RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: s.y.kwok
打印 上一主題 下一主題
收起左側

s411 FF 99.9%完成,加電變設定p.3

terrykan 發表於 2012-3-26 00:30:17 | 只看該作者
今日場FF太多紅色車啦!都無留以到你架蛇頭嘅威力!
 樓主| s.y.kwok 發表於 2012-3-26 01:02:21 | 只看該作者
c9 發表於 2012-3-28 12:05:19 | 只看該作者
回復 terrykan 的帖子

HI師兄
我是星期日JV的全紅FD2/透明WING..
對不起和您親吻了幾下...
見您架車走勢不過,下次再玩過^^
leongeric 發表於 2012-3-28 14:09:55 | 只看該作者
回復 s.y.kwok 的帖子

師兄你架蛇都吾錯,我都係蛇黃色dc5下次大皮一齊玩
terrykan 發表於 2012-3-28 14:50:49 | 只看該作者
c9 發表於 2012-3-28 12:05
回復 terrykan 的帖子

HI師兄

下次一齊再玩過!我用Euro R 藍黃色spoon花!
小龍 發表於 2012-3-28 15:59:27 | 只看該作者
師兄: 唔該曬幫推反番架FF02,下星期再玩過。
 樓主| s.y.kwok 發表於 2012-3-28 16:18:00 | 只看該作者
小龍 發表於 2012-3-28 15:59
師兄: 唔該曬幫推反番架FF02,下星期再玩過。

舉手之勞,不用客氣,
不過你咁茅用touring殼,
仲以為你係4wd
下次都要一齊玩呀!!
小龍 發表於 2012-3-28 16:21:59 | 只看該作者
已入咗個"史洛高"殼玩FF。可惜架FF02要退役改玩FF03。
 樓主| s.y.kwok 發表於 2012-3-31 20:48:12 | 只看該作者
小龍 發表於 2012-3-28 16:21
已入咗個"史洛高"殼玩FF。可惜架FF02要退役改玩FF03。

ff02都咁快,
ff03仲得了........
KENNY110 發表於 2012-3-31 22:49:00 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-3-31 20:48
ff02都咁快,

師兄幾時再試車呀?
 樓主| s.y.kwok 發表於 2012-4-1 00:30:33 | 只看該作者
KENNY110 發表於 2012-3-31 22:49
師兄幾時再試車呀?

其實一般早上都可以的

呢兩日會將牙差拆散,
由500k油轉為ri putty,
不過加唔加多兩隻小金屬牙仍在心大心細中,
順手換埋兩隻膠嘅細牙,
已經花到不得了。
而且經過廿多排電嘅洗禮,
轉向及手腳嘅虛位亦漸漸長大,
係時候跟一跟了
小龍 發表於 2012-4-1 13:27:26 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-3-31 20:48
ff02都咁快,

FF02其實都幾好跑,因為車身夠輕,但重心高好易反車。其實最好玩係FF01,但太快會車架捱唔注。
 樓主| s.y.kwok 發表於 2012-4-2 17:42:19 | 只看該作者

最終四支油壓用番3x2嘅媽星o ring,
又順又唔係點漏(少濕after 7 packs)
前asso 45,尾asso 20,
電變設定如下:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

室外溫度大約23-25度,間中天晴
12分鐘收車,麼打56度,
5200mAh電每cell 3.7xxV
下次試下第15頂減至250acc,
70度內如能加強中段就用250
turbo997 發表於 2012-4-2 18:24:40 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-4-2 17:42
最終四支油壓用番3x2嘅媽星o ring,
又順又唔係點漏(少濕after 7 packs)
前asso 45,尾asso 20,

Is use the RI putty and use the 20oil in rear damper is better?
 樓主| s.y.kwok 發表於 2012-4-2 18:38:57 | 只看該作者
turbo997 發表於 2012-4-2 18:24
Is use the RI putty and use the 20oil in rear damper is better?

未用putty,下次換牙差殼一次過攪埋.
行到佢個殼掃咁濟先
料就準備好晒喇,
仲買埋x ray戈四隻牙差細牙及膠十字pin,
試下fit唔fit到落蛇仔個牙差度
初步pin長度fit晒,
係睇下啲牙落幾厚介子
減磅之餘四隻牙再"緊"過兩隻,
尾用20度油1圈warm到呔了,
熱呔差不多,thx ching
turbo997 發表於 2012-4-2 19:51:16 | 只看該作者
s.y.kwok 發表於 2012-4-2 18:38
未用putty,下次換牙差殼一次過攪埋.
行到佢個殼掃咁濟先
料就準備好晒喇,

I suggest don't use 4 gear in the diff. Just the Putty is FULL is ok. it can make the Diff. weight light.If the diff. weight light can help to make more power!!
 樓主| s.y.kwok 發表於 2012-4-2 19:58:07 | 只看該作者
turbo997 發表於 2012-4-2 19:51
I suggest don't use 4 gear in the diff. Just the Putty is FULL is ok. it can make the Diff. weight ...

所以準備咗x ray嘅膠牙及十字pin,
輕過原廠兩隻金屬牙好多,
係唔知襟唔襟啫,
不過以部t3嘅測試黎講,
應該不用擔心
just weight them,result is
original alu. shift + 2  metal gears,2.9g
x ray plastic cross pin + 4 gears ,0.9g
turbo997 發表於 2012-4-2 20:01:08 | 只看該作者

Plastic diff. gear will easy broken!! We test this car is use the plastic gear diff. before
But each pack battery will broken one set.So they make the metal gear for this car.
Chrischu33 發表於 2012-4-2 20:01:34 | 只看該作者
serpent
 樓主| s.y.kwok 發表於 2012-4-2 21:29:49 | 只看該作者
turbo997 發表於 2012-4-2 20:01
Plastic diff. gear will easy broken!! We test this car is use the plastic gear diff. before
But eac ...

咁唯有乖乖地用番金屬牙啦