RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2015|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想入手一隻JR-DS6325HV既SERVO

zero1166 發表於 2011-9-29 13:20:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

想問下JR既SERVO係邊到可以搵到,佢既官網只係講幾快同幾大力幾多YEN,想問下佢係咪行緊DIGITAL又唔知,行有刷定無刷又唔知,有冇邊位C兄用緊或知道嫁,THX
http://www.jrpropo.co.jp/jpn/products/propo/details.php?hen=02208&db_flg=jp_db1
kay1926 發表於 2011-9-29 14:23:41 | 只看該作者

JR高電壓舵機 發表了!
]此次2009.5月份日本靜岡展,JR 發表了一系列新款舵機,主要有無刷舵機及適用高電壓(鋰電直驅)之高電壓舵機,其中MP系列無刷舵機與FUTABA BLS系列無刷舵機一樣,只是一個噱頭而已,無可談之處(無刷舵機不是主流,高電壓舵機才是王道!)。
反觀高電壓舵機,這是未來的趨勢,想想看,用鋰電池直接接收機供,扭力及速度均大幅提升,而且不需用BEC,直接發揮鋰電池輕、無記憶效應,用過即充(隨時滿電)、大電流放電,這是多吸引人的一件事!
有人會提出說,那接收機可接受高電壓嗎? 其實JR及SPEKTRUM之新款接收機均適用寬電壓輸入(4.8~10V輸入,視機型而定)。
附上靜岡展上JR高電壓接收系統之配置圖,注意RD1232之T型接頭,可直接接兩個7.4V鋰電池, 油門舵機配了一個5V輸出之降壓。

高電壓舵機之特寫,看看參數,嚇死人了! 注意了,是全鋁金屬外殼,質感超一流喔!
高電壓舵機型號 (適用電壓為6.0V~8.5V)(測定電壓為7.4V)

1. DS6311HV 36.5KG/0.13s/80g 空用

2. DS6315HV 17.8KG/0.06s/80g 空用

3. DS6321HV 36.5KG/0.13s/80g 地用

4. DS6325HV 17.8KG/0.06s/80g 地用

樓主| zero1166 發表於 2011-9-29 14:46:31 | 只看該作者
但C兄我想問高電壓(鋰電直驅)係咪要隻接收支援先得?因為我用緊M11X同451接收,咁樣有冇問題嫁?
 樓主| zero1166 發表於 2011-9-29 14:52:08 | 只看該作者
JR及SPEKTRUM之新款接收機均適用寬電壓輸入(4.8~10V輸入),我唔知你講既電壓輸入同唔同SANWA講既工作電壓一樣,因為我睇見451R既工作電壓係得4.6-6.0V,如果我要用衣隻SEVRO係咪要連接收都換埋?
kay1926 發表於 2011-9-29 15:08:02 | 只看該作者
穩壓降壓器-REG-01SR
http://www.jrpropo.co.jp/jpn/nnew/contents.php?no=346
可將6~8.5V電壓降到5V,專用在接收機與伺服機之間的連接之用。
 樓主| zero1166 發表於 2011-9-29 15:14:45 | 只看該作者
點解要用降壓器?衣嫁唔係講緊個接收既工作電壓最大得6.0V宜隻SERVO既電壓可以6.0-8.5V咩?重要降到去5V,,咁隻SERVO都發揮唔到作用啦?
mouse 發表於 2011-9-29 15:34:01 | 只看該作者

真唔真架,電壓高就無敵?

現今晶片的發展,都是趨向低電壓設計,很多的2.4G的發射模塊,都是使用3.3V,效果不覺比12V差。

要servo的效能提升,我想應該在電路設計上著手。