RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5144|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇Ching 用緊 ROCHE?

keithlaw 發表於 2012-2-6 10:57:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問下你地幾得ROCHE conversion kit 同 104Pro 有冇好大分別?
我想知道大家既意見.
tiger1 發表於 2012-2-6 12:07:53 | 只看該作者
I also want to know
d.s 發表於 2012-2-6 12:10:23 | 只看該作者
I also want to know too~
 樓主| keithlaw 發表於 2012-2-6 12:56:32 | 只看該作者

其實我用緊.
唔知我係唔係手車唔夠好定咩啦..
我覺得架車個反映好sensative, 基本上隻手轉少少少少已經入左個彎. 係好事, 不過對我黎講真係好甩.
加車個扭腰就算我U-Plate用最出面個洞都好似好硬咁. 人地Tamiya 104原裝T-Plate 個感覺都軟好多. 係唔係因為E個原因所以架車好似甩過F104?? 定係我錯覺?
明明架ROCHE 個Main Deck + 2樓板明顯用手扭係扭過F104原裝, 但揸上手又唔係咁覺得架車特別咬. 成架車我用最soft 既setting 都係甩, 相反, 我F104 可以用硬少少既damper oil 同彈簧都好易揸.
架車design 真係好正, 非常好. 我只係想知其他Ching 覺得點.
fung2010 發表於 2012-2-6 14:22:45 | 只看該作者
回復 keithlaw 的帖子

即係買唔買得過?小弟想買
 樓主| keithlaw 發表於 2012-2-6 15:16:16 | 只看該作者
回復 fung2010 的帖子

支持本地有誠意品牌. 不過定價平少少更好.
fung2010 發表於 2012-2-6 15:26:39 | 只看該作者

好似成K,唔知博唔博好
Roche 發表於 2012-2-6 22:40:43 | 只看該作者

Hi Keith,
請嘗試將servo speed減慢10-20%及轉向EXP調-10%或將轉向角度減少試試。轉向靈活的車架是比較容易做到快圈速。
 樓主| keithlaw 發表於 2012-2-7 21:20:14 | 只看該作者
回復 Roche 的帖子

Max,

我想問下係唔係冇咩機會會用到 U-plate 帕問同埋最近魔打個洞??
Roche 發表於 2012-2-8 22:05:37 | 只看該作者

Hi, u-plate上最近摩打個孔可能用係地毯塲上,不過要配合option的軟u-plate.
十一月的f1rcgp賽中,我們就用了中間孔位加軟板及夾3mm o-ring在中央。
今個星期完成f1rcgp比賽後,我會將車手們的setup post出來參考,thanks。
shinka43 發表於 2012-2-10 13:36:57 | 只看該作者
Thanks
睇結果下星期可能加入玩Roche都未定
Roche 發表於 2012-2-10 22:06:14 | 只看該作者
回復 shinka43 的帖子

期待
tt01E 發表於 2012-2-11 01:30:44 | 只看該作者
其實我都好想買架嚟玩,不過成K嘅定價完全不是本地品牌應該的價錢,自問無水
kc3977 發表於 2012-2-11 17:49:37 | 只看該作者
用最頭嗰個,好似冇咁轉·
 樓主| keithlaw 發表於 2012-2-12 00:07:24 | 只看該作者

加左O-Ring 好跑左! 勁正. 成個腰柔軟左
d.s 發表於 2012-2-12 00:59:48 | 只看該作者
tt01E 發表於 2012-2-11 01:30
其實我都好想買架嚟玩,不過成K嘅定價完全不是本地品牌應該的價錢,自問無水

敢問師兄何謂 [本地品牌應該的價錢] 呢?
願聞其詳
tt01E 發表於 2012-2-12 01:51:36 | 只看該作者
回復 d.s 的帖子

以ff03為例,3R改的碳底果套嘢售約$3xx。計成本的時候,可當佢少左件摩打座。假設摩打座售約$170,總共都只係$470。你可以話ff03只不過是為了用碳底先至整套conv. kit,完全無開發和實驗可言ge,但個價錢真係都算差得幾遠下
tt01E 發表於 2012-2-12 01:56:13 | 只看該作者

其實我應該會砌架transformula,見無咩人砌,又贏過TITC冠軍,又贏過F1RCGP A2(車手為14歲的春日 空!!!),又係F1RCGP創辦人開發,所以有興趣果部多D。不如約個時間出來試加比較下ar
 樓主| keithlaw 發表於 2012-2-12 16:54:13 | 只看該作者
tt01E 發表於 2012-2-12 01:56
其實我應該會砌架transformula,見無咩人砌,又贏過TITC冠軍,又贏過F1RCGP A2(車手為14歲的春日 空!!!),又 ...

聽落好似好堅咁wor!!!!
不過Yeah Racing Transformular 都要1k wor..
tt01E 發表於 2012-2-12 20:54:28 | 只看該作者

但係如果你睇下個說明書,佢有多好多料,如金屬servo座,103軨,多D碳板等。仲有,其實你話無俾日本人設計bias就真係假嘅,sorry ar Max for saying that, but if I'm choosing one from the two, I would prefer the YR kit. Bless all hk rc brands and come up with more attractive products