RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7044|回復: 63
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AM MR02 -> 2.4 MR02

lwclam 發表於 2012-3-24 00:50:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
AM車轉2.4車果份野
值唔值得買呢?
hktopra 發表於 2012-3-24 01:50:49 | 只看該作者
太貴啦,比多少少買到架新
Daggerbm 發表於 2012-3-25 00:12:40 | 只看該作者
買MR03啦,改咗佢好煩,錢又唔係差好多,不過如師兄想砌車,咁味試下轉
 樓主| lwclam 發表於 2012-3-25 13:40:03 | 只看該作者
多謝議見。
另外有個問題,原本部mr02 有加fet,若然換了mr03,係咪可以轉移呢?
Tat-tat 發表於 2012-3-25 14:19:23 | 只看該作者

如果目的係想用 2.4Ghz,唔係有原因咁留住 MR-02 既車架,咁真係買架 MR-03 會比較化算。

如果係想留住 MR-02 車架,咁我會建議買一架新出既 MR-02 2.4Ghz Ready Set,因為可以多架車做 Parts,又有埋 KT-18 遙控,仲多個殼添。

一般都吾會將安裝好既 FET 轉去另一塊底板,最少我自己個人習慣就吾會, 一來 D FET 都舊了,順便換新既;二來再 '汗' D FET 出來,有機會整燒 D FET,怕怕, he he。
另外要睇下你塊 AM 板上既改裝 FET 係咩型號,因為吾知佢係唔係好舊既型號,不過我吾太識邊隻型號新或好。
仲有就係,要睇下幫你整既人,願吾願意幫你由舊板搬 D FET 過去新板啦,同埋會吾會另外收費,你要先問清楚。
 樓主| lwclam 發表於 2012-3-25 17:15:48 | 只看該作者
回復 Tat-tat 的帖子

因為我見到而家部 mr02 又夠快,係想轉走 am 用 2.4

如果真係換mr03 ,本身parts 有冇機會轉移?
Atomic stock motor用唔用得番?
Tat-tat 發表於 2012-3-25 17:26:05 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-25 17:15

因為我見到而家部 mr02 又夠快,係想轉走 am 用 2.4

可以用既,只係得:
查查
中油壓 (如果你有用開)
摩打座
珠差
Bearings
車輪

你都睇到,其實吾多,而且集中都係車尾驅動系統。

至於你指既 Stock motor 當然可以,因為咁多代既 Mini-Z 都係用同一 Size 既摩打,至於裝吾裝到,都只係睇你用邊隻摩打座。例如原裝膠摩打座就裝吾到一些只可以用螺絲安裝既摩打啦,所以你玩 MR-01, MR-02 或者 MR-03 都唔需要 concern 啦。
558558 發表於 2012-3-25 20:10:48 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-25 17:15

如果真係想將Atomic stock motor換落mr03 ,記得辣Fet喎
 樓主| lwclam 發表於 2012-3-25 23:47:57 | 只看該作者

其實都算好多野可以用得番喇~ 呢度都慳番唔少錢!!
車頭有轉向杯同呔尺可以換?
 樓主| lwclam 發表於 2012-3-25 23:48:24 | 只看該作者
回復 558558 的帖子

MR02時有fet
隻atomic stock一定要加fet先得?
558558 發表於 2012-3-26 00:01:10 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-25 23:47

02呔尺在上, 轉向杯枝棍仔都係向上

03呔尺在下, 轉向杯枝棍仔都係向下
558558 發表於 2012-3-26 00:06:48 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-25 23:48

MR02時有fet

純粹推測, 02加Fet底板... 應該係用緊快摩打

咁... 如果將快摩打轉移, 同樣需要加Fet底板
Tat-tat 發表於 2012-3-26 00:16:35 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-25 23:47

當然有啦,用原裝膠料都好好 (我個轉向杯雖然轉了金屬,但覺得和膠料沒太大分別)
Tat-tat 發表於 2012-3-26 00:21:30 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-25 23:48

MR02時有fet

其實你去返佢地個網睇睇就知要吾要加 FET 先用得
好似哩個咁,就吾駛啦 "Suitable for non-modified PCB, No Fet upgraded or turbo required"

http://www.rcatomic.com/atomic/i ... uemart&Itemid=1
 樓主| lwclam 發表於 2012-3-26 01:24:40 | 只看該作者

明白。多謝指教
 樓主| lwclam 發表於 2012-3-26 01:25:32 | 只看該作者

丫,仲有係咪都有kingpin架?
 樓主| lwclam 發表於 2012-3-26 01:26:58 | 只看該作者

我就係呢隻喇。
即係我換去03 都可以唔駛 fet
Tat-tat 發表於 2012-3-26 01:33:02 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-26 01:25

丫,仲有係咪都有kingpin架?

我用 Kyosho 原裝加長滑 King Pin
MR-03 車頭底下有一塊板,如果你要換,就用唔到原裝 King Pin,我就冇換,所以用原裝啦。
 樓主| lwclam 發表於 2012-3-26 11:34:03 | 只看該作者

條king pin同02又唔用架?

tat tat 大師係玩03?
有咩推介係新03返黎一定要換走?
Tat-tat 發表於 2012-3-26 13:33:00 | 只看該作者
lwclam 發表於 2012-3-26 11:34

條king pin同02又唔用架?

前一次比賽, 岩岩玩返 Mini-Z, 果時用架 AD MR-02, 都冇咩問題, 而且穏定少少添, 後來架 MR-03 整好, 所以岩岩既三月就用 MR-03 去比賽啦.

岩岩開始試架 MR-03 既時候, 我只係將 MR-02 個車尾直接搬過去, 因為 MR-02 既車頭, 係冇一樣零件可以用在 MR-03 呢, 彈弓都吾得. 換完後, 發現架 MR-03 個車尾好甩, 可能係因為行 94mm 啦, 所以後來換左架 98mm LM 摩打座.

得.