RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2921|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TA06 Set 車高問題

babybert 發表於 2011-9-20 21:56:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我發現我口架TA06永遠都係右面高啲, 換咗個新底盤都一樣... 唔知有冇其他師兄有咁嘅情況呢? 唔知係咪因為個底盤邊係斜嘅所以難度啲呢?
rcworldhk 發表於 2011-9-20 23:54:39 | 只看該作者
 樓主| babybert 發表於 2011-9-21 10:10:25 | 只看該作者

多謝師兄, 但呢張Setup Sheet 只有講佢set前後車高都係5.5... 我嘅問題係左右車高...

我係跟Hudy本書仔Set, 佢教用damper個Spring offload去tune車高. 我用呢個方法, 如果要左右平衡嘅話就會一邊(Spring offload)擰到好落, 另一邊就擰好少...
hinwong 發表於 2011-9-21 10:13:16 | 只看該作者
會唔會跟本左右重量爭好遠呢?? 上電未??
boy 發表於 2011-9-21 10:14:07 | 只看該作者
你既油壓係新整定行過好耐無rebuild?
行得耐會有小小漏油既情況,試下入過有無改善
xray1980 發表於 2011-9-21 10:14:08 | 只看該作者
有可能左右两边DOWNSTOP值设的不同,另有可能底盘锁紧螺丝后是歪的,
dragonofgreen 發表於 2011-9-21 10:38:22 | 只看該作者
可能係個兜問題!太軟,等多一排換左佢用碳兜應該好D!
 樓主| babybert 發表於 2011-9-21 11:04:08 | 只看該作者
回復 hinwong 的帖子

Yes, already 上電
 樓主| babybert 發表於 2011-9-21 11:06:10 | 只看該作者
to boy CHing, 油壓係新整ge
 樓主| babybert 發表於 2011-9-21 11:08:50 | 只看該作者
Thank you xray1980 CHing... this is possible as all 螺丝 is on one side of the chassis. Let me check check tonite sin.
fatchickterian 發表於 2011-9-21 11:59:01 | 只看該作者
There are few things you can check babybert c-hing!!

1. place the chassis on flat surface (setup board) and check for uneven area (wheels off).
2. measure the shock to make sure they are equal length.
3. use weights if the chassis is not balance.
AC 發表於 2011-9-21 15:33:12 | 只看該作者
再換嗰新底盤試下

dragonofgreen 發表於 2011-9-21 16:07:00 | 只看該作者
回復 AC 的帖子

有新碳兜啦?幾多少?邊度有得賣呀?
 樓主| babybert 發表於 2011-9-21 21:49:31 | 只看該作者
咦咦咦咦~~~~ 點解師兄你咁快有嘅???
yyy92968 發表於 2011-9-21 22:50:07 | 只看該作者
回復 babybert 的帖子