RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: monsterken
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的怪獸號二代目(SAVAGE X WITH K5.9)出生記~~~

paperlong 發表於 2012-4-20 01:47:40 | 只看該作者
好靚嘅車
 樓主| monsterken 發表於 2012-4-20 01:51:09 | 只看該作者
因為我屋企細....無大房可以砌車....一定要開晒壇擺係個廳到砌.....但一返工長時間既話....我老媽佢.....................唉..........太多慘痛經歷啦......所以今次.......
(絕係絕左D.....無計啦.....新車黎架.....)
今晚暫時咁多~~~~~聽日放假繼續"生豬"~~~
ThomasZ 發表於 2012-4-21 19:28:47 | 只看該作者
回復 monsterken 的帖子

哇嘿嘿! 我隻豬今日第一次著偈,第一次聽豬叫,好開心!! 經各位師兄熱情指導下, 而家著車無難度啦.再次感謝大家!
分享一下我這個油車新手今天的經歷...
今日個天睇落不太黑,估佢唔落雨就出去溫車,我用16%的油, 輸了點經驗買呢隻油係無色的,比較難睇油缸內還有多少油同油管來的情況。 最初用它跟車的5號火咀都一撻即著, 但好似無咁穩定, 於是就用番兩年前的珍藏,奧釘佬77號火咀(估係7號吧?),果然定好多, 唔易死火, 聞到d刺鼻又刺眼的煙味好開心(犯賤), 略為調校下溫度剛好80度, 過了大約25分鐘便磨完第一缸油。
滿心歡喜地等副偈冷卻後便入滿第二缸油, 準備第二缸冷磨, 磨了半缸死火了,心諗未驚過,而家著車而過借火, 點知完來kick死在上死點, 而且呢架車無乜位可以用一字批來撬飛輪,飛輪的牙亦比較淺,撬不了。最後拆了出來點知玩開電車工具箱無放大力拑,跟住就有點不高興地收皮回家了。 返到屋企用大力拑箱扭唔番出來,本想裝副台灣18偈落去玩算數, 但條氣都係唔順,最後諗住整難佢算數,用盡9牛2虎之力夾硬扭,結果從上死點扭番落來, 成個人即係醒神哂, 然後出後樓梯關好全部防煙門後磨埋半缸油, 果然如師兄們所講, 係十分難頂的, 眼睛幾乎睇唔到野, 但為了愛豬還是死忍了半缸油的時間,哈哈, 爽!!下次試下戴防毒面具先

http://www.youtube.com/watch?v=MOVXTlrd7dc
麻煩大家聽下呢個速度ok不? 噴到成地油真係唔好意思, 下次帶埋報紙去舖一舖好d。
ThomasZ 發表於 2012-4-21 19:34:44 | 只看該作者

請問師兄有無拆油門servo接engine條彈弓? 個油門servo好雞, 唔夠力拉到油門全開喔?
另外個轉向servo都好似唔多夠力, 原地扭唔到盡軚, 係咪正常?
ford 發表於 2012-4-21 20:23:01 | 只看該作者
next time take out the spark and it will easy to
Pass the dead point
ThomasZ 發表於 2012-4-21 20:47:37 | 只看該作者
ford 發表於 2012-4-21 20:23
next time take out the spark and it will easy to
Pass the dead point

成個散熱頂都拆埋, 都好難, 要超大力先得
bear_cat_x 發表於 2012-4-21 21:03:16 | 只看該作者

I have similar experience when I was form 2! When I came back from school, I found the car was relocated and some parts were disappeared. I asked ar ma and she replied that she had relocated it properly. Is it your case? Moreover, I also repair my car when my gf is in bathroom! Haha
AltezzaMak 發表於 2012-4-21 23:58:42 | 只看該作者
我都好想買部 savage XL K5.9, 但油車好污穢, 唔係太想玩...

