RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6088|回復: 45
收起左側

12仔白痴問題

請多多指教 發表於 2012-3-8 17:45:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟想買部12仔玩, 但對喱方面零認識, 有d基本知識想請教下各位師父, 請指教下

-在香港比較多人玩既12仔是什麼brand?
-YOKOMO部R12W是否要用返YOKOMO既呔, 唔可以用什廠呔??
-如果想玩部零件較齊全既12仔, 邊部會較合適? 邊間多零件?

-有什麼brand有出12仔同既呔? 大約幾錢?

謝謝
hardmankam 發表於 2012-3-8 18:58:33 | 顯示全部樓層

回復 請多多指教 的帖子

-在香港比較多人玩既12仔是什麼brand?
--> 最多人玩: Team Asso, CRC, Serpent, Xray
--> 較少人玩: Yokomo, TOP, Tamiya, Kyosho, Corally, Kawada

-YOKOMO部R12W是否要用返YOKOMO既呔, 唔可以用什廠呔??
--> 前呔用任何廠呔 ok, 後呔用 Yokomo only

-如果想玩部零件較齊全既12仔, 邊部會較合適? 邊間多零件?
--> Team Asso, CRC, Serpent, Xray ... 因此最多人玩
--> 多數KWS商店有零件

-有什麼brand有出12仔同既呔? 大約幾錢?
--> Speedmind, ATS, Exceed, Jaco, CRC ... about $6x (and up) per pair
 樓主| 請多多指教 發表於 2012-3-8 19:49:19 | 顯示全部樓層

Thank you very much
請問對於我喱d牛奶仔, XRAY是否一個good choice?
thanks
hardmankam 發表於 2012-3-8 20:00:20 | 顯示全部樓層
Xray is a good choice.
d.s 發表於 2012-3-8 21:01:50 | 顯示全部樓層

同情樓主,小弟未入坑前同你一樣迷....
爬文爬到最後兩位佳麗入圉
Serpent S120LT
Team Asso 12R5.1
但最後揀左Serpent S120LT
 樓主| 請多多指教 發表於 2012-3-8 21:08:46 | 顯示全部樓層
d.s 發表於 2012-3-8 21:01
同情樓主,小弟未入坑前同你一樣迷....
爬文爬到最後兩位佳麗入圉
Serpent S120LT

何解呢
d.s 發表於 2012-3-8 21:21:09 | 顯示全部樓層

Xray/CRC/YOKOMO/Corally 太貴,反唔起....
TOP巧似唔錯,淨車好似$14xx,但Motor mount好似一定要換行兩粒螺絲(+$2xx),咁已經貴過
Team Asso($15XX)同 Serpent($1750)....
而Team Asso名聲絕對比Serpent好,話哂係冠軍車,不過parts好似供應不穩,而且大陸QC麻麻,
少d 12仔經驗就連起唔起到貨都成問題....
衡量過以上種種,最後同友人扑搥,一人一蛇劈JV....
 樓主| 請多多指教 發表於 2012-3-8 21:33:30 | 顯示全部樓層
d.s 發表於 2012-3-8 21:21
Xray/CRC/YOKOMO/Corally 太貴,反唔起....
TOP巧似唔錯,淨車好似$14xx,但Motor mount好似一定要換行兩粒 ...

我在灣仔橋底玩,冇佐敦谷咁喪xd
見YOKOMO果部有松倉直人個setting(不過唔知堅定流:S),唔洗花時間摸setting
XRAY跟車又有本書仔…

對其他牌子認識唔多,師兄介唔介意TOP,AE,蛇有咩優劣,
thank you!
d.s 發表於 2012-3-8 21:47:27 | 顯示全部樓層
我部蛇都未落地,對各車架之優劣資訊=ZERO....
不如索性問橋底玩12仔d師兄啦,跟大圉玩一定冇死錯,
松倉直人個setting係有如攻略本,但唔知對應橋底又work唔work wor....
相反Xray本書真係要Down Load,佢教嘅setting係好正路,有心機鑽研真係路路皆通~!!
u612000@ 發表於 2012-3-8 21:50:18 | 顯示全部樓層
我間單D,見到JV有人玩蛇好勁就入貨,但係TSW好難玩,可能我手車..............................
lcvwing 發表於 2012-3-8 22:00:34 | 顯示全部樓層

R12W 可以用asso尾軸,然後全車可用yokomo外任何其他牌子鈴/呔

yokomo+asso parts 供應好難唔齊

不過initial cost 係堅貴
 樓主| 請多多指教 發表於 2012-3-8 22:03:04 | 顯示全部樓層
lcvwing 發表於 2012-3-8 22:00

R12W 可以用asso尾軸,然後全車可用yokomo外任何其他牌子鈴/呔

請問R12W幾錢左右?
少出廣華街, thanks...
hardmankam 發表於 2012-3-8 22:33:39 | 顯示全部樓層

Yokomo ... over $2k!
 樓主| 請多多指教 發表於 2012-3-8 22:35:00 | 顯示全部樓層
hardmankam 發表於 2012-3-8 22:33

Yokomo ... over $2k!

longman0072 發表於 2012-3-8 22:41:58 | 顯示全部樓層
2 星期前入左架 TOP Rebel tim.......見都算平 <1.4k , 同好似d c hing 都話全原裝都幾好走....... Asso 唔係唔好; 但見到d 美制螺絲已經頭暈....... 新手玩 la 部好似有d 難度.......
 樓主| 請多多指教 發表於 2012-3-8 22:50:58 | 顯示全部樓層
longman0072 發表於 2012-3-8 22:41
2 星期前入左架 TOP Rebel tim.......見都算平

依家consider緊TOP, AE, 蛇
之前都砌過AE, 除左美制螺絲外, 仲有其他衰野嗎?
Thanks
 樓主| 請多多指教 發表於 2012-3-8 23:16:04 | 顯示全部樓層
請問12仔既電變 & motor係咪唔會安裝fan架?
hardmankam 發表於 2012-3-8 23:34:06 | 顯示全部樓層

依家consider緊TOP, AE, 蛇
--> 我建議 蛇 > TOP > AE
之前都砌過AE, 除左美制螺絲外, 仲有其他衰野嗎?
--> AE D材料不像以前那樣好, QC 麻麻
請問12仔既電變 & motor係咪唔會安裝fan架?
--> 無需要風扇
longman1843 發表於 2012-3-9 00:29:40 | 顯示全部樓層
各位C兄,我都係新仔有條S120LT在彎多細場前臂碼用幾多度會好D,(8.5t 2S 3.8/1)
d.s 發表於 2012-3-9 00:55:26 | 顯示全部樓層
請多多指教 發表於 2012-3-8 22:03
請問R12W幾錢左右?
少出廣華街, thanks...

23XX