RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1774|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

舊鋰電問題

markpkyou 發表於 2011-11-17 03:49:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟收了五舊 舊的鋰電回來。賣家說用了一年左右的。請問各位C兄如何測試該電是否可繼續使用呢?其實鋰電一般出現什麼情況就是該到期停用呢?急!!謝謝回覆!
louis3347 發表於 2011-11-17 10:07:59 | 只看該作者
大概有漲就是警號吧
 樓主| markpkyou 發表於 2011-11-17 11:10:47 | 只看該作者
如果漲,我都知道唔好再用……
有冇d專家級的大哥回應一下!收佐返黎2日都未敢用。急!
private 發表於 2011-11-17 11:45:02 | 只看該作者
太多原因影響! 電池是沒保證的! 各安天命.
kahungboy 發表於 2011-11-17 11:45:32 | 只看該作者
唔買都買左

照差照用, 用得一件得一件
uchifong 發表於 2011-11-17 11:57:47 | 只看該作者

你都已經收左~~~其實仲問黎做咩呢?.......一般冇漲就已經可以~~~不過電用舊左..效能係點都會有所下降ge~~
例如:
(1)容量下降: 用差機差下佢睇下佢差得入幾多, 一般用storage mode 可以差到舊電6-7成電, 你到storage mode 差完再用正常mode 去差佢睇佢差得入幾多..咁然後你自己計下數睇下正常不正常lo...通常舊電舊左就點都會有d下降ge.
(2) 爆發力下降: 自己經驗比較,同自己d電比較下
(3) 當玩緊部車扯緊舊電哥陣v數會跌得比新哥陣快好多(同自己d電比較下)
(4) 2cell電冇咁易平衡: 當電用ge次數越多, 2cell 電之間的個體差異就會越明顯, 平衡會更花時間(如果d電本身質素高, 個體差異可以會冇咁明顯)
(5) 舊電內阻比較高: 差機有呢個功能就可以check, 冇就幫你唔到

不過講到最後, 買得2手電主要都係想平.....效能呢家野就已經係次要, 簡單黎講用得就算(冇漲), 而且買2手電都係講過"信"字..唔係咁容易check舊電的..你都幾攪笑~~咁驚做咩仲去買?
 樓主| markpkyou 發表於 2011-11-17 19:10:53 | 只看該作者
我係有個fd唔玩 全部一次過賣比我的.其中有電囉.
 樓主| markpkyou 發表於 2011-11-17 19:11:34 | 只看該作者

你的超詳盡回答我睇明白了 謝謝