RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3426|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手報到兼有問題

r470620 發表於 2012-2-21 11:10:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手報到,望各位前輩多多照顧!上星期買咗架mr03+kt18,琴晚先得閒拎出黎開包,對完頻之後,servo keep住微震,佢又唔係震得好利害,只係聽到佢吱吱聲有時會自動郁少少,好似keep住要feedback咁,一次都未玩過,請問係咪要用cable set個servo無咁敏感呢?定係出廠有問題vr唔對中要調返中位呢?,要拎返去shop換?我係食粥度買. 我爬完文都唔係好明我個情況係應該點搞. 謝謝位各高手!
Tat-tat 發表於 2012-2-21 11:26:19 | 只看該作者
會有少少吱吱聲係正常既

始終佢個 servo 係有好多虛位, 入面個 volume 掣會一直嘗試回到真正的零位, 但如果冇外力幫助, 佢係回唔到既, 哩樣野你可以打開車架前面的蓋, 再開車就會易名少少, 你會見到個 servo 麼打會兩邊轉, 好明顯佢係想回到真正中位, 但係你亦會見到响哩個時候, 雖然佢不停左右轉, 但係整組齒輪係唔會動既, 所以係唔會令到架車左右走, 其實就係正正因為佢不停咁攞翻個真正中位, 所以佢行走時會更加直.

希望你明白我想表達既野啦
 樓主| r470620 發表於 2012-2-21 13:31:30 | 只看該作者
明,謝謝師兄!即係我而家乜都唔洗搞?
Tat-tat 發表於 2012-2-21 13:46:46 | 只看該作者
係呀, 乜都唔洗搞.

再唔放心既, 就用野抬起架車, 兩個頭輪唔著地, 用支控去控制架車盡左和盡右一次, 然後回中, 記住唔好放開手由它自由回中 wo, 跟住唔好掂個控個軚, 架車應該會有少少支支聲, 但唔會見到兩個輪會左右轉. 這就即係一切正常啦.
vickyrx7 發表於 2012-2-21 14:45:38 | 只看該作者
if u want to set in I.C.S
set ST D.Band to Narrow
Sunday_Driver 發表於 2012-2-21 15:27:44 | 只看該作者
 樓主| r470620 發表於 2012-2-21 15:42:30 | 只看該作者
謝謝師兄,我連個呤都未裝上,就已經聽到吱吱聲,所以唔敢搞其他嘢。話雖吱吱聲係正常,但成日聽住硬係好唔舒服,係咪用cable set到5樓個師兄所講,就會無吱吱聲?
Sunday_Driver 發表於 2012-2-21 15:48:20 | 只看該作者
r470620 發表於 2012-2-21 15:42
謝謝師兄,我連個呤都未裝上,就已經聽到吱吱聲,所以唔敢搞其他嘢。話雖吱吱聲係正常,但成日聽住硬係 ...

吱吱聲係用左較高速ge冇刷轉向摩打....正常~~
Sunday_Driver 發表於 2012-2-21 15:58:43 | 只看該作者
r470620 發表於 2012-2-21 15:42
謝謝師兄,我連個呤都未裝上,就已經聽到吱吱聲,所以唔敢搞其他嘢。話雖吱吱聲係正常,但成日聽住硬係 ...

唔會, set完一樣有吱吱聲
 樓主| r470620 發表於 2012-2-21 16:12:01 | 只看該作者
唔係轉嘅時候吱吱聲,係唔轉都吱吱聲,請問你地d 02/03係咪咁架?
Tat-tat 發表於 2012-2-21 16:46:13 | 只看該作者
係有少少聲架
應該係牙聲, 個 coreless motor 差唔多冇聲

你可以睇翻我上面所講咁, 打開個前蓋 (前面四口縲絲同左右扣既蓋), 再開車睇下份轉向既運作, 相信你會安心好多架啦.
killermomo 發表於 2012-2-21 17:02:16 | 只看該作者
回復 r470620 的帖子

我之前部 03都係吱吱聲, 都係好大聲, 都係好唔慣, 但玩左大半年都無問題 ^0^
 樓主| r470620 發表於 2012-2-21 20:20:51 | 只看該作者
thank you eveybody. 安心playing happy now.:)
Tat-tat 發表於 2012-2-21 21:55:59 | 只看該作者
r470620 發表於 2012-2-21 20:20
thank you eveybody. 安心playing happy now.

咁好好呀!
恭喜哂!
kevt2005 發表於 2012-2-22 00:45:19 | 只看該作者
唔好意思,喺你覺得安心嘅時侯, 我會話有少少吱可以接受, 但其實吱吱聲認真嚟講係唔正常嘅。吱吱聲係由於有干擾, 但有方法可以將吱吱聲減到好低甚至變到好靜。哩度好難講得清楚點整, 加上新手最好唔好自己整, 上車場揾師兄幫手啦。
d.s 發表於 2012-2-22 08:44:11 | 只看該作者
呢d聲由我笫一架一出即買果批所謂MiJ都已經有,我初初都好介意,但依家買多好多架車都係咁上下又唔覺係問題,行車時就聽唔到啦
 樓主| r470620 發表於 2012-2-22 09:11:28 | 只看該作者
kevt2005 發表於 2012-2-22 00:45
唔好意思,喺你覺得安心嘅時侯, 我會話有少少吱可以接受, 但其實吱吱聲認真嚟講係唔正常& ...

Ching, 咁你通常幾時上架? 大慨講講點做丫, 用CABLE SET野? PCB 焊接, 我都得架...PLZ~!!! 好想快D知呀!!
kevt2005 發表於 2012-2-22 11:16:50 | 只看該作者

係要喺底板度重新焊過兩條線,我今晩會係mms, 有時間我post幾幅相上嚟再解釋。
Tat-tat 發表於 2012-2-22 11:28:15 | 只看該作者
kevt2005 發表於 2012-2-22 11:16

係要喺底板度重新焊過兩條線,我今晩會係mms, 有時間我post幾幅相上&#22 ...

好呀, 好呀, 師兄, 我都想知點搞呀!

先謝謝啦
 樓主| r470620 發表於 2012-2-22 11:36:16 | 只看該作者
kevt2005 發表於 2012-2-22 11:16

係要喺底板度重新焊過兩條線,我今晩會係mms, 有時間我post幾幅相上&#22 ...

謝謝師兄, 今晚你出你頭像架車? 黑色麥拿倫? 我要睇下我幾點放,太夜我就上唔到黎當面請教你, 以及各師兄...