RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3069|回復: 13
收起左側

Saab, 再見了

馬輝 發表於 2011-12-20 16:46:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://www.topgear.com/uk/car-news/saab-bankrupt-2011-12-19#.Tu_qmFj4P1E.facebook

其實有幾傷感...真係冇乜,俾GM先姦後剝剝完再姦再先姦後殺真係已經冇乜得剩

但gm過份到甩左手仲大大聲話唔想佢地d野過檔中國喎(spyker想將saab賣盤俾中國資金)
AMAT 發表於 2011-12-20 16:54:03 | 顯示全部樓層
所謂死都唔益人
AMAT 發表於 2011-12-20 16:59:50 | 顯示全部樓層
SAAB原本公司同埋SCANIA又唔買返佢......可能真係好差.....但係,點解一定要賣全世界呢,其實做返自己特色咪幾好,可惜.

不過破產唔等如一定死......有人買到都可以東山再起.
keithlaw 發表於 2011-12-20 17:11:40 | 顯示全部樓層
Saab 咁多年都未好過wor = ="
TigerI2010 發表於 2011-12-20 17:27:44 | 顯示全部樓層
除非歐洲出現像中國特色嘅世界工厰, 重要係有一群中國特色嘅文化。
否則唔知下一間係邊個
forton 發表於 2011-12-20 21:59:09 | 顯示全部樓層

由900S,至93
都無突出表現

900S車身重,低壓turbo並無改善耗油,但車身非常硬,一般日本車撞擊真係當抓痕

93比較輕身,但小問題太多,品牌又評價低
longman0072 發表於 2011-12-20 23:04:39 | 顯示全部樓層
GM 佬根本好 on 居......係市場上買幾部車返來解體, 就可以抄足晒咁濟;P...... 第1代 LS400......豐田工程師應該劏左好多架 S Class, 7 Series 同 其他車.......   80年代初, 遠房親戚係廣州電器廠道做.......好多部 ga 仔洗衣機死係佢地張手術枱道.......
 樓主| 馬輝 發表於 2011-12-21 09:32:26 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2011-12-20 16:59
SAAB原本公司同埋SCANIA又唔買返佢......可能真係好差.....但係,點解一定要賣全世界呢,其實做返自己特色咪幾 ...

Saab-Scania早在GM買起Saab時已經不存在...

Scania而家由福士控制了嘛,同MAN已經係姊妹公司
一間Saab呢種規模的車廠唔賣全世界點維皮?(唔好同馬輝講caterham/ariel等細廠)

樓主| 馬輝 發表於 2011-12-21 09:40:11 | 顯示全部樓層
longman0072 發表於 2011-12-20 23:04
GM 佬根本好 on 居......係市場上買幾部車返來解體, 就可以抄足晒咁濟...... 第1代 LS400......豐田 ...

另一方面GM在大陸係好流行,佢地的delta/sigma/zeta/epsilon platform在大陸俯拾皆是,就算山寨廠要抄都唔會靠買起saab來抄,根本一早都已經可以要幾多料有幾多料
另一個可能性係GM當初賣saab俾spkyer時有隱含條款話唔俾賣俾一d美國佬列為眼中釘的國家
longman0072 發表於 2011-12-21 11:03:25 | 顯示全部樓層
馬輝 發表於 2011-12-21 09:40
另一方面GM在大陸係好流行,佢地的delta/sigma/zeta/epsilon platform在大陸俯拾皆是,就算山寨廠要抄都唔會 ...

that's right..... 大6車廠求其買幾部o黎抄都得~~~
gimsink 發表於 2011-12-21 19:40:37 | 顯示全部樓層
我之前係 SAAB 車主, 作為 SAAB 的車主, 我的評語係 : 唔死都冇用, 而且死不足惜, 干杯 !!
garywong5368 發表於 2011-12-22 01:48:32 | 顯示全部樓層
想起初初果款檔風玻璃企直,尾奇怪似足暴龍咁...睇見想嘔,預左佢死路一條
terioschan 發表於 2011-12-24 21:43:01 | 顯示全部樓層
死硬派至愛,不過我唔係.
zeda 發表於 2011-12-26 20:58:15 | 顯示全部樓層
SAAB, 多小毛病.  s900 開篷好靚