RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Tat-tat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Kyosho Mini-Z Cup Final 非官方報導 (P1 have movie, Update 2012-3-11)

cptkirk9 發表於 2012-3-7 10:07:36 | 只看該作者

Tat-tat 師兄都係用 Nikon?
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-7 13:51:13 | 只看該作者
samyukdog 發表於 2012-3-7 02:53
請問tattat車頭係咪高過車尾,因為个LM座好底

唔係呀,架車係平架。車尾用最低既軸座,同埋留意胎既厚度,咁就唔會頭低過尾了。
但有時某一些車殼不作改裝,就會有車頭高過車尾的現象,但其實只是車殼的頭高了,車架仍是平的。
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-7 13:56:00 | 只看該作者
casper 發表於 2012-3-7 09:07
見到 Tat-tat 師兄冇用到中撐(避震), 請問有冇咩原因呢 ?

一來冇位放 (會頂住個 Sensor)
二來暫時唔覺得需要佢去做一個支撐

不過有中油壓應該係會定少少既,今次比賽唔夠時間去做太多不同的嘗試,所以一直都沒有用它,而且我從 MR-02 開始都沒有用它,因為覺得不適合我,不過將來可能會在 MR-03 試試也説不定。
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-7 14:04:27 | 只看該作者
irvine 發表於 2012-3-7 09:27
返到广州我都试过拆中撑,给我第一感觉车尾走动多左&#36 ...

場地夠咬地的時候,可以用濃一點油,但太濃是會甩尾的。
下查查彈簧我一般都會用硬一點的,這亦是我不需要中油壓的其中一個原因。

你説得對,加中油壓是會更穏定,再加上硬的下查查彈簧,便會更定,但太定,便會變成呆,灣中不夠靈活的話,是會比直路比人家慢一點點而失去的時間要多很多啊。因為直路慢一點點,可能是慢 0.05 秒,但灣裡一點點,也是 0.05 ,但一個圈是有很多個灣呢,而且車子不夠靈活,一剎那出現的機會,可能會把握不到。

所以要注意平衡啊。
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-7 14:07:17 | 只看該作者
cptkirk9 發表於 2012-3-7 10:07
Tat-tat 師兄都係用 Nikon?

拍這幾張相,我用 Nikon Marco 60mm 鏡,機是 OM EP-L 1
有部單鏡,但舊了,是 Canon 40D,很少用了。

睇來師兄都有玩相機,一見我寫 60mm Marco 就知係 Nikon,勁!
casper 發表於 2012-3-7 14:09:50 | 只看該作者
回復 Tat-tat 的帖子

謝謝師兄~
suvincent 發表於 2012-3-7 16:33:26 | 只看該作者
達達師兄,你用咩電池?電池有咩需要注意的地方啊?
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-8 02:02:59 | 只看該作者
suvincent 發表於 2012-3-7 16:33
達達師兄,你用咩電池?電池有咩需要注意的地方啊?

我用 Ori*n 900mah, 750mah 同埋大陸品牌,綠色果隻 (我唔記得叫咩名了)

我會係平日最多一星期用一次,又剛好是我的玩車習慣,即一星期玩一晚,哈哈,不過有時 D 電會係兩星期用一次。其實唔好一星期用多過一次,一個月最少用一次,咁就唔會有咩問題既。

至於差電電流,我就唔會太特別去理,新電就用 0.9~1A,第二次用既時候,就會開始用大少少,慢慢由小到大,如果排電係正常,我就唔會用多過 1.4A,如果係就快死既電,就會用1.5A。

邊四粒電組成一排,咁我就會一路都係哩四粒電做同一排。有時間既,就單粒放電,然後將相近放電秒數和電壓的,組成一排,這樣電池會更耐用。

每次差電前都做一次放電,大約放至 0.9V ,然後先去差。臨出車前做一次 Peak 電,即再差電,約一分鐘左右就 Peak 好架啦 (等差機自已停,唔好手動停),咁樣會爆 D D。每次玩車,都唔好用 D 電量用得太盡,留翻一點點,玩完唔好放電,可以就咁收埋佢。

哩個係我平時玩車既習慣,未必岩架,大家參考下啦,睇下有冇邊樣野我可以做好 D。
icky 發表於 2012-3-8 02:10:15 | 只看該作者
甘match 電的step係点呢 atatat 大師 thx
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-8 02:17:21 | 只看該作者
剛剛有朋友問我查查彈弓的問題,我覺得都可以分享出來:

其實我自己真係唔係十分清楚兩者的用途,不過我自己會是下彈簧是主要/重要的,一般越硬便越穩定。上彈簧就好像作用不大,但如果它給予上查查的壓力太大,會令車尾變得不穩定,易甩。所以我上彈簧只是用那絲帽輕的壓著而已。
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-8 02:22:01 | 只看該作者
icky 發表於 2012-3-8 02:10
甘match 電的step係点呢 atatat 大師 thx

哩個問題......我只係知基本野 ja,真係唔知有冇錯漏架! 有錯唔好咬我啊

就係:放電 > 充電 > 放電 > 取數據(放電秒數,放電平均電壓,內阻)

主要會睇秒數同電壓,越高越好。
samyukdog 發表於 2012-3-8 08:02:58 | 只看該作者

下彈簧管彎心,不能過壓頂住塊查查板,上彈簧管轉彎,越硬越甩
我都係下硬上軟,壓力不能過死
3wy2h 發表於 2012-3-8 09:15:57 | 只看該作者

達達師兄,我想問下你平時系用CTX嘅第一項定系第4項放電嘎?
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-8 12:02:16 | 只看該作者
samyukdog 發表於 2012-3-8 08:02

下彈簧管彎心,不能過壓頂住塊查查板,上彈簧管轉彎,越硬越甩

原來如此!
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-8 12:02:42 | 只看該作者
3wy2h 發表於 2012-3-8 09:15
達達師兄,我想問下你平時系用CTX嘅第一項定系第4項放電嘎?

Liner 線性放電
rman 發表於 2012-3-8 21:29:59 | 只看該作者
花絮可以睇吓我 d 相呵 ...

http://www.fotop.net/rman/2012_Kyosho?page=1
kevt2005 發表於 2012-3-8 21:45:27 | 只看該作者
回復 rman 的帖子

好正!   多謝分享.
rman 發表於 2012-3-10 19:03:30 | 只看該作者
回復 rman 的帖子

Tat-tat ..當然 ok la !!
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-10 20:31:08 | 只看該作者
rman 發表於 2012-3-10 19:03
回復 rman 的帖子

Tat-tat ..當然 ok la !!

唔該哂呀, R!