RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Tat-tat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Kyosho Mini-Z Cup Final 非官方報導 (P1 have movie, Update 2012-3-11)

樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-6 00:41:30 | 只看該作者

Hello sr16,
我拿了 Kyosho 的 Set 車表,按入面的資料填了,你可以看看合不合用。或者再有什麼都可以再問我,我可以再看一看車子的設定,然後補上。

sr16 發表於 2012-3-6 01:13:13 | 只看該作者
回復 Tat-tat 的帖子

唔該曬 Tat-tat 師兄,想問埋你用左咩牌子既改件 (eg. pn/atm 查查/杯,pn/atm 頭 (toe in angle?) ,motor座)?
如果可以睇到你淨車架相我諗可以解答到我好多問題
真係唔該曬呀,煩左你咁耐
icky 發表於 2012-3-6 01:17:54 | 只看該作者
can u post your ics setting  and closeup photo thx
this page very touching
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-6 01:34:10 | 只看該作者
sr16 發表於 2012-3-6 01:13

唔該曬 Tat-tat 師兄,想問埋你用左咩牌子既改件 (eg. pn/atm 查查/杯,pn/atm 頭 (t ...

車頭:
頭短彈弓 (P* 紅/軟)
頭上金屬臂 (P* 0度)
金屬頭轉向杯 (P* 0度),不過這個轉向杯是有 low down 車頭的功能,我用它的主要目的是減少車頭轉向的虛位,我原本是用原裝跟車膠杯的,換!了這個金屬杯,感覺分別不大,但買了啦......
King Pin (Kyosho 原裝加長滑 Pin)
上臂 Pin (跟上臂來的加滑 Pin)

查查:
上彈弓 (隨便選一條軟的,目的是輕輕的壓著上查查,不讓它跳)
下彈弓 (應該是 MR-02 的頭硬彈弓,由於我只有一條,不能確定它原本是什麼用的)
查查板 (Fiber,沒牌子,是以前的試版。不用太介意,夠滑便可以啦)
上查查 (膠,沒牌子,是以前的試版。不用太介意,夠滑便可以啦)
下查查 ('賽 ' 鋼,沒牌子,是以前的試版。不用太介意,夠滑便可以啦)

車尾:
摩打座 (3 Ra*ing LM)
大牙 (P* 41T)
摩牙 (Kyosho 8T)
尾軸 (P* LM 鈦軸)

應該係咁上下了。

要講句唔好意思啦,相片又要過一陣先可以拍到,唔係唔影出來,只係因為要拿相機同開燈呢,咁又需要多 D 時間,所以比少少時間我,我會再响哩度 Update 翻。
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-6 01:39:32 | 只看該作者
icky 發表於 2012-3-6 01:17
can u post your ics setting  and closeup photo thx
this page very touching

嘻嘻,我冇 Set 過塊電路板,全原裝 Setting.(加多句,支控都係,冇 set curve 或者 punch,因為我鍾意我要幾多,就比幾多,習慣也,有 set 係應該會好一點或方便一點的)

至於相呢...要點時間啊
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-6 01:45:38 | 只看該作者
sr16, 我就係得而家有少少時間先抄到少少東西上來,都唔係咩好人啦,只係覺得如果我知既野,其他人係有用,我便講出來吧。好多野你問我,我都唔清楚,我都成日要問其他師呢。

玩好架車,都係自已的得著,而且要玩好佢,用心一點就可以,加油啦,一齊去學習玩好架車!
icky 發表於 2012-3-6 01:53:21 | 只看該作者
your setting sheet click gyro
u installed gyro ma, becos if i using gyro,
the power would be around 80% output
thx tattat big C
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-6 02:03:51 | 只看該作者
icky 發表於 2012-3-6 01:53
your setting sheet click gyro
u installed gyro ma, becos if i using gyro,
the power would be arou ...

If you need reply by Eng, please tell me because I usual use Chinese to post message.

