RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: monsterken
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的怪獸號二代目(SAVAGE X WITH K5.9)出生記~~~

samsonl 發表於 2012-4-23 11:24:40 | 只看該作者
回復 Andrew168 的帖子

Which model of savage?
Andrew168 發表於 2012-4-23 11:35:41 | 只看該作者
savage 4.6
Andrew168 發表於 2012-4-23 11:37:20 | 只看該作者
savage 車太重
ThomasZ 發表於 2012-4-23 12:43:55 | 只看該作者

我的emaxx bulkhead係弱點, tmaxx是否都係呢個弱點?
大撞的話a臂芯會扯爛bulkhead,後來換左金屬bulkhead大撞就撞曲a臂芯。
可惜唔見有鈦芯賣, 如果解決到呢個問題maxx系車都幾無敵。
 樓主| monsterken 發表於 2012-5-27 19:02:03 | 只看該作者
好耐無UPDATE過個STATUS啦~~~依家啦啦聲用最簡短既方法講埋之後既故事~~
轉向組件好快咁完成左~~~不過聽過師兄講個SERVO SAVER就唔好跟住說明書扭到4MM, 己經真係好大力...我都試過.....所以只扭到去3MM而尸

登錄/註冊後可看大圖

新款SERVO盒, 我諗好多師兄都知道比舊款既SERVO真係"寬敞"好多~~~走線都舒服好多~~

登錄/註冊後可看大圖

上SERVO~~~轉向用返舊個隻1256, 後波都係用返舊豬隻JR, 油門就買新既~~~好多位師兄推介用既1258~~

登錄/註冊後可看大圖

棄用原裝轉向SERVO HORN...改用KM RACING~~~平靚正~~不過....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

裝完之後發覺個SERVO...."DI"得好緊要......直頭係"DI"到驚燒SERVO....即刻拆返落黎週圍問人(仲要俾人串話我屋企有.......). 跟住就慢慢FIND OUT返原裝係轉向組件上得太實啦, 鬆返少少就無事囉~~
 樓主| monsterken 發表於 2012-5-27 19:05:18 | 只看該作者
上埋SERVO BOX上龍骨到~~

登錄/註冊後可看大圖

波箱亦都裝好埋後波上埋龍骨~~~
裝好晒SERVO推桿~~

登錄/註冊後可看大圖

諗住試SERVO郁動啦.....點知.......$#%@^#@$!@*#$(

登錄/註冊後可看大圖

又要俾錢.......
ThomasZ 發表於 2012-5-27 19:10:12 | 只看該作者
monsterken 發表於 2012-5-27 19:02
好耐無UPDATE過個STATUS啦~~~依家啦啦聲用最簡短既方法講埋之後既故事~~
轉向組件好快咁完成左~~~不過聽 ...

我隻1256如果凌空時就無聲, 放落地都無, 但如果郁少少就會有didi聲, 好似想俾力返回中位咁。
你仲未完工呀? 我今日又去樓下爛地操成2L油啦, 前輪鈴掃6角,引擎啤鈴報銷一粒 , 正常損耗。
此車真勁無敵, 跳足成日無野爛, 條胎夠厚,落地時好似有氣墊咁, 降落得好舒服!
都係果句:有買貴無買錯! 相逢恨晚!!!!
 樓主| monsterken 發表於 2012-5-27 19:10:49 | 只看該作者

好~~~接收電買好啦~~~開始組裝油壓.......亦都係惡夢既開始.............

登錄/註冊後可看大圖

首先我自己SET好每一支油壓, 由腳到油壓筒低既距離一樣~~

登錄/註冊後可看大圖

跟住落油....頭30, 尾35.......放好氣.........慢慢扭好埋個油壓筒蓋.....跟住就大被蓋頭訓啦....
第二朝返工一睇....咦!!!!!!流油既?????
跟住頂住度氣返工.......放工狂轟返屋企打散支油壓睇...........我頂......
上邊個兩個膠圈係由油壓拆出....下邊兩個係我預先買多既士啤件....

