RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8385|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的第一部 Tamiya Tundra 報到!

Qoooo 該用戶已被刪除
Qoooo 發表於 2012-1-18 10:06:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位師兄好,昨天我成功入手第一部 Tamiya Tundra + MFC-02。超開心 .... ^^
現在有一些搖控器 TX 問題想請教大家 ... 我本身有玩緊搖控直昇機,諗住用返自己的 DX7 控來玩這部車,但每間店舖都話唔得,一定要買返一個最簡單的 Futaba 4CH 個。上啲外國 forum 睇就話無問題。昨天入手之前剛好遇到一部好心師兄話好多師兄都係用 Futaba 6EX 2.4G? (我本身唔係好識 Futaba 啲 model number)

買咗部車之後,我係度睇啲說明書 ... 個控兩支推桿要做長期放係中位 ... 我諗緊我其實係咪買個新控專門玩這個車仔好呢?
現在主要問題有幾個 ... 希望各位師兄(姐)俾啲意見 .... 謝謝!! ^^

1. 咪係直係玩 analog subtrim 最好最方便呢? 唔好用 digital?
2. 用 2.4G 控好嗎? (我本身想用 2.4G 控)
3. 如果我買一個新控,大家覺得現時我應該買邊款新控最好呢?

btw ... 我諗住用 2cell Lipo 電池玩,大家有無話用邊隻及幾多容量好呢? 謝謝!!
bigbigboy 發表於 2012-1-18 10:38:13 | 只看該作者
Did they say why your DX7 cannot use in the Tundra?
RGear 發表於 2012-1-18 11:15:32 | 只看該作者
1. You can open the bottom cover of the TX, and add the spring at the Throttle Stick to make it suitable for Car.
2. Trimmer should use digital type, analog type is not user friendly wow.
3. 2.4G is good, don't worry.
4. Futaba 6EX 2.4G la
強強 發表於 2012-1-18 11:51:55 | 只看該作者
我2個月前買6Ex1300蚊 上星期六同你一樣都買左部不過冇買mfc02我諗住買個接收合玩一控兩車
 樓主| Qoooo 發表於 2012-1-18 15:22:00 | 只看該作者

先多謝幾位師兄既回覆...我行咗好多間店....間間都話一定要買返個 Futaba 最簡單 4CH 行 analog 既控,如果行 2.4g 會做唔到套 MFC-02 啲 commands ....

如果我用緊個 DX7 + AR6100 都用到既話,我就唔會買個新控(住)喇 .... 但我就一定唔可以改我個 DX7 加條 spring 落去來 keep 住個中位,因為我主力(99%)要用來飛直昇機 .... 諗住唔洗買咁鬼多個控,又可以通用返啲接收(RX)。

我係個盒度見到個張粉紅色紙(Stick guides) ... 應該係專門俾人用來管住兩支 sticks 既走位 .... 唔知原廠有無得賣呢? 如果買到,我就會心思思買個專用控來玩這部車仔喇 ....

我想問 ... Futaba 6EX 2.4g ~$1300 係咪無跟 servos 架? 還有其他 2.4G 選擇嗎?
我是飛 mode 2 的,所以 throttle & rudder 係左邊支棍,aileron & elevator 係右邊支棍度。應該都無問題啫??!

再次謝謝各位師兄的回覆 ... 今朝剛剛配曬全車 ball bearings ... 我現正努力砌緊部 Tundra .... 嘻嘻 ....
強強 發表於 2012-1-19 08:10:28 | 只看該作者
1300係跟servos我就3003轉波xDF6轉向

樓主| Qoooo 發表於 2012-1-29 20:50:23 | 只看該作者

我的 Toyota Tundra 已經玩得喇...超得意...要睇吓點樣先可以 upload 到相係度 ....
 樓主| Qoooo 發表於 2012-1-30 23:53:53 | 只看該作者

回復 強強 的帖子

強強師兄,我想問 .... 我發覺部車個轉向好慢咁(我行 4WS ... 四輪同時轉向) ... 係咪部車個 servo 碟設計係咁架?
lovekikikikiki 發表於 2012-1-31 00:05:26 | 只看該作者
good r  look very professional
thomas1112hk 發表於 2012-1-31 10:22:56 | 只看該作者
回復 Qoooo 的帖子

無底深淵
強強 發表於 2012-1-31 21:35:34 | 只看該作者
我都未切四輪轉向是否自改我諗是否買02灯  架車好靚等我有時間都開工先星期六可能玩拖頭
 樓主| Qoooo 發表於 2012-1-31 23:59:28 | 只看該作者
回復 強強 的帖子

"四輪轉向" 是有跟配件來的...你自己砌落去就得架喇....但....說明書無講架囉........真奇怪........我朋友買咗部 CC01,個轉向好爽 .... 但部 Tundra 就好慢 .... 當然 4WS 可以轉彎細好多 ...
強強 發表於 2012-2-12 12:59:16 | 只看該作者
師兄請問你套02燈裝左上去洗5洗set佢架
Qooo 發表於 2012-2-20 08:40:52 | 只看該作者
回復 強強 的帖子

基本上無嘢要 set,主要係要 set 返個三段波箱個行程....
Qooo 發表於 2012-2-23 07:44:43 | 只看該作者

update 吓啲相先....
Allan007 發表於 2012-2-23 08:12:18 | 只看該作者
Qooo 發表於 2012-2-23 08:29:00 | 只看該作者
回復 Allan007 的帖子

我想噴到好似啲真車新車咁會3發光果種,但唔學識點噴先做到。。。><
Allan007 發表於 2012-2-23 08:38:17 | 只看該作者
Qooo 發表於 2012-2-23 08:29

我想噴到好似啲真車新車咁會3發光果種,但唔學識點噴先做到。。。>

我凈係識造鏡面效果。你拆番曬D玻璃泵把之類出黎,噴郡氏mr super clear,跟住用孖星polishing compound用光布捽,捽捽下就靚。
Allan007 發表於 2012-2-23 08:45:48 | 只看該作者
Qooo 發表於 2012-2-23 08:29

我想噴到好似啲真車新車咁會3發光果種,但唔學識點噴先做到。。。>

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=245703
咁上下樣
tain1111 發表於 2012-2-23 09:20:07 | 只看該作者
Ching....想問吓你噴油用普通噴灌定噴槍架。。。thx