 2012-4-30 04:53

我未曾掃過齒wo.我用nova-pts加速都幾猛下.所以大齒o既質料應該係無問題.

你部機較得立囉
八旗統帥 發表於 2012-4-30 19:54:46 | 只看該作者
回復 beebone 的帖子

講真句..真係有d唔寫得.
 樓主| victor1997621 發表於 2012-4-30 21:51:59 | 只看該作者
回復 chungtsai 的帖子

我應該算系舊新手~~宜家就等747出埋之後再決定~