登錄/註冊後可看大圖

跟住反反覆覆裝拆三至四次.......務求唔流油, 回彈大約相同....
過左幾晚之後終於搞掂.....

依家約左人出街先~~~今晩返黎再講故仔~~~~
ThomasZ 發表於 2012-5-27 21:48:43 | 只看該作者
嘿嘿哈, 我條片快過你出
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... &extra=page%3D1
毛仔 發表於 2012-5-27 23:42:40 | 只看該作者
我個手拉著左一次機就作廢了-_-#感覺好化學定唔知係咪我暴力←_← 有無師兄知道邊間有roto start 賣?快x又無覆我。明天又要去kws 行一轉
 樓主| monsterken 發表於 2012-5-28 02:06:50 | 只看該作者

好好好~~~返黎啦~~~繼續繼續~~
頭先講到我支死人油壓流油~~~有相睇~~~有相睇~~~
朝早流流訓醒覺....

登錄/註冊後可看大圖

望到之後即刻醒晒~~~

登錄/註冊後可看大圖

隔左幾晚之後終於搞掂........等待打散幅機洗機.....

登錄/註冊後可看大圖

就係依個時間......有OPTION到~~~~

登錄/註冊後可看大圖

紫色波頭~~~見到都~~~~

登錄/註冊後可看大圖

唔駛半粒鐘完成安裝~~~

登錄/註冊後可看大圖

樓主| monsterken 發表於 2012-5-28 02:11:27 | 只看該作者

好~~~搞掂晒車身野~~~~~洗機~~~~同佢整返個泡泡浴先~~

登錄/註冊後可看大圖

沖乾淨就吹身.....不過俾佢BURN到我隻手指......用風筒吹....好X熱....有小朋友係到真係唔好搞

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| monsterken 發表於 2012-5-28 02:19:36 | 只看該作者

上好機之後同埋推桿......同樣發現同咁多位沙豬師兄既問題.....油門得八成...

登錄/註冊後可看大圖

一不做, 二不休, 改~~~跟返VALKLAI師兄既改法~~~一收工就殺落去KWS買件~~

登錄/註冊後可看大圖

去到智惡買件~~~同老闆吹左幾句水~~~老闆介紹我用佢地玩船用既STOPPER~~~
又可以TRIM佢又唔駛屈個S位~~不過就要落鑼銯膠就要落足D, 如果唔係玩玩下甩左都幾飽下~~

登錄/註冊後可看大圖

返到屋企.....左屈屈, 右屈屈, 前DD, 後DD再曲多少少....完成~~~~

登錄/註冊後可看大圖

係到再次多謝VALKLAI兄教我咁既方法SET FULL THROTTLE~~
 樓主| monsterken 發表於 2012-5-28 02:22:11 | 只看該作者
好啦~~~今晚講住咁多先~~~~聽晚再續~~~
歡樂今宵~~~~再會~~~~~~各位觀眾~~~~~~晚安~~~~~~~~~~~~~~
ThomasZ 發表於 2012-5-28 12:47:39 | 只看該作者
回復 monsterken 的帖子

我睇左你條溫車片, 我都係呢支測溫槍, 但有點不可靠。
check 火咀最好成支槍頭貼近散熱頂直隊埋去, 唔好靠個紅外線準星, 同真槍一樣, 太近係唔準的。你會發現測出來的溫度其實高很多! 我又試過玩完射支死氣喉, 竟然得廿幾度仲低過室外氣溫,可能對某d光滑金屬面唔係咁準
毛仔 發表於 2012-5-28 16:52:04 | 只看該作者
毛仔 發表於 2012-5-27 23:42
我個手拉著左一次機就作廢了-_-#感覺好化學定唔知係咪我暴力←_← 有無師兄知道邊間有roto start 賣?快x又 ...

