RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3457|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新AAA電池一問

白鬍子 發表於 2012-2-17 10:30:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新買返黎係咪最好做一次活化先呢?
定係可以之後先再做番?

謝各位師兄!
zx300 發表於 2012-2-17 10:49:23 | 只看該作者
我知道是要放电,最麻烦就是放电!希望新的锂电新的技术有新的作为!
Tat-tat 發表於 2012-2-17 10:52:54 | 只看該作者

用細 amp 差, 約 1A
當平常一樣玩, 但唔好玩咁盡, 大約十分, 八分鐘左右啦
第二個星期便按日常玩既 amp 數差, 1~1.5A, 可以正使用

或者唔駛咁介意, 買回來便當平常用都得, 只要記住每次唔好用咁盡, 同日唔好翻差就得架啦
kevt2005 發表於 2012-2-17 11:00:09 | 只看該作者
回復 白鬍子 的帖子

新電池可用break-in mode charge.  通常要1-2天,之後正常叉同玩,叉玩幾次之後,你會發覺電量會慢慢減少,噤你就可以Refresh&analyse嚟condition啲電。
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-2-17 13:47:52 | 只看該作者

回復 kevt2005 的帖子

哎吔~如果d電趕住係無計呢?
Tat-tat 發表於 2012-2-17 14:03:25 | 只看該作者
如果唔係用於比賽, 第一次用既時候都唔駛太在意既, 平時用既時候唔好用咁盡, 唔好太大A差電, 咁 D 電都好長命既.
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-2-17 14:31:10 | 只看該作者
回復 Tat-tat 的帖子

唔好太大A數去差...咁一般正常情況係大約幾多去差呢? 500算唔算細架?
Tat-tat 發表於 2012-2-17 14:40:45 | 只看該作者
白鬍子 發表於 2012-2-17 14:31

唔好太大A數去差...咁一般正常情況係大約幾多去差呢? 500算唔算細架?

我平時玩, 會用 1.4 A
大約差半個鐘多少少就得

新電, 可以用 0.9~1A 差, 一個鐘左右就差完

仲有, 每差電前, 先用放電機放電, 咁就更好啦
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-2-17 15:22:39 | 只看該作者

收到晒~達達大師!!
Tat-tat 發表於 2012-2-17 15:42:01 | 只看該作者
白鬍子 發表於 2012-2-17 15:22

收到晒~達達大師!!

唔好叫我大師啦

大家都係玩車姐, 個個人都一樣, 咁啱今次你問既野我有小小經驗姐, 而且我 D 經驗都唔一定完全正確啦, 我都只係分享一下, 下次會到我問你野架啦
kevt2005 發表於 2012-2-17 16:32:05 | 只看該作者
一般嘅叉法嚟講,應該睇你嚿電嘅容量係幾多嚟決定用幾A叉,900mah就用0.9A, 750mah就0.75A.  噤叉就電會好襟。大啲A叉嚿電會快啲叉完同爆啲,但亦會快啲玩完。你了解咗就自己決定點叉,冇話點一定最好。
kevt2005 發表於 2012-2-17 16:53:35 | 只看該作者
回復 白鬍子 的帖子

我係你我會試問其他師兄借電嚟玩,但其實你真係要即刻玩,唔breakin都冇問題,講真除非你玩到好pro又或者你真係噤介意嚿電係咪最好狀態同玩到最盡,否則唔駛太介意,反正一排電都係幾十蚊啫。到你好認真嘅時候,你就會買好多十排電然後慢慢match電。
LAWRY 發表於 2012-2-17 20:19:10 | 只看該作者
學到野 用電都係學問
Geoffrey 發表於 2012-2-18 01:06:08 | 只看該作者
獲益良多,我都要break-in下D電至得!
Geoffrey 發表於 2012-2-18 01:07:34 | 只看該作者
請問break-in完D電駛唔駛等D電抖番幾日先再charge呢?
kevt2005 發表於 2012-2-18 01:54:30 | 只看該作者
Break-in完梗係即刻玩啦,重等? 不過話時話,我發覺啱啱break-in完或者refresh咗嘅電你會覺得唔係好爆,玩完再叉嘅第一次就會䦕始爆啲。不過哩個可能係我嘅錯覺,
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-2-18 12:36:25 | 只看該作者
回復 Geoffrey 的帖子

我都乖乖地咁break-in緊d新電,但好鬼耐呀!!
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-2-18 12:37:38 | 只看該作者
回復 kevt2005 的帖子

師兄,我都break-in緊新電喇
由尋晚開始break,但我粒電明明係900MA
我見部機而家差到粒電有過千MAH係咪正常架呢?
Tat-tat 發表於 2012-2-18 17:02:44 | 只看該作者
kevt2005 發表於 2012-2-17 16:32
一般嘅叉法嚟講,應該睇你嚿電嘅容量係幾多嚟決定用幾A叉,900mah就用0.9A, ...

果然専業
哩 D 咪就係 batteries management 入面既時 term 羅!
比個讚你!

有心玩好佢既, 真係應該抄低佢, 特別係新玩車既朋友, 絕對值得參考!

忍唔住要比多個讚! Good!
kevt2005 發表於 2012-2-19 15:16:48 | 只看該作者

其實我都係跟啲好有經驗嘅師兄學,自己做些少research再加啲實踐,最緊要都係多聽,多玩,多試。我都係將我嘅經驗分享交流。其實多啲有經驗嘅師兄分享下就更好。