RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3178|回復: 19
收起左側

新手買車~請俾少少意見

Dickyyim03 發表於 2012-4-27 00:39:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟打算買部越野車玩下,主要會在沙灘放下,同埋會行下山咁.今日去睇車時睇中左tamiya部HILUS.(都唔平)
請問這部hilus屬於邊種越野車呢?是慢爬嗎?適合在我上述的地方玩嗎?
如果買下這車,除了控外還有什麼要買?
電我有8舊磚電,合用嗎?

還有另外的車種可以介紹一下給小弟嗎?

http://www.tamiya.com/japan/products/58397hilux/index.htm#movie

rcworldhk 發表於 2012-4-27 00:56:21 | 顯示全部樓層

放下hk$5XXX在沙灘
 樓主| Dickyyim03 發表於 2012-4-27 01:04:56 | 顯示全部樓層
回復 rcworldhk 的帖子

係呀~唔平

所以想問清楚先決定
rcworldhk 發表於 2012-4-27 01:08:36 | 顯示全部樓層
Dickyyim03 發表於 2012-4-27 01:04

係呀~唔平

Richman.....
 樓主| Dickyyim03 發表於 2012-4-27 01:16:29 | 顯示全部樓層

我真係咁"RICH"就直接買左啦

點解睇中呢部,原因是車殼吸引,個睇睇價錢.嘩.嚇一跳.

越野車我不認識,連乜野叫慢爬,乜野叫buggy都未太知.
rafe 發表於 2012-4-27 01:18:58 | 顯示全部樓層
沙灘玩車,海水會咸蝕全車零件架~~!小心
rcworldhk 發表於 2012-4-27 01:19:17 | 顯示全部樓層
Dickyyim03 發表於 2012-4-27 01:16

我真係咁"RICH"就直接買左啦

Richman.....放下hk$5XXX在沙灘
kwcgary 發表於 2012-4-27 01:22:07 | 顯示全部樓層

行山OK

登錄/註冊後可看大圖

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=254003&extra=page%3D2
 樓主| Dickyyim03 發表於 2012-4-27 01:47:39 | 顯示全部樓層
回復 kwcgary 的帖子

師兄D相好正!

又帶車又帶機,咁咪好甘
Allan007 發表於 2012-4-27 07:37:05 | 顯示全部樓層
Dickyyim03 發表於 2012-4-27 01:47
回復 kwcgary 的帖子

師兄D相好正!

猜輸果個負責帶相機,冇得玩車
billychan 發表於 2012-4-27 08:48:37 | 顯示全部樓層
Dickyyim03 發表於 2012-4-27 00:39
小弟打算買部越野車玩下,主要會在沙灘放下,同埋會行下山咁.今日去睇車時睇中左tamiya部HILUS.(都唔平)
請 ...

hilus屬於邊種越野車呢?是慢爬嗎?  我有這部車,但我都分唔清,應是慢行越野車吧.
適合在我上述的地方玩嗎? 除爬車外,應可以.
如果買下這車,除了控外還有什麼要買? 咁就多囉.......
電我有8舊磚電,合用嗎?  方形的不合用.

zeda 發表於 2012-4-27 11:46:11 | 顯示全部樓層
Hilux 不是慢爬, 我覺得是像真越野車
買慢爬, 可考慮Tamiya CR01, 如 land cruiser http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=58405, 價格又平一點, 約兩千頭, 不過就不能安sound/light system. 除爬石外, 它亦可行沙灘.
 樓主| Dickyyim03 發表於 2012-4-27 14:43:19 | 顯示全部樓層
回復 zeda 的帖子

Thx ching
hilus要用棍控我覺得很方便,MFC又要1900,真係幾貴。現在去kws睇下師兄你介紹部車先!
亦都想睇睇traxxas同HPl旳rtr車,睇落幾方便咁
cptkirk9 發表於 2012-4-27 15:14:52 | 顯示全部樓層
MFC-02 not at $1900 anymore!
I've got mine around 23XX
zeda 發表於 2012-4-27 17:44:40 | 顯示全部樓層
cptkirk9 發表於 2012-4-27 15:14
MFC-02 not at $1900 anymore!
I've got mine around 23XX

yes, I saw it on sale in chi lok at around $23xx
oscarchoi 發表於 2012-4-27 19:30:07 | 顯示全部樓層
回復 zeda 的帖子

睇下呢條片部Hilux爬得好玩,地點上水天山
http://youtu.be/RKUoDCM-w-w?hd=1
ralphli 發表於 2012-4-27 19:32:15 | 顯示全部樓層
玩像真好型,去鴻X問下
 樓主| Dickyyim03 發表於 2012-4-27 22:52:13 | 顯示全部樓層
折騰了一天,結果買了這部

HPI APACHE SC FLUX

原因是........全天候防水,沙地,泥地,落大雨都玩得.

但車殼確實是沒HILUS的美

來點圖跟大家分享一下

樓主| Dickyyim03 發表於 2012-4-27 22:53:44 | 顯示全部樓層
Wongjas 發表於 2013-3-4 00:43:50 | 顯示全部樓層
can i know how much and where to buy. and most importantly, could you share the review. As i am going to buy one for the same reason. playing everywhere including breach with kids.