其實我估都係快x最大機會買到。 岩岩行kws問灑都無。最後都係係快x放低左$68x買左..感覺上好似貴左些小..但無辦法得佢有
valklai 發表於 2012-5-28 21:31:23 | 只看該作者
回復 monsterken 的帖子

師兄太客氣喇,我都係抄d老外既姐!!
 樓主| monsterken 發表於 2012-6-4 01:27:31 | 只看該作者

今晚再來~~~~~~
又個車架搞掂晒啦~~~
終於到車身啦~~~
初初我本身滿懷大志想跟返原廠咁噴下邊張相既花......

登錄/註冊後可看大圖

不過.....成日開夜.........搞搞下....放棄
首先擺個殼落去併併先~~~唔駛剪唔駛界, 非常方便~~不過.....佢幾個LOAN有少少唔對位......唔打緊啦~~~~落到就算~~~~因為佢原廠個殼真係好THIN好軟...我諗入一日倉或者MX都己經KO........

登錄/註冊後可看大圖

直到"牛"一個禮拜之後.....忍唔住啦~~~~
極速洗殼~~~~~
先上第一隻色~~~

登錄/註冊後可看大圖

跟住攞入房起勢"啡"冷氣~~~~
再噴第二隻色~~~

登錄/註冊後可看大圖

跟住死啦~~~中間留空個位唔夠多~~
唔梗要~~~我以前砌模型大把架生仲係到~~~攞支LEVELING THINNER加化妝棉~~~抺抺抺~~~~係咁而算鬼數~~~~
再入冷氣房~~~~~~~
入完房"啡"埋白色~~~~
再入房開P~~~~(實情上貼紙~~~乜鬼貼紙都上盡佢~~~~)
KO~~~
史上最求腩其漸變殼完成~~~~淨噴油大約九個字至十個字
上貼紙二十至二十五分鐘~~~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| monsterken 發表於 2012-6-4 01:45:20 | 只看該作者
跟住又過左一個禮拜~~~~~忍唔住啦~~~~要溫機啦~~~~一早起身~~~(都十一二點啦...)
收拾行裝~~~~~~我殺出去~~~~~~~~~~~

登錄/註冊後可看大圖

原本我諗住去我屋企對面屋村個多層停車場頂樓著車.....
諗位點都唔會有人嘈同趕掛....
點知.....係咪出門口無"裝香"....一出電梯未入停車場, 隔住度防煙門就見到個"石Q阿姐"成個"動"左係到巡梗數.....心諗.....x你個街.....捨得走未呀.....跟住隔左幾分鐘.......(我縮左係防煙們後邊等佢睇我唔到....)佢終於走左去另一邊.....咁我就靚雞雞攝入去走去相反方向"開壇作法"~~~~~點知......................一索油上油壺..........個阿姐老遠叫埋黎......."哥仔!!!!你搞咩呀~~~~~~~"....跟住就發生以下對話啦.....
我:整車囉
姐:依到唔整得個喎
我:下????我又唔係玩車....你見我攡晒報紙擔晒凳仔, 我玩都玩唔到啦, 你依到又無人, 又無車.
姐:你落去下邊公園整呀麻~~~
我: 阿姐你咪玩我啦~~~~下邊公園又細路又阿婆阿伯, 我落到去咪又盞俾你地D石Q掟返上黎~~~~你俾我二十分鐘(吹都吹正常少少啦....)~~~~~我搞掂即走煩唔到你!!!!(同時我對手仲索梗油落個壺到)
姐:我咁樣好難做個喎....(開始細聲....咁就中我死穴啦...)
我:好..................你都出到聲話難做囉......我都費事同你嘈.....走囉.....(開始慢慢就低個油壺.....放低渣~~~~唔係收檔呀~~~~我眼尾"目及"住佢會唔會走.....)
姐:哥仔唔好意思呀.......(佢個語氣真係好唔好意思, 但佢對腳仲係企係到.....我頂佢個肺)
跟住無奈慢慢收拾細軟走人.....
毛仔 發表於 2012-6-4 01:55:21 | 只看該作者
師兄你住邊頭架?得閒一齊落大窩囗個個滑板場玩。我前日跳左一晚都ok 幾好玩。不過跳斷左枝油壓