RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4457|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

S100 JV Setting 分享 (已更新 14-7-11)

levinng 發表於 2011-6-27 19:48:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

剛試左一個 setting 係 JV 幾好跑, 只為分享, 勿插.
lam8661 發表於 2011-6-27 20:10:05 | 只看該作者
lam8661 發表於 2011-6-27 20:10:11 | 只看該作者
manhunt 發表於 2011-6-28 00:09:32 | 只看該作者
請問Ground effect  formula set d 乜?
3度caster, space係前前,前後,定係後後?
 樓主| levinng 發表於 2011-6-28 00:52:59 | 只看該作者

回復 manhunt 的帖子

Ground effect fomula = 呔水
S100 個caster 係 option parts , 有 3,6,9 度. 係成個坐換唔係用介子. 成 $150 一對
manhunt 發表於 2011-6-28 01:20:15 | 只看該作者
回復 levinng 的帖子

我都係用3度reactive caster,
仲加埋caster介子前前,
d彎好癲
想試下6度會點
nb576uk2004 發表於 2011-6-28 13:01:23 | 只看該作者
Thanks,what tire ar ? c hing
 樓主| levinng 發表於 2011-6-28 13:27:25 | 只看該作者
回復 nb576uk2004 的帖子

橙色既套裝tyre 唔知咩牌子, 頭 32尾28, $160 一套,萬x有售
joesheng 發表於 2011-6-28 16:33:50 | 只看該作者
Thanks for share~
joeechiu 發表於 2011-6-29 22:37:46 | 只看該作者
C HING 我台S100....到現在SETTING 全原裝,只有前面上臂"白色介子"向前CAMBER大了一點,在JV用10.5T,不用TURBO,78T/22T,車不快但好好玩,如果跟你SETTING,是不是同我現在玩法不同?
 樓主| levinng 發表於 2011-6-29 23:36:43 | 只看該作者
回復 joeechiu 的帖子

- 上臂白色介子是用來set static caster 的, 不是 camber. Caster setting 係 JV 來講唔係好緊要, 因為灣闊, 地又咬. 所以未係去到好快時係冇咩分別.

- 我呢個 setting 係為左解決推頭同出灣反應試出來的. btw, 因駕駛習慣而定, 未必一定合你,

- 10.5T 應該唔使點 set. 搞好個珠差, 同 ride height 就ok, 要入灣快少少可以用頭 0.45/18b 彈弓
nb576uk2004 發表於 2011-6-30 00:07:36 | 只看該作者
Levinning師兄,用一度camber頭呔磨損是否水平?
 樓主| levinng 發表於 2011-6-30 00:13:53 | 只看該作者
回復 nb576uk2004 的帖子

要用硬彈弓. 同埋左邊損耗比較大(因JV 右灣為主), 所以建議每一兩排電調換左右.
joeechiu 發表於 2011-6-30 08:33:53 | 只看該作者

謝謝 C HING 因為我第一次玩PRO CAR,好多SETTING 不知道點SET...好
 樓主| levinng 發表於 2011-6-30 14:14:18 | 只看該作者
回復 joeechiu 的帖子

好唔好跑最重要係呔, 同珠差, 其他都只係 fine tuning 而已. 用唔啱呔, 珠差又唔順的話, 咩 setting 都係晒時間.

tomlaua31 發表於 2011-6-30 15:15:31 | 只看該作者
想問下c-hing damping position 上同下有乜分別?thx
 樓主| levinng 發表於 2011-6-30 15:30:34 | 只看該作者
回復 tomlaua31 的帖子

支油壓角度, 對地面既反應, 越鈄越反應遲緩.
georgej 發表於 2011-6-30 15:41:30 | 只看該作者

我都係JV玩S100,要跟師兄學野.我通常星期三晚玩,現貼上我車殼花.見到請師兄指導一下.thank you 師兄
 樓主| levinng 發表於 2011-6-30 15:49:45 | 只看該作者
回復 georgej 的帖子

唔好咁講, 分享下姐, 小第都唔係玩左好耐, 只係用錢換左少少經驗..... , 由其是個死人摩打座同左輪尾 hub... 易拗到冇朋友... 個死人摩打座係必改.....
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... &extra=page%3D1
georgej 發表於 2011-6-30 15:57:16 | 只看該作者

我都係玩左兩三個月pan car,摩打座物料係差d,但我冇改,因我自己感覺爛摩打座比爆碳板維修方便,始終車速快,找一處方便維修的地方爛會輕鬆點.這只是我自己的想法