RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4299|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[分享] 比賽當日的注意事項

Tat-tat 發表於 2012-2-27 19:59:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

由於今次 Kyosho 盃好多大參加, 如果那天的 Run down 唔順利, 隨時兩三點先走得,唔係好多朋友頂得到咁夜呢,而且比賽完結後又會有大抽獎喎,因為太夜而攞唔到就唔好啦,所以想分享一下比賽當日一 D 大家可能冇為意既事,希望可以令大會順利搞好個比賽!

問過場主,確實開門時間會再公佈,不過好可能會大約一點左右就開門,大家要留意一下開門時間。可以的話,早一點上車場準備。

MMS 的公佈
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=248395

去車場前準備:

• check 一 check 遙控夠唔夠電,唔夠就差定或換新電。可以既話,準備一 pack spare 遙控電。
  • 當日要試車,咁就要差定一 pack 電用來試車。
  • 比賽前一餐食足 D,比賽其間可能有不預計既事發生,令到你冇得食晚飯架。
  • 當日人多,所以賽道上一定車多,咁即係話碰撞都多。所以早 D 上去,就可以有空間試車啦。

到場:

• 搵個位置安頓好,然後睇下大會工作人員到了未。
  • 到了便報到,如果係用 AM 或AD Band 就要主動同佢地講。唔好諗住個個比賽都係用 2.4Ghz 而唔報呀,我都有用 AD 架。而且如果有其他人真係同你撞 Band 而又冇得換,咁你開遙控既時候要同人地同 band 既人講聲呀。
  • 如果未到,咁你可以先試下車, 之後先報到。
  • 報到之後,佢地會派發一個插頭,用來供電比 Sensor 既。要將佢既紅線接到車架主電源既正極,黑線就接去主電源既負極,唔好接錯呀,個 Sensor 會燒架。
  • 跟住要預定一個位置比個 Sensor 啦,主要係佢面頭有一個白色好似燈仔既紅外線發射,向住透明既地方就得架啦,即係車殼既擋風玻璃。後驅一般會放响面蓋正中間,Kyosho 貼紙個位;四驅就一般放車身右邊電池架既上面。用萬保貼都可以貼好佢架啦,冇就用雙面貼啦。

比賽:

• 由於分組一般都需要一 D 時間,所以要自己準備好第一排電呀
  • 分組表出了之後,記住自己既組別,同 Qualify 既次序,計算一下幾時要開始差電。差唔切電係唔會等你架。
  • Qualify 既時候,大家都係獨立計時的,一個跟住一個起步,所以比賽期間,有人追上來,比佢過啦,唔會影響你既名次架,頂住唔比佢過,最後大家炒左,自己一定浪費左時間。
  • 自己跑完一個 Qualify 就要交還 Sensor 同幫手執下一組既車,No show 係會 Disqualify 架,唔好玩完一個 Qualify 就走左去。唔得閒既,就搵朋友頂替,同埋同大會講,唔係佢地唔見你出現,Disqualify 左就唔好啦,仲有,頂替係執車 ja,唔係 Qualify 呀!
  • 最後 Final 通常都會停一陣,因為都需要計算大家既成績,所以要留意大會既即時公佈呀。主要都係計時間差電姐。通常係由後面組別開始 Final 先既,而兩組 A 組會穿插其中,所以一定要睇睇最後 Final 個 Run down 呀。
  • Final 都係要幫手執下一組既車架,唔好玩完就走左去呀。大家成日見面,無謂唔見左人丫。

暫時諗到咁多先,如果再諗到就 update 下啦,或者其他師兄幫幫忙,睇下我漏左 D 咩丫,唔該哂呀!
wing1203 發表於 2012-2-27 20:17:35 | 只看該作者
非常詳盡,雖然我冇參賽,但都多謝師兄分享
pd 發表於 2012-2-27 20:27:44 | 只看該作者
十分好的提示
Wayne~~ 發表於 2012-2-27 20:35:59 | 只看該作者
10 個讚你
LAWRY 發表於 2012-2-27 20:39:15 | 只看該作者
niwadaisuke 發表於 2012-2-27 21:43:30 | 只看該作者
讚! 不過我實早走無得夜返...
wing1203 發表於 2012-2-27 21:47:50 | 只看該作者
回復 niwadaisuke 的帖子

你要交人,沒辦法啦~
niwadaisuke 發表於 2012-2-27 21:52:07 | 只看該作者
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-2-28 01:26:57 | 只看該作者
niwadaisuke 發表於 2012-2-27 21:52
係囉.. 中左獎有無得代領架?

咁你要搵定好朋友啦,唔係中左,都變冇呀。。。。。。明唔明呀?哈哈
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-2-28 01:30:09 | 只看該作者
niwadaisuke 發表於 2012-2-27 21:43

大家都做好 D,唔駛搵人或等人,咁就會好流暢,你都可以參加抽獎啦
OoCIRCUSoO 發表於 2012-2-28 01:36:01 | 只看該作者
20 個讚for~U~
 樓主| Tat-tat 發表於 2012-2-28 01:42:35 | 只看該作者
多謝咁多位師兄

我都係想那天可以大家順利享受比賽,大家都可以參與到最後
大家加油呀!
ray2011 發表於 2012-2-28 09:44:22 | 只看該作者
wing1203 發表於 2012-2-27 21:47
回復 niwadaisuke 的帖子

你要交人,沒辦法啦~

叫家人唔駛等去亞二到瞓Law
ray2011 發表於 2012-2-28 09:46:00 | 只看該作者

回復 Tat-tat 的帖子

我會買定個麥記带去食
ray2011 發表於 2012-2-28 09:47:31 | 只看該作者

星期五試定車叉好電星期六就跑
白鬍子 發表於 2012-2-28 09:55:09 | 只看該作者

大讚好!! 雖然我無份比賽, 但難得師兄咁細心既提點同無私既分享!!
絶對係做到比賽第二, 友誼第一啊!!
ray2011 發表於 2012-2-28 10:02:38 | 只看該作者
niwadaisuke 發表於 2012-2-27 21:52
係囉.. 中左獎有無得代領架?

我上次都抽中都走左
niwadaisuke 發表於 2012-2-28 10:53:25 | 只看該作者
Tat-tat 發表於 2012-2-28 01:26
咁你要搵定好朋友啦,唔係中左,都變冇呀。。。。。。明唔明呀?哈哈

好~明白
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 11:35:30 | 只看該作者
10 個 like

尼個係近來少見 ge 誠意貼文
Sunday_Driver 發表於 2012-2-28 11:38:17 | 只看該作者
niwadaisuke 發表於 2012-2-27 21:43

我驚你只可以跑得 second round qualify 要走了