今年話會出savage gasline XL, 好似幾正,

睇其他行gasline engine 影片死氣冇白煙, 噴既死氣係咪會清潔好多?  
samsonl 發表於 2012-4-22 00:34:55 | 只看該作者

回復 ThomasZ 的帖子

我兩隻servo都換咗!油門回位條彈弓用條輕力D,防止L角loading太大,再用隻no power時可以比條彈弓拉回油門。至於轉向,大輪車的確靜止時很難推動的,不過我都換了995.
 樓主| monsterken 發表於 2012-4-22 01:15:16 | 只看該作者
回復 bear_cat_x 的帖子

我托懶未試過唔見件, 我就係要防止依D情況發生都好幾次嘈到拆天.
我諗你都明白咩叫"亂中有序", 例如我今晚砌到依個STEP...乜野都唔郁到第二朝你都可以唔駛點諗就可以駁住落...我係好憎俾外來野影響到我做野, 所以我係極炆熷俾人郁過我啲野
ford 發表於 2012-4-22 02:45:17 | 只看該作者

回復 ThomasZ 的帖子

我丟了,垃圾也.浪費servo動力,得個硬,回彈力弱雞.
我用緊呢隻good,也買多包看門口 (kws好友幫到你)
ford 發表於 2012-4-22 03:04:28 | 只看該作者

回復 samsonl 的帖子

995 或 996R太慢也不穩定.容易gam.
也不應用在油門,它們大力單靠gear ratio,油門救命彈弓一定唔夠力拉埋......
這類破壞力大的怪獸一定唔可以比佢失控,好大件事,遙控的fail safe也一定要set好.
開心也安心. servo 平平地可楝savox lipo,life 可用1268, nimh可用1256, 油門1258.
或有冇其他師兄有好提議
 樓主| monsterken 發表於 2012-4-22 09:19:08 | 只看該作者
回復 ford 的帖子

我支”死X街” set 唔到fail safe.........嗚
valklai 發表於 2012-4-22 10:11:39 | 只看該作者
ford 發表於 2012-4-22 03:04

995 或 996R太慢也不穩定.容易gam.

這類破壞力大的怪獸一定唔可以比佢失控,好大件事,完全感受過,
當年部Hellfire+sts28偈就係用左995黎做油門同轉向servo,部車突然發癲失控,有failsafe都冇用,
發癲狂奔至聽聲停,但副偈續狂叫至死火,個穫甘囉...以後都怕怕了!!!
samsonl 發表於 2012-4-22 10:24:20 | 只看該作者

RE: 我的怪獸號二代目(SAVAGE X WITH K5.9)出生記~~~

回復 ford 的帖子

多謝ching建議。我再說詳細一點。油門是用緊savox 1251,再加上sanwa 461,set了failsafe及mon到接收電壓. 隻995是用在轉向的。
ford 發表於 2012-4-22 11:42:40 | 只看該作者

試下換埋隻1256或1268做轉向,爽好多嫁
995,996r糸我也用過在其它車,無事就好好玩.
我試過隻sanwa fm40接收被996r short死埋.
如果喺隻461就慘了
samsonl 發表於 2012-4-22 12:05:00 | 只看該作者
回復 ford 的帖子

我都試用1256先。我架sc10 4x4就是用1256TG,轉向真係爽到爆!
bear_cat_x 發表於 2012-4-22 15:43:26 | 只看該作者

Ching, no need "pulling fire" la playing rc is mainly for fun ma
ThomasZ 發表於 2012-4-22 20:37:09 | 只看該作者
回復 ford 的帖子

我今日慢車溫偈時, 右後胎都被噴到有少少油漬了。我見有d人用條膠管駁長條死氣喉將d廢氣直接噴落地有無用?
Andrew168 發表於 2012-4-23 10:11:04 | 只看該作者
我已前都玩二手豬, 但俾佢玩足兩個月, 整足兩個月, 都搞唔掂,
最後賣咗隻豬, 入番二手 T-MAXX, 即時爽爆到現在, 未整過