RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2868|回復: 18
收起左側

想入一格12仔....

direngrey2000 發表於 2012-4-12 04:16:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問12仔係唔係比TOURING 無禁撞得... 我見人地玩12仔好爽=-,-好似  我自己玩開1/10電房  但怕12仔好易爆野
tiger1 發表於 2012-4-12 07:48:38 | 顯示全部樓層
hardmankam 發表於 2012-4-12 12:10:49 | 顯示全部樓層
回復 direngrey2000 的帖子

我覺得12仔都come,因為12仔很輕身.
我在JV多次高速打筋斗,車仍然冇問題.
如果車撞牆,任何車都死.
chankh 發表於 2012-4-12 14:02:53 | 顯示全部樓層
回復 direngrey2000 的帖子

蛇仔的金屬件比較軟,好易撞歪
CRC多膠件反而好像比較耐撞,我試過五六十公里直撞燈柱,竟然乜事都無,仲有無數跟斗,未換過PARTS,供參考
g679654 發表於 2012-4-12 20:05:06 | 顯示全部樓層
小弟係JV玩都成日打跟斗,記得加條fiber天線,唔駛反車,又有小小保護;一提,買CRC長bumper膠,抄車時會保護到頭呔,轉向等無咁傷。大抄就無計!
d.s 發表於 2012-4-12 22:02:41 | 顯示全部樓層

蛇仔的金屬件比較軟(指二樓柱?)
我試過大意之過用錯螺絲搞到行駛中甩servo saver,冇轉向極速撞牆,
之後8條二樓柱有四條明顯歪哂,四條暗歪(拆先知),
需然要換哂8條二樓柱,但換來係保護到底版同二樓版無損,
呢d都算係援衝設計之一掛....
chankh 發表於 2012-4-13 15:24:11 | 顯示全部樓層
d.s 發表於 2012-4-12 22:02
蛇仔的金屬件比較軟(指二樓柱?)
我試過大意之過用錯螺絲搞到行駛中甩servo saver,冇轉向極速撞牆,
之後 ...

唔止架,好似頭碌條芯,金屬臂碼都好易歪
chankh 發表於 2012-4-13 15:25:45 | 顯示全部樓層
g679654 發表於 2012-4-12 20:05
小弟係JV玩都成日打跟斗,記得加條fiber天線,唔駛反車,又有小小保護;一提,買CRC長bumper膠,抄車時會保 ...

硬天線真係一定要加,有效減少執車次數
chankh 發表於 2012-4-13 15:30:19 | 顯示全部樓層
之前貪靚仔換咗件金屬頭臂碼,玩一日就歪咗,最後都係用返膠件,又平又實用
g679654 發表於 2012-4-13 18:43:56 | 顯示全部樓層
最怕金屬變形唔知,攪到set車次次都唔同,我架CRC頭用返膠件,之前金屬頭臂碼變形唔知,整車整到怕。
g679654 發表於 2012-4-13 18:46:41 | 顯示全部樓層
今日上午係JV試玩3cell無turbo,10.5T太快,一係換大D大齒,或者13.5T。
走2cell開小小尾turbo都OK。
lolototo 發表於 2012-4-13 19:28:13 | 顯示全部樓層
g679654 發表於 2012-4-13 18:46
今日上午係JV試玩3cell無turbo,10.5T太快,一係換大D大齒,或者13.5T。
走2cell開小小尾turbo都OK。

Ching想問12仔玩3S有邊隻放得落 會唔會快到控唔倒?
g679654 發表於 2012-4-14 01:05:56 | 顯示全部樓層
gepower 1800mah side都ok.
g679654 發表於 2012-4-14 01:13:42 | 顯示全部樓層
比2cell開turbo重要快,推頭己解決,剩下收油打轉問题。
從呔,sidetube油着手
 樓主| direngrey2000 發表於 2012-4-19 01:40:23 | 顯示全部樓層
12仔可唔可以用番1:10 果隻LIPO
albert268 發表於 2012-4-19 05:01:18 | 顯示全部樓層
係唔係一排電對掉左右頭同尾呔呢!各位師兄........!
albert268 發表於 2012-4-19 05:02:41 | 顯示全部樓層
我在jv玩到左右大細呔!
chankh 發表於 2012-4-19 11:36:01 | 顯示全部樓層
albert268 發表於 2012-4-19 05:01
係唔係一排電對掉左右頭同尾呔呢!各位師兄........!

每排電都調一調呔會行得平均d,我自己就係咁做
albert268 發表於 2012-4-19 18:09:30 | 顯示全部樓層
回復 chankh 的帖子

thx...!