RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4231|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

世纪号大型豪华流线型快艇

Andrew168 發表於 2012-4-18 13:04:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

想問有冇 ching 玩過, 隻艇得唔得, 改冇刷有冇問題, 值得改嗎, 等等問題

BUNNYYUEN 發表於 2012-4-18 13:20:48 | 只看該作者

如果俾我,系吾會攺,易撞爆
 樓主| Andrew168 發表於 2012-4-18 13:25:34 | 只看該作者
有冇 ching 會做保強加硬船殼
BUNNYYUEN 發表於 2012-4-18 13:32:08 | 只看該作者
咁米好重,好似早排系柴灣池見有個師兄玩依家好多人改果架船仔,又唧玻璃膠做防水,又加壓水板,又加大a數電池,最後米用到4000幾kv摩打都吾夠原裝380麼打快囉,糸呀,攺咗好多野呀,米一味死重囉
BUNNYYUEN 發表於 2012-4-18 13:34:55 | 只看該作者
去鴨街睇下有冇d船殼系吸塑嘅買泥改
hungbobby 發表於 2012-4-18 14:20:52 | 只看該作者
回復 Andrew168 的帖子

To save time and probably money, I will try the MINI BOAT series which were already fiber glass, with water-cooled brushless motor, ESC and rudder servo only for RMB 658.
shvictor 發表於 2012-4-18 14:31:50 | 只看該作者
買一d現成已經係玻璃纖維船體快艇玩, 已包無刷馬達, 電變, servo, 都係一千多d, 仲比較化算
rgemhkie 發表於 2012-4-18 19:11:24 | 只看該作者
回復 hungbobby 的帖子

where can I buy that fibre glass body with B'less in HK around $1000 as you said ?
Thanks
Q太郎 發表於 2012-4-18 23:02:56 | 只看該作者

唔好介意我直說.....算吧啦...買架 RTR 既千維船又唔貴...呢啲船
改得黎隨時貴過 RTR 既千維船....改咗效果好似BUNNYYUEN師兄
話齋未必成功...哂錢...
 樓主| Andrew168 發表於 2012-4-19 09:59:34 | 只看該作者
ching 們可提供 link, 那裡買, hk and taobao, thx
waiwaiyick 發表於 2012-4-19 11:04:45 | 只看該作者
上淘寶網大把!
andrew007 發表於 2012-4-19 12:38:45 | 只看該作者
waiwaiyick 發表於 2012-4-19 11:04
上淘寶網大把!

其實淘寶買野方唔方便!
運費又點計 !
cktam 發表於 2012-4-19 14:56:23 | 只看該作者

回復 Andrew168 的帖子

屯門船友已改了多隻,看看新两兄弟的影片.
hungbobby 發表於 2012-4-20 15:13:36 | 只看該作者
rgemhkie 發表於 2012-4-21 08:40:11 | 只看該作者
回復 rgemhkie 的帖子

Dear Hunghobby,
Where is the retail shop in Nathan Rd ? pls advise. I hope to buy fibee glass Cruise boat not speed boat. many thx
rgemhkie 發表於 2012-4-21 08:55:21 | 只看該作者
回復 BUNNYYUEN 的帖子

You said "去鴨街睇下有冇d船殼系吸塑嘅買泥改"

may I ask 吸塑 is it mean soft PP plastic, some said it can not take any glue, it will detach after some use, is it true? Thx
BUNNYYUEN 發表於 2012-4-21 09:51:22 | 只看該作者
類似車殻lexan膠,行內人叫吸塑,因為做molding嘅時候系一凹一凸模用真空吸模吸出泥,所以叫吸塑
kotaro2872 發表於 2012-4-21 20:34:32 | 只看該作者
Andrew168 發表於 2012-4-18 13:04
想問有冇 ching 玩過, 隻艇得唔得, 改冇刷有冇問題, 值 ...

比我改都係only換遙控系統就算啦
hungbobby 發表於 2012-4-21 23:10:37 | 只看該作者
回復 rgemhkie 的帖子

You may ask in Tao Bao directly. I forgot the address, just barely remember its on the 3/F of a fairly small shopping arcade.
BUNNYYUEN 發表於 2012-4-23 17:41:47 | 只看該作者
邊到嘅3/F,pls pm me thx