RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3039|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

ta06 驅動系統 問題

293 發表於 2011-7-12 14:16:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

頭直,行皮帶, 正常如果轉前碌, 條皮帶會跟住行, 但我上星期JV 炒左野, 個碌當時有少少鬆, 上反緊, 琴晚 看看, 發覺左邊碌無限轉, 條皮帶無跟佢轉, 右邊就無問題 ,碌轉一下, 皮帶郁一格, 但左邊就好像碌有碌自己轉, 皮帶就唔跟住佢郁..

有無師兄知道係咩問題?係咪少左咩0件?

http://imageshack.us/f/594/img1713x.jpg/

alex2k2 發表於 2011-7-12 14:24:04 | 只看該作者
你可以check下條萬向有無野鬆o左或少o左! 特別是中間條細pin(MB21),好多時機米收唔實做成。
 樓主| 293 發表於 2011-7-12 14:28:07 | 只看該作者

想問c 兄呢d係咪要用6角個d 批黎上實??
呢d出面係一set買或是一支支分散買??

同埋有無post 係講解邊d 係萬向, 珠差呢d係點??
ozone 發表於 2011-7-12 14:48:09 | 只看該作者

你可以check下條萬向有無野鬆o左或少o左!
BB34
BB42
BA9     (用1.5mm 六角批上實)

BB33
alex2k2 發表於 2011-7-12 14:50:08 | 只看該作者
回復 293 的帖子

六角批通常買 1.5 & 2.0 夠用架la!

登錄/註冊後可看大圖

alex2k2 發表於 2011-7-12 14:53:02 | 只看該作者
如果 BB34 好易鬆,可以改用"top" 去食粥問下啦!
 樓主| 293 發表於 2011-7-12 14:56:21 | 只看該作者
好, 我一陣去CHECK 下部車係咪有野鬆左又或者少左先,..

係咪全部螺絲位應該都要上到實實, 因為 感覺到有D位都有少少虛位
 樓主| 293 發表於 2011-7-12 14:58:19 | 只看該作者
回復 alex2k2 的帖子

KWS 應該成條街求其一間都有架啦?
幾蚊雞一把??
alex2k2 發表於 2011-7-12 15:05:23 | 只看該作者
回復 293 的帖子

$3x - $4x 左右,應該唔難買的,記得買 1.5mm  2mm 各一支,還有上o太個支批。

星星車唔係咁耐撞,虛位也較多,但可以加戒子減少虛位,我以前都係玩TA05,最終換了TC6 ,感覺唔一樣,當然價錢都貴少少啦!
ozone 發表於 2011-7-12 15:21:53 | 只看該作者

最好要拆起左個 紅色的部分
用手捉住 左邊(有問題) BB25 (46MM) 個部分之後轉個碌,如果轉到自轉到.

買定
2 x 9.8mm pin (BB34)
3 x 2.5mm 幾米 (BA9)

樓主| 293 發表於 2011-7-12 15:45:04 | 只看該作者
今晚CHECK 完部車跟各位師兄方法做完後再影D CLOSE UP 相POST 上黎比各位看看
再報告比各師兄知道..
 樓主| 293 發表於 2011-7-12 21:01:09 | 只看該作者
http://imageshack.us/f/594/img1713x.jpg/

唔知各位師兄從圖中可以看到甚麼問題嘛?
我感覺上bb25 跟bb41 分開了, bb25 可以前後移動

好像bb34, ba9,bb42 也掉了??
大便丸 發表於 2011-7-12 21:18:51 | 只看該作者
293 發表於 2011-7-12 21:01

唔知各位師兄從圖中可以看到甚麼問題嘛?

睇圖
萬向PIN / 中間粒野 / 機米都無左
ozone 發表於 2011-7-12 21:34:18 | 只看該作者
要買
2 x 9.8mm pin (BB34)
3 x 2.5mm 幾米 (BA9)  (我個人會塗上少少鑼絲膠,我會用籃色個隻無甘實,紅色個隻會好實較難扭開)
(BB42)
而BB34 及 BB25 入落 BB41 個位一定要塗上Tamiyas Anti-Wear grease 減低損毀.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| 293 發表於 2011-7-12 23:41:35 | 只看該作者
鑼絲膠係咪熱溶膠??要用火機燒燒佢??
cherwowo 發表於 2011-7-13 01:22:22 | 只看該作者
咁複雜嘅?
alex2k2 發表於 2011-7-13 01:29:22 | 只看該作者

回復 293 的帖子

食粥=極 X?  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 昨天 14:59
yes
gavl 發表於 2011-7-13 01:35:08 | 只看該作者
293 發表於 2011-7-12 23:41
鑼絲膠係咪熱溶膠??要用火機燒燒佢??

上面位師兄相信咁你買個D應該係Associated既水擠(應該係咁叫)鑼絲膠,作用無咁容易反鬆。

你所提及既鑼絲膠要用火燒先鬆得到個D應該係膠擠,唔多啱用係搖控車,我見汽槍用多。
 樓主| 293 發表於 2011-7-14 15:32:08 | 只看該作者
買左包零件反黎, 唔見左包ba9
rc.square24 發表於 2011-7-16 16:20:58 | 只看該作者
改用 417 axle 都得,買對 axle 同彈弓

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

應該無甘易鬆