RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1897|回復: 10
收起左側

12仔用電一問

garywong5368 發表於 2012-4-5 11:18:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
在JV見D師兄好快,問師兄佢話玩3 cell
12仔 用3 cell 是不是11.1V果D厚電?
我現在用2cell 1800mah 好快玩完
咁3cell 是不是用HW 120A就ok ?
有咩電噤用D?
有SB 4200mah又重過頭唔多好走
謝謝

hardmankam 發表於 2012-4-5 11:41:25 | 顯示全部樓層
回復 garywong5368 的帖子

我自己冇用3s玩12仔.

但是如果玩3s,你只需要配對13.5 motor, 我覺得速度可以有2s+8.5 or 1s+4.0 的速度.
要快D, 10.5 + 3s 不需要 + turbo, 可減少電的用量.

玩3s對於電的要求少了,沒有必要用什麼 60C 的電. 我覺得 20C @11.1v 都ok la.

要高 mah, 可能需要看看飛機電,因為飛機/直升機大多數用 3s或以上的電.
hardmankam 發表於 2012-4-5 11:44:07 | 顯示全部樓層

-> 咁3cell 是不是用HW 120A就ok ?

需要check HW 是否支持 3s.
我記得 HW/SP v1 可以, 唔記得v2 可唔可以 .

樓主| garywong5368 發表於 2012-4-5 12:11:17 | 顯示全部樓層
回復 hardmankam 的帖子

咁ching用邊款2s電?
nt12011 發表於 2012-4-5 12:24:32 | 顯示全部樓層
HW 可以用3c i uuse yokomo 2800m $3xx ok ip 都出咗, 不防 試下。
hardmankam 發表於 2012-4-5 12:31:32 | 顯示全部樓層

用 touring 軟包電, 用意只是測試
g679654 發表於 2012-4-5 19:08:46 | 顯示全部樓層
60A都無問題,只要motor唔好細過10.5T。小弟用緊10.5T唔覺有問題。
longman1843 發表於 2012-4-6 22:21:32 | 顯示全部樓層
請問ip電那裡有賣???$$
longman1843 發表於 2012-4-7 00:36:22 | 顯示全部樓層
請問有冇c兄知道IP有隻7.4v3200mah for 12仔電尺寸幾多
macau-rc 發表於 2012-4-7 12:33:51 | 顯示全部樓層
回復 longman1843 的帖子

93mm x 46.5mm x 25mm
 樓主| garywong5368 發表於 2012-4-7 12:50:11 | 顯示全部樓層
回復 macau-rc 的帖子

好用嗎?