RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9902|回復: 81
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Speed Pasxion vs Hobbyvving 電變

mathew97726 發表於 2012-4-10 10:21:10 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位師兄
覺得SP GT pro 2.0 正d, 定Hobbyvving V.3/V.2正d?
如果只係計呢2個牌子比較, 又邊個好d呢?
Thank you 各位師兄! thx
RCK 發表於 2012-4-10 10:34:14 | 只看該作者
我個起愛SP
terrykan 發表於 2012-4-10 10:37:32 | 只看該作者
我都係SP!
Oakfield 發表於 2012-4-10 11:16:18 | 只看該作者
SP  
tt01E 發表於 2012-4-10 11:19:54 | 只看該作者
HW   
felita 發表於 2012-4-10 11:25:16 | 只看該作者
HW la

Good for after sale service!
 樓主| mathew97726 發表於 2012-4-10 11:42:16 | 只看該作者

我就係知HW 售後服務好, 但又唔知係咪真係用得著個售後服務, I mean 會唔會真係燒
我自已有玩緊車, 用緊SP 就未試過燒
不過SP就出廠QC好d(好似), 所以問下大家會點簡
thx 師兄!
hinwong 發表於 2012-4-10 11:49:40 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2012-4-10 11:42
我就係知HW 售後服務好, 但又唔知係咪真係用得著個售後服務, I mean 會唔會真係燒
我自已有玩緊車, 用緊 ...

新果隻sp 就唔知. 舊既sp 咪又係hw 代工.

電變, 唔係靜係會燒......會壞bec. 會無左turbo....
有ching 正付插錯. 燒左, hw都免費整law....咁既service 去邊度搵...

相反. 我個fd 隻sp... 過左保養...比錢都唔幫你整, 理得你死. 整果d 又冇跟進, 唔知整到幾時....

就算唔講維修...去kws 想買番隻sp 既電變殼都冇....

hw 起馬大把parts 賣law..
 樓主| mathew97726 發表於 2012-4-10 11:58:09 | 只看該作者
hinwong 發表於 2012-4-10 11:49
新果隻sp 就唔知. 舊既sp 咪又係hw 代工.

電變, 唔係靜係會燒......會壞bec. 會無左turbo....

Thank you師兄...
講真, 新果隻SP除非出左140A, 唔係的話40A同70A都一定唔會買
hw有電變殼? KWS有得買?
sp售後差..我都聽過下
hw售後都真係好好
但心入面始終覺得
1) Speed Passion GT個樣靚仔d
2) SP牌子無HW個名咁老土
3) 上面2個都無乜實際用途, 講下only, 但sp既出廠QC好似嚴過hw
4)用開sp又覺得幾好
hinwong 發表於 2012-4-10 12:08:04 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2012-4-10 11:58
Thank you師兄...
講真, 新果隻SP除非出左140A, 唔係的話40A同70A都一定唔會買
hw有電變殼?  KWS有得 ...

舊sp 應該係hw 代工嫁wor. 佢既qc 係咪靜係q番佢自己改果d嫁炸??
唔知啦. 大家都係估估下.

speed passion 個名西化d. 似勁野law....

玩開好. 就好啦. 個人喜好. 冇咩所謂.
 樓主| mathew97726 發表於 2012-4-10 12:13:26 | 只看該作者
hinwong 發表於 2012-4-10 12:08
舊sp 應該係hw 代工嫁wor. 佢既qc 係咪靜係q番佢自己改果d嫁炸??
唔知啦. 大家都係估估下.

哈哈 thank you師兄
肯定係代工, 因為連software都可以共用... 卡又可以共用... 多數代工
我意思係speed passion 雖然HW代工, 但佢自已QC嚴d(好似), Hw就無咁嚴, 易d出廠
不過SP真係靚仔d...
問題雖然我玩開sp, 但又覺得hw 售後真係正, 怕遲下玩真係會出事, 加上未試過, 所以又想試下, 但係又唔多中意佢個樣同名
tungming508 發表於 2012-4-10 12:32:52 | 只看該作者
I love SP more
大便丸 發表於 2012-4-10 12:44:51 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2012-4-10 12:13
哈哈 thank you師兄
肯定係代工, 因為連software都可以共用... 卡又可以共用... 多數代工
我意思係spee ...

我覺得V3靚仔D喎   

不過既然你都講得出咁多原因話SP"好似"正D
即係話你內心都係想要SP架啦
唔好諗咁多啦
一千幾百姐
玩車仔最緊要開心
 樓主| mathew97726 發表於 2012-4-10 12:45:58 | 只看該作者
大便丸 發表於 2012-4-10 12:44
我覺得V3靚仔D喎   

不過既然你都講得出咁多原因話SP"好似"正D

又係... 其實我最後都應該會買SP
不過買左用住sp又會中意HW 個售後會好d, 心掛掛咁囉..
hinwong 發表於 2012-4-10 12:49:31 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2012-4-10 12:45
又係... 其實我最後都應該會買SP
不過買左用住sp又會中意HW 個售後會好d, 心掛掛咁囉..

快d去買, 買左唔洗諗
paperlong 發表於 2012-4-10 12:58:29 | 只看該作者
隻隻咪一樣.,只系用開LCD 個procard 先用SP
tarotrex 發表於 2012-4-11 08:33:03 | 只看該作者
點解要定個題目大家樂定大快活好食D?真正耐人尋味
 樓主| mathew97726 發表於 2012-4-11 08:45:22 | 只看該作者
tarotrex 發表於 2012-4-11 08:33
點解要定個題目大家樂定大快活好食D?真正耐人尋味

開呢個post係想問下大家意見, 同埋一d理性有分析能力既師兄, 用後既評語同意見, 從而比較2者高低, 最後先買其中一個, 而其他師兄既各種意見應可以作為新手之用, 又可以比生產商作為檢討商議改善產品既資料, 咁都耐人尋味? 師兄唔想答可以唔答,唔想講覺得邊隻好可以唔講,小弟亦無指名問你 Sorry 定個咁既題目忍左你個耐人入黎尋味
tarotrex 發表於 2012-4-11 09:06:49 | 只看該作者
回復 mathew97726 的帖子

比左答案你啦,大家樂同大快活之間嘅分別!方便,實際,趕時間就啱胃口,不要在這買漢堡包。支美極落邊碟豬扒飯都得(program card).何必找出高低之分!
tofai 發表於 2012-4-11 10:43:09 | 只看該作者
兩隻都買咪唔洗煩囉