RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2150|回復: 8
收起左側

代朋友向大家請教!

TRF418 發表於 2011-10-19 13:48:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我個fd最近入左部 舊版TRF416 NIB , 砌果時在金屬件有落羅斯膠 , 如金屬臂碼/波箱... , 但係後來想換鈦羅斯 , 但係當佢想鬆開原裝黑色羅斯之際 , 發覺用好大力都令唔鬆羅斯 , 而且有幾粒都比佢令撻左少少羅斯六角位 , 即時停手唔敢搞佢住 , 佢係新手, 唔知點好, 但係我都幫唔到佢 , 一樣唔知點搞 , 唔知大家有無方法可以安全鬆開原裝加左羅斯膠的羅斯呢? 請幫幫手 , 提供可行方法 , 幫幫我個fd
chestertai 發表於 2011-10-19 13:57:20 | 顯示全部樓層
用熱風槍/棘雞加熱鋁件近鑼絲位,用枝新2mm六角批慢慢鬆,唔得就要用打磨機cut條坑用一字批鬆。 上底板鑼絲唔駛用鑼絲膠。
 樓主| TRF418 發表於 2011-10-19 14:02:54 | 顯示全部樓層

ok  收到 , 我叫佢試試用加熱方法先 , 唔得就再用打磨機開坑方法 , 但係打磨機貴唔貴? 電鑽可唔可以裝到打磨鋸片?
kay1926 發表於 2011-10-19 14:19:05 | 顯示全部樓層
打磨機 around $ 150 起 .
電鑽可以裝到打磨鋸片, 但用起來不方便。
chestertai 發表於 2011-10-19 14:22:26 | 顯示全部樓層
TRF418 發表於 2011-10-19 14:02
ok  收到 , 我叫佢試試用加熱方法先 , 唔得就再用打磨機開坑方法 , 但係打磨機貴唔貴? 電鑽可唔可以裝到打 ...

磨碟揾D細直徑, 無咁易磨到底板
kay1926 發表於 2011-10-19 15:56:30 | 顯示全部樓層
TRF418  c hing see see
以下條令
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1128483771
gimsink 發表於 2011-10-19 22:28:32 | 顯示全部樓層
星星支AG膠真係好勁, 不過如果你有支高質的六角批, 還是可以鬆開羅絲的, 未必需要燒呀磨呀鑽呀.....
 樓主| TRF418 發表於 2011-10-20 19:15:55 | 顯示全部樓層
gimsink 發表於 2011-10-19 22:28
星星支AG膠真係好勁, 不過如果你有支高質的六角批, 還是可以鬆開羅絲的, 未必需要燒呀磨呀鑽呀.....

我個fd佢已經買左3支 Hudy 1.5,2.0,2.5mm六角批 , 但係原裝羅斯落了羅斯膠, 所以好實 , 一用力就整到六角位變左接近圓形 , 有ching建議用加熱金屬部件的方法 , 佢話真係可以將大部份羅斯鬆開, 但係仲有小部份羅斯的六角位撻到接近圓形 , 無法鬆脫 , 佢要星期日先得閒去搵搵有無小形打磨機.
chestertai 發表於 2011-10-20 19:53:42 | 顯示全部樓層