RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: joho
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DEX-210 組裝, 秘技, 設定分享 (長期更新)

danny234 發表於 2012-5-20 02:56:50 | 只看該作者
nice car
coolcooleric 發表於 2012-5-20 02:57:02 | 只看該作者
回復 joho 的帖子

Thanks
 樓主| joho 發表於 2012-5-20 14:19:14 | 只看該作者
尋日係倉的試車片段, 可惜係一排玩完未差的電....
一排正常電池, 係跳晒所有台, 就好似四驅咁

http://www.youtube.com/watch?v=1 ... ature=youtube_gdata
52x 發表於 2012-5-20 22:01:12 | 只看該作者
拍得唔錯,邊位兄弟幫手架
piscesh 發表於 2012-5-20 22:27:47 | 只看該作者
nice car
Marvin0010 發表於 2012-5-21 07:33:29 | 只看該作者
回復 joho 的帖子

Yo John Ching I order 210 la , plz teach me what option parts I need to buy , thz a lot
Marvin0010 發表於 2012-5-21 07:34:48 | 只看該作者
回復 joho 的帖子

Yo John Ching I order 210 la , plz teach me what option parts I need to buy , thz a lot
 樓主| joho 發表於 2012-5-21 10:49:41 | 只看該作者
恭喜!

TYTD065, TYTD105, 呢兩件我認為係必須,其餘TYTD071, 可以令大齒有更多選擇,再加埋金屬14mm 輪胎接合器,咁就好完美。

記緊上TD 網站下載說明書,原裝果本有錯漏。

至於牙差就看個人,210 個珠差其實好好,但如果你好似我咁懶人一個,咁可以選配牙差。

電池最好買短電,可以前後移來調節重心,非常有用。

希望幫倒你
lcman 發表於 2012-5-21 12:58:32 | 只看該作者
原裝kit沒有servo saver,問題大唔大?
 樓主| joho 發表於 2012-5-21 13:03:02 | 只看該作者
好多車而家都無servo saver, 包括 TLR22, 包括 Schumacher Cougar. 就算以前玩 B4, 我地都會痴死個 Saver

用隻金屬齒 servo, 咁就平安大吉.
lawrencewong 發表於 2012-5-21 14:00:19 | 只看該作者
Good drive, good video
 樓主| joho 發表於 2012-5-21 17:13:43 | 只看該作者
係我個 setting 入面, 關於油壓 piston, 我有提到由6孔改成4孔, 咁到底點改呢?
對於210, 有兩個方法:
1) 原裝係附有無鑽孔的帕, 你可以去旺角賣靜態模型的地方, 買1.2mm 同1.3mm 鑽咀自己鑽.

2) 用一支平辣雞, 輕輕熔左6孔帕其中兩個孔, 如下圖:
Mkflee 發表於 2012-5-21 17:15:27 | 只看該作者
VERY NICE
Marvin0010 發表於 2012-5-21 20:15:13 | 只看該作者
回復 joho 的帖子

thz alot man
Marvin0010 發表於 2012-5-21 20:31:41 | 只看該作者
回復 Marvin0010 的帖子

will u go play on coming sat ?
lcman 發表於 2012-5-21 22:31:00 | 只看該作者
請問要唔要加萬向套?
lcman 發表於 2012-5-21 23:24:27 | 只看該作者
A Main 沒賣Tresrey,KWS應該也找不到,哪裡訂最經濟?
lcman 發表於 2012-5-22 06:24:35 | 只看該作者
回復 joho 的帖子

請問少孔與用濃啲油有什麼不同效果?
 樓主| joho 發表於 2012-5-22 09:39:31 | 只看該作者
其實孔的數量同大小係用來控制 "pack"。何謂 pack 呢? pack 的意思,係型容油壓一舜間受壓的過程,例如跳台下地的一刹那。孔的數目小\孔徑細會令pack 變硬,减小跳台後車架打底的機會。

至於點解吾用濃油?最主要係濃油會令整支油壓的反應變慢。係低抓著力的場地,你係希望油壓反應快以增強抓著力。以月野倉為例子:你一方希望用稀油等架車咬,但又有幾個高的跳台你吾想架車打底、要兩者兼得,就要係個帕度做功夫。

至於 4x1.2 200 油同6x1.2 300油,照計吾係一樣嗎? 剩講車架係個場走,兩者的反應的確一樣,唯一分别亦只係跳台落地的反應而之。
coolcooleric 發表於 2012-5-22 10:34:09 | 只看該作者
回復 joho 的帖子

萬分感謝!
John Ching 我想問應如何選擇油壓的rebound ?
例如有時要set full rebound , 有時50% rebound