RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2284|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TA04R舊車唔改, 想出新車,求意見

mrxhing 發表於 2011-6-19 08:58:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

師兄大家好, 小弟有架 幾年冇玩既TA04R 我改黎玩飄移過下手引 , 唔知可唔可以教教小弟呢? THANKS A LOT!!!

登錄/註冊後可看大圖

小弟諗諗下都係唔想改架舊車,想出架新既玩飄移!! THANKS 2樓同3樓既師兄
眼見好多人對 TT01 (媽星廠) 同 YOKOMO既SD 係入門既好介紹
仲有 R31 (改做多數DIY , 自己落手落腳改 , 不過係大力推介

想問下 如果我想買一架 應該買邊一架好呢?
我要求 1)車內既鋁PARTS係紫色既 飄移車
           2) 平(最好可以做到 1000-1500左右)
           3) 易上手[我用控係 KO廠既EX-1 MarsR + Servo KR301F + 2143FET]
(飄移車真係新手 唔好意思呀各位,servo唔知岩唔岩洗)

thanks 各位師兄熱心幫助!!! 同埋會唔會有大埔既師兄一齊玩玩xD
榮~ 發表於 2011-6-19 20:34:45 | 只看該作者
mrxhing 發表於 2011-6-19 08:58
師兄大家好, 小弟有架 幾年冇玩既TA04R 我改黎玩飄移過下手引 , 唔知可唔可以教教小弟呢? THANKS A LOT!!!
...

頭單向或珠差,尾直軸(珠差唔用珠收緊就可以),跟住係飄移呔~
carto 發表於 2011-6-22 01:22:28 | 只看該作者
尾直軸,頭單ok ar
 樓主| mrxhing 發表於 2011-6-22 01:59:18 | 只看該作者
THANKS 榮~ 師兄 同 CARTO 師兄既 回覆
小弟想出過架新車 !! THANKS YOUR HELP!
榮~ 發表於 2011-6-22 23:12:23 | 只看該作者
mrxhing 發表於 2011-6-19 08:58
...

紫色既飄移車好似無喎~
2JZ-GTE 發表於 2011-6-22 23:33:54 | 只看該作者
比多少少買架R31啦
 樓主| mrxhing 發表於 2011-6-22 23:35:03 | 只看該作者
榮~ 發表於 2011-6-22 23:12
紫色既飄移車好似無喎~

櫻花 ZERO 同ZERO S 好唔好?
好似好貴 , 不過好鍾意佢D 電鍍粉紅的PARTS
 樓主| mrxhing 發表於 2011-6-22 23:35:53 | 只看該作者
2JZ-GTE 發表於 2011-6-22 23:33
比多少少買架R31啦

老實, 我知道自己冇咁多時間去下下DIY , 所以R31應該機會不大
THANKS 師兄
榮~ 發表於 2011-6-22 23:36:34 | 只看該作者
mrxhing 發表於 2011-6-22 23:35
櫻花 ZERO 同ZERO S 好唔好?
好似好貴 , 不過好鍾意佢D 電鍍粉紅的PARTS

櫻花 ZERO 同ZERO S都不是飄移車~
 樓主| mrxhing 發表於 2011-6-22 23:40:39 | 只看該作者
榮~ 發表於 2011-6-22 23:36
櫻花 ZERO 同ZERO S都不是飄移車~

真係架,我仲睇哂Sakura S ZERO專區個post 睇到中哂毒添
榮~ 發表於 2011-6-22 23:55:29 | 只看該作者
mrxhing 發表於 2011-6-22 23:40
下  真係架,我仲睇哂Sakura S ZERO專區個post 睇到中哂毒添

櫻花ZERO同ZERO S包裝盒上面無標明係drift,但你亦可以換四條呔變成飄移車。
其實只要係四驅同換四條飄移呔都可以變成飄移車,之不果係原廠無出一些零件係俾drift用,全部都要自製,例如轉向要自己改大等等.....

而一些標明係drift既車(如yokomo sd),原廠都會出好多改件,不需要玩家自製,例如有大轉向,不同度數的c座等等......
 樓主| mrxhing 發表於 2011-6-23 00:05:33 | 只看該作者
榮~ 發表於 2011-6-22 23:55
櫻花ZERO同ZERO S包裝盒上面無標明係drift,但你亦可以換四條呔變成飄移車。
其實只要係四驅同換四條飄 ...

咁如果yokomo SD 成車玩得要幾多錢?
R31 宜家D PARTS 會唔會已經有廠出呢?價錢又會同呢個YOKOMO差得遠嗎?
仲有一樣野好想知道 台灣同大陸土砲出既有冇信得過呢車款可以選擇呢?
Sorry 問題多多, 想知多d 多謝師兄既熱心!! thanks
榮~ 發表於 2011-6-23 00:24:00 | 只看該作者
mrxhing 發表於 2011-6-23 00:05
咁如果yokomo SD 成車玩得要幾多錢?
R31 宜家D PARTS 會唔會已經有廠出呢?價錢又會同呢個YOKOMO差得遠嗎 ...

我見過最平果架yokomo SD ae86殼 $15xx(不包括摩打電變),但不知道賣左未!
R31零件價錢同yokomo差不多,但yokomo零件比較齊同選擇多!
台灣同大陸土砲出既只可以講一句:一分錢一分貨!
 樓主| mrxhing 發表於 2011-6-23 01:01:29 | 只看該作者
榮~ 發表於 2011-6-23 00:24
我見過最平果架yokomo SD ae86殼 $15xx(不包括摩打電變),但不知道賣左未!
R31零件價錢同yokomo差不多, ...

咁其實玩飄移車 買kit set 選擇真的不多對不對??
2JZ-GTE 發表於 2011-6-23 01:32:23 | 只看該作者
R31全原裝一樣飄到,
就算要改cs,有人都研究到換一粒齒就有cs效果.
算唔算diy,你自己諗喇.
yammax 發表於 2011-6-23 01:44:24 | 只看該作者
R31有咩要DIY  原廠既CS齒單向直濕都有得買  
轉向架車原裝都差唔多大過換埋大轉向既SD
聽邊個老點你要DIY呀
榮~ 發表於 2011-6-23 07:53:08 | 只看該作者
mrxhing 發表於 2011-6-23 01:01
咁其實玩飄移車 買kit set 選擇真的不多對不對??

相比起玩快車係少!