係呀,之前見 Kyosho 個網寫 MR-03 係有 Gyro 可以用,而且聽人講玩 Mini-z F1 既師用過係唔錯,咁咪買個試下 law。

但係當套胎開好之後,真係唔多覺佢有作用,而且亦唔覺 D 電量有少到,咁又裝左 Law,咪由佢插住 Law。我平日玩車做既 Best Lap 都係冇裝 Gyro 既時候做。

我覺得佢最有用既時候,就係我開胎既時候啦,架車真係受控 D,咁我就可以跑快少少,開胎可以快少少。

個 Gyro 都係冇 Set 過,一插就用。
icky 發表於 2012-3-6 02:16:41 | 只看該作者
ok thx  i un un ga la only canot type chinese
thx tattat big C
a u no need sleep
goodnight
vivivi 發表於 2012-3-6 02:56:09 | 只看該作者
早知果曰我上來 啦!
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-6 03:05:48 | 只看該作者
vivivi 發表於 2012-3-6 02:56
早知果曰我上來 啦!

果日真係好多人! 想搵個位睇比賽都冇呀!
唔緊要,睇翻第一頁 D 相頂住先,我都知太少架啦,冇法啦,遲 D  應該有其他師兄會 Post 多 D 相出來架,因為我見果日好多師兄都有影相!
irvine 發表於 2012-3-6 10:00:17 | 只看該作者
达达大师,youtu噶视频国内同胞无福欣赏啊
仲哥仔 發表於 2012-3-6 10:33:06 | 只看該作者
LP640 發表於 2012-3-5 21:01
回復 仲哥仔 的帖子

仲哥ching,分組賽我同你一組。第一次同你賽車我覺得你有禮貌和速度相當快。

谢谢夸奖!你唔似第一次哦。。好像好有经验和唔紧张噶,个个人噶第一次都紧张嫁啦!
irvine 發表於 2012-3-6 10:36:21 | 只看該作者
达达大师,你今次比赛前鈴用19mm or 20mm嘎?
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-6 11:45:07 | 只看該作者
irvine 發表於 2012-3-6 10:00
达达大师,youtu噶视频国内同胞无福欣赏啊

我今晚找點時間把師兄們拍的片段轉過去 YouKu 啦
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-6 11:46:17 | 只看該作者
irvine 發表於 2012-3-6 10:36
达达大师,你今次比赛前鈴用19mm or 20mm嘎?

前後都是 20mm 啊
但我真的沒有試過前鈴用19mm,不知會怎樣呢,哈哈哈。
irvine 發表於 2012-3-6 11:59:38 | 只看該作者

最開始噶時候我系用細前鈴,轉向好快感覺有D過轉需要時間實踐,相信達達大師好快就會適應
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-3-6 12:56:34 | 只看該作者
irvine 發表於 2012-3-6 11:59
最開始噶時候我系用細前鈴,轉向好快感覺有D過轉需要時間實踐,相信達達大師好快就會適應

細鈴一般都會有更快的轉向反應呢, 只是不知會快到那個程度, 我可能是會沒察覺啦, 我常常都感覺遲鈍, 沒察覺車子出問題, 哈哈哈.

3wy2h 說得對啊, 不要一直叫大師啦, 我只是一個喜歡玩車的人啦, 又不是什麼高人, 我仍然在學怎樣玩車, 還有好多地方不懂, 還有好多地方做不好, 所以我和大家一樣, 都是在玩車, 都是需要不停請教其他師兄啊, 嘻嘻.
2slow 發表於 2012-3-6 15:28:31 | 只看該作者

very informative data, Thanks for sharing!
仲哥仔 發表於 2012-3-6 16:02:23 | 只看該作者

鱼翅你讲野点解甘多¥%%#……*&……%%¥噶???咩达达同GANBOY果晚表演乜乜啊!!讲清D啦!