RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4819|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新一年,換新車

mickybruce2006 發表於 2012-1-29 18:47:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄好,祝各位新年心想事成。
小弟在新一年想換架新車,希望各位師兄比小小意見比小弟。
小弟玩了遙望車只有五個月,現在只有一架rc car,就係Sakura Zero S (大改),120s 电變+8.5T motor。因小弟技術一般,所以在JV常有小碰撞,但Zero D件十分容易爛,常要入pit維修,維修多過玩,所以想換車,budget $3,000左右。請各師兄比D意見,萬謝。
fr@nkie 發表於 2012-1-29 18:55:21 | 只看該作者
X-ray will suit you more!
ryancmlam 發表於 2012-1-29 21:36:32 | 只看該作者
常有碰撞,乜車都爛。𣎴如改玩13.5 or even 17.5 操好手車仲實際
@肥基@ 發表於 2012-1-29 22:06:16 | 只看該作者
用慢少少13.5操好手車仲實際
 樓主| mickybruce2006 發表於 2012-1-29 22:09:56 | 只看該作者
回復 ryancmlam 的帖子

多謝師兄指導,雖然我用8.5,但並沒有用盡,相信同13.5或以上的分別不大。但小碰撞對新手或甚至老手相信是不能避免的,相信你都同意有20年駕駛經驗,也不能完全避免意外的發生,所以買架好D硬D的rc car去操車,以見維修多過操車,是正常不過,anyway,多謝你提點,thank you very much indeed.
gtimax 發表於 2012-1-29 23:41:38 | 只看該作者
TC6.1 全混碳膠料! 哩個價錢無敵!
現在我只選擇全混碳膠料的車,但選擇不多而且貴,417,TCX,BD
Allan007 發表於 2012-1-29 23:55:56 | 只看該作者

上面D師兄講得岩,揸到唔撞最實際。不果如果想硬淨,非XRAY莫屬啦,買2012啦,岩晒你budget。
Parts係貴,但玩落其實皮費同其他車差唔多,一於T3'12
mathew97726 發表於 2012-1-30 00:00:50 | 只看該作者
mickybruce2006 發表於 2012-1-29 18:47
各位師兄好,祝各位新年心想事成。
小弟在新一年想換架新車,希望各位師兄比小小意見比小弟。
小弟玩了遙 ...

3000 就T3 2012啦
但如果本身手車... T3撞爛仲甘
買硬的請買TT-01
 樓主| mickybruce2006 發表於 2012-1-30 00:05:20 | 只看該作者
回復 Allan007 的帖子

多謝師兄的寶貴意見。
 樓主| mickybruce2006 發表於 2012-1-30 00:08:01 | 只看該作者
回復 mathew97726 的帖子

多謝師兄的提議。萬謝。
Allan007 發表於 2012-1-30 00:09:05 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2012-1-30 00:00
3000 就T3 2012啦
但如果本身手車... T3撞爛仲甘
買硬的請買TT-01

師傅你一係叫人買T3,一係叫人買TT-01,雖然都係T字頭,但係都幾極端
Allan007 發表於 2012-1-30 00:10:39 | 只看該作者
mickybruce2006 發表於 2012-1-30 00:05
回復 Allan007 的帖子

多謝師兄的寶貴意見。

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=221280
給你參考,我炒得最金既一次
mathew97726 發表於 2012-1-30 00:11:06 | 只看該作者
mickybruce2006 發表於 2012-1-30 00:08

多謝師兄的提議。萬謝。

請問師兄係咪係JV玩? 有機會一齊玩 我手車都好...
btw認真 真係如果成日撞,寧願玩熟d or 小心d
不過維修就必要架啦, 但T3雖則係cum撞d,不過一爛...d parts真係貴過3Racing幾倍...
mathew97726 發表於 2012-1-30 00:14:05 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-1-30 00:09
師傅你一係叫人買T3,一係叫人買TT-01,雖然都係T字頭,但係都幾極端

你覺得我講得岩唔岩先???
真係差唔多硬淨..但parts價錢差天共地
mathew97726 發表於 2012-1-30 00:14:29 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-1-30 00:10
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=221280
給你參考,我炒得最金既一次

你手車咁好...你最金=我同樓主小碰撞
novafans 發表於 2012-1-30 00:54:24 | 只看該作者
點解唔買team magic嘅?平xray成差嘢,而且parts八成可叻banned}ay,成個T3一樣既design!
airwolf1805 發表於 2012-1-30 13:27:11 | 只看該作者
3000可以買到好多車玩..大前堤係你個人中意咩車
 樓主| mickybruce2006 發表於 2012-1-30 18:23:07 | 只看該作者

多謝師兄意見,我都係JV玩,平時放工後去,多數星期四、五,有機會一齊玩,歡迎之致。希望師兄多多包含,小弟雖然年紀大,但技術差。
 樓主| mickybruce2006 發表於 2012-1-30 18:34:34 | 只看該作者

我應該今個星期四晚去,大約八點左右到,一行三、四人,你見到着到好似返工咁個班傻佬,最傻個一個,就係小弟啦。
Noir.KAZE 發表於 2012-1-30 18:41:29 | 只看該作者
gtimax 發表於 2012-1-29 23:41
TC6.1 全混碳膠料! 哩個價錢無敵!
現在我只選擇全混碳膠料的車,但選擇不多而且貴,417,TCX,BD

咁要睇下你點玩嚕
我就唔覺得混碳料岩新手玩
好多時混左碳,件膠係硬,但係完全冇彈性,一炒就可以換,唔換唔行得

我自己比較鍾意Xray既膠,好多時要換都係玩得太耐行得太多里數先夠期換,好少撞爛換
有幾次硬食之下d膠都冇事
我覺得如果係"玩"為主.Xray既膠耐用過TRF既膠