RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3216|回復: 17
收起左側

1:8 Buggy 2個 問題

keithlaw 發表於 2012-1-19 09:55:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Ching 們, 我係1:8 新手

我只有兩個問題想問問大家.
1) 1/8 有咩牌子選擇, 最好係有名外國牌子
2) 係唔係所有1/8 tires 都共用? 有D咩出名品質好既牌子呀?
li5115 發表於 2012-1-19 10:42:36 | 顯示全部樓層
回復 keithlaw 的帖子

GP or EP???
ftbingobingo 發表於 2012-1-19 11:16:18 | 顯示全部樓層

1) 如果香港易搵PARTS, 只有KYOSHO同MUGEN, 頂級款式表現得到廣泛認同但比較貴; DURANGO 1/10非常成功但1/8是初哥, ASSO平靚正, 實戰亦有大賽好成績; 以上4個牌子主要得KYOSHO係鴻聲可以找到有限的現貨零件, 其他3隻要經舖頭向代理訂, 常用的零件通常有貨, 其他的就要等

2) 係共用, 個人推介PROLINE 同AKA
jf813 發表於 2012-1-19 11:39:00 | 顯示全部樓層
And don't forget the taiwan brands as 1/8 buggy is very popular there so these manufactures develop good products like HN, Haobao, etc.  And serpent have good parts support in HK as well.
 樓主| keithlaw 發表於 2012-1-19 12:14:54 | 顯示全部樓層
Thank you 各Ching 捉供 information.
 樓主| keithlaw 發表於 2012-1-19 12:17:02 | 顯示全部樓層

HN, Haobao 既tires 會唔會冇 AKA or Proline 咁好?
比賽既人用邊隻牌子多?
 樓主| keithlaw 發表於 2012-1-19 12:17:39 | 顯示全部樓層
li5115 發表於 2012-1-19 10:42

GP or EP???

GP 同 EP 既 tire 係唔係都唔同?
 樓主| keithlaw 發表於 2012-1-19 12:18:50 | 顯示全部樓層
ftbingobingo 發表於 2012-1-19 11:16

1) 如果香港易搵PARTS, 只有KYOSHO同MUGEN, 頂級款式表現得到廣泛認同但比較貴; DUR ...

Ching,

我相信你所講既 1/8 buggy 都係 GP, 唔係 EP , right?
euro614 發表於 2012-1-19 12:41:21 | 顯示全部樓層
keithlaw 發表於 2012-1-19 12:17
HN, Haobao 既tires 會唔會冇 AKA or Proline 咁好?
比賽既人用邊隻牌子多?

其實呔, 除左AKA, Proline,其它都唔駛諗,要平d就jconcept。再cheap d就 Team C
油車, 電車的呔都係一樣。
 樓主| keithlaw 發表於 2012-1-19 12:59:29 | 顯示全部樓層
euro614 發表於 2012-1-19 12:41
其實呔, 除左AKA, Proline,其它都唔駛諗,要平d就jconcept。再cheap d就 Team C
油車, 電車的呔都係 ...

咁緊要 @@

咁我睇下 AKA 同 Proline 先
hk_sdu 發表於 2012-1-19 13:14:37 | 顯示全部樓層

Take a look on the car use for race in China and u will see roughtly the popular cars for 1:8 buggy. TeamC T8 and T8e seems to have a good market share. The race has a lot of people from HK as well.

http://www.rcfans.com/bbs/forum. ... tra=page%3D1&page=1

http://www.rcfans.com/bbs/forum. ... 4513&extra=page%3D1
 樓主| keithlaw 發表於 2012-1-19 14:07:47 | 顯示全部樓層
Ching 們,
睇過 Proline 1/8 戈D tires了.
我見Racing 用Tire 都有唔同model,
又有Blockade, Bow-Tie, Caliber, Crime Fighter, Hole Shot, Revolver, etc
我見除左tire 紋唔同之外, 有咩分別????
ftbingobingo 發表於 2012-1-19 14:35:47 | 顯示全部樓層
keithlaw 發表於 2012-1-19 12:17
比賽既人用邊隻牌子多?

我未必夠資格答你係咪100%差D, 我只可以講我唔會用LAW
ftbingobingo 發表於 2012-1-19 14:37:00 | 顯示全部樓層

以上我所既所有牌子都同時有出EP/GP
ftbingobingo 發表於 2012-1-19 14:42:13 | 顯示全部樓層

因應場地材料、狀況同溫度會選擇唔同既呔, 雖然製造商會建議車呔的合適路面, 但依個問題我諗好多人都不能完掌握, 通常開多幾套試, 自己感覺同睇圈速以選出最合適的
tonglau2000 發表於 2012-1-19 22:58:38 | 顯示全部樓層

油 or 電 ?

HN 出左部 X3 油雞, 都吾差 約$3300 ,  有曲, 批, 呔, 轆, 齊曬, 計落車架都係二千幾, 又硬淨, 好抵玩!
tonglau2000 發表於 2012-1-19 23:41:57 | 顯示全部樓層

一對手, 點玩咁多車, 又無位放, 我都係入吾到你地果隊
年 28 去吾去?
iouand 發表於 2012-1-20 10:49:46 | 顯示全部樓層

台灣呔最多人用係SH,VP-PRO,當然差過PL,AKA,但平時玩下都OK
而同一呔紋外重有膠質軟硬之分