RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2833|回復: 12
收起左側

有無 c hing 識日文請幫忙

tt01E 發表於 2011-12-24 23:40:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

來自日劇鈴木先生的,是一齣很有意思的劇,提供一個很好的思考平台。不妨看看,會有啟發的。
HN577 發表於 2011-12-25 00:03:04 | 顯示全部樓層
如果無ching識既話,可以試下手寫輸入日文(跟返佢咁寫),然後google翻譯
 樓主| tt01E 發表於 2011-12-25 00:28:18 | 顯示全部樓層
試過啦,沒用的,例如話:
喜歡的句子(好 ki na 言葉)果行"棚 ka ra po ta mo chi" google 譯成"with potassium from the shelves"
我放棄了
 樓主| tt01E 發表於 2011-12-25 00:34:06 | 顯示全部樓層
ar!!!! 係"棚からばたもち"不是"棚からぱたもち"。
andyccf2004 發表於 2011-12-25 09:22:02 | 顯示全部樓層

呢句話係日本人 d 俗語!意思係"附look, 撞彩",其實botamochi曰本小食,係草餅之類, 並非potassium , 當架上個餅跌下來,而又跌入人的口中,係咪"撞彩"呢?
 樓主| tt01E 發表於 2011-12-25 11:14:19 | 顯示全部樓層
回復 andyccf2004 的帖子

Thx c hing
novafans 發表於 2011-12-25 12:06:36 | 顯示全部樓層
回復 tt01E 的帖子

你想知邊句?
snowsenki 發表於 2011-12-25 12:30:32 | 顯示全部樓層
呢份只係D自我介紹、我返屋企再譯
 樓主| tt01E 發表於 2011-12-25 20:13:05 | 顯示全部樓層
回復 novafans 的帖子

其實想知全部,不過小弟自己試完後,只剩下最尾果兩條問題唔識。
 樓主| tt01E 發表於 2011-12-25 20:16:22 | 顯示全部樓層
回復 snowsenki 的帖子

生Q(學日本佬
snowsenki 發表於 2011-12-25 20:37:16 | 顯示全部樓層
「鈴木先生」に出演する中で、楽しみにしていることや目標は?
係演「鈴木先生」時、開心Ge事同目標係?
一生懸命練習したバタフライナイフのアクションが上手いに出来る。
用盡力練習Ge玩蝴蝶刀動作(掌中運動)好成功咁玩到着

「鈴木先生」へ一言!
請対「鈴木先生」説一句!!!
主役オメデトウございます
ぼくがんばってついていきます
恭喜晒主演~~
我会好努力追隨你Ge~~
novafans 發表於 2011-12-25 23:56:21 | 顯示全部樓層
冇錯,snowsenki Ching 已經譯好了!
 樓主| tt01E 發表於 2011-12-26 00:51:02 | 顯示全部樓層
回復 snowsenki 的帖子

ありがとうございました(^-^)/