RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3918|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於摩打問題

lwclam 發表於 2012-4-13 23:56:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
正在轉換 MR02 -> MR03
當搞到去個摩打度時,就出左問題!
MR02用Atomic Stock Motor,同ATM 摩打座,係靠兩粒螺絲上實
但跟MR03 來的 XSpeed Motor,係無果兩個螺絲位!

請問,我應該成份尾連Atomic Stock 摩打一起移植
還是,用番原裝果份膠摩打座呢?

若然用原裝摩打座,又可唔可以裝到原來的查查呢?
Tat-tat 發表於 2012-4-14 00:03:03 | 只看該作者
你而定既情況,係吾可以用個 X-Speed 於哩個金屬摩打座呢。

所以你要連個 Stock 摩打都要搬過去架 MR-03 度。
Tat-tat 發表於 2012-4-14 00:07:47 | 只看該作者
原裝膠摩打座我記得係用吾到查查的,而且個摩打都好熱,所以吾好用個膠摩打座啦。個  X-Speed 可以咁用:
1) 買過另一個吾需要一定用螺絲裝摩打既金屬摩打座係. 我知 2+1 Racing 同埋 R246 都有
2) 買個 Bearing 摩打殼換支 X-Speed 芯入去
3) 賣左個 X-Speed 佢
 樓主| lwclam 發表於 2012-4-14 00:13:32 | 只看該作者
Atomic Stock vs XSpeed Motor
邊隻會好d 呢?
 樓主| lwclam 發表於 2012-4-14 00:16:59 | 只看該作者
回復 Tat-tat 的帖子

搵過 2+1 Racing 網頁
for 03 無
for 02mm 有,但己停產
Tat-tat 發表於 2012-4-14 00:19:30 | 只看該作者

Atomic Stock 係吾係比賽果隻呀?
係既話,咁就佢會快少少,因為有 Bearing 殼,留意既係開左炭擦後會順 D。
X-Speed 既轉速就個個出廠都差吾多,每個既分別吾會太大,用來操車一流。如果換左 Bearing 都好快!
Tat-tat 發表於 2012-4-14 00:21:24 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-4-14 00:16

搵過 2+1 Racing 網頁

我用 LM 果款,只行 98mm。但係條尾軸要換 LM 版。你架係黃版 MR-03? 係吾係跟埋 LM 尾軸呀?
你可以睇睇哩個 LM 摩座
 樓主| lwclam 發表於 2012-4-14 00:25:36 | 只看該作者

如果用LM 係咪都用到 MM 殼?
係呀,有多條 LM 軸跟埋架
 樓主| lwclam 發表於 2012-4-14 00:28:54 | 只看該作者

最怕係我隻 Atomic Stock 唔知係咪要 fet 先用得
之前你幫我check 過就話唔駛,但今日我再個webpage 就已經去唔到喇

XSpeed 換 bearing? 係指換左個金屬殼?
ANDY816 發表於 2012-4-14 00:41:51 | 只看該作者
X-SPEED 換啤令殼可以換到? 因X﹣SPEED 枝頭心粗過啤令殼粒啤令,點換呀?
不要用死力放入去, 一定轉不到
ANDY816 發表於 2012-4-14 00:45:39 | 只看該作者
atm 啤令殼大約$70 一個, 但不是時時有得買, 而且ATM 啤令殼有兩種不同的形狀, 請小心,因放在4驅內放不到底,MR﹣03,02都有難度,請小心ATM 摩打
ANDY816 發表於 2012-4-14 00:49:41 | 只看該作者

X﹣speed 不是隻都一樣, 應該是隻隻都不同, 如買了一隻快就好友, 慢就不好彩,
而且舊色的啤令殼是用鐵片碳刷, 不太好,
 樓主| lwclam 發表於 2012-4-14 00:56:18 | 只看該作者
回復 ANDY816 的帖子

按師兄所言,即係換殼係不可行了?
Tat-tat 發表於 2012-4-14 01:07:38 | 只看該作者
X-Speed bearing 殼可以問一問 CT 既師兄,因為佢地仲有用緊 (F1)
我對上次有用 X-Speed 加 Bearing 摩打殼既時候,係五,六年前啦,所以我 D 資料都已經吾夠 Update 了。

以你而家來講,成份 02 尾搬過去 03 先啦
 樓主| lwclam 發表於 2012-4-14 01:19:38 | 只看該作者
我已經搬晒過去~希望唔好燒板啦

同埋點解個車身好似高過02咁多咁。
Tat-tat 發表於 2012-4-14 01:24:15 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-4-14 01:19
我已經搬晒過去~希望唔好燒板啦

同埋點解個車身好似高過02咁多咁。

影相放上來睇睇
 樓主| lwclam 發表於 2012-4-14 01:55:22 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-4-14 02:03:26 | 只看該作者

你哩款軨應該係大少少的,所以會高 D D
而且車頭係要加介子 (轉向杯下面)
摩打座有冇得調尾軸高低呢?
d.s 發表於 2012-4-14 02:13:47 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-4-14 02:34:19 | 只看該作者

膠夾有用架,做 Down Stop 的,用介子去 control 行程

仲 Control 回身速度,要留住佢啊。