RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3585|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

yokomo SD新手一問 thx

carto 發表於 2011-6-5 19:24:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位幫幫ching手 我架車既資料,yokomo 04呔.大轉向.頭單向.中尾直yokomo cs 1.8好難控制HELLP ME,係咪setting問題.俾油直線都行唔到
alan0108 發表於 2011-6-5 19:38:39 | 只看該作者
arm arm 開始玩cs 系好難控制,行大油應該行5到直線
 樓主| carto 發表於 2011-6-6 00:05:49 | 只看該作者
回復 alan0108 的帖子

師兄可以點set呀,用頭直會好d嗎?thx
tt01E 發表於 2011-6-6 02:01:40 | 只看該作者

U should use lower cs ratio. Try out some other combination. I was playing cs 1.5 when I was a beginner and I still have to be very careful. You should also check the drag brake force setting on your ESC. It is better to have lower drag brake force otherwise the rear wheels would be locked without your attention, and the tail spins out. People use front one-way because they want to make the effect of e-brake on a real drift car.
Set a lower cs ratio and try more. Happy drift'n!
 樓主| carto 發表於 2011-6-6 04:57:30 | 只看該作者
小弟英文!師兄係咪用1.5會容易玩d?馬力減少d
唔該師兄
傑佬 發表於 2011-6-6 05:33:11 | 只看該作者
1.8 ok.....
you try to change your Spur Gaer
roy55699 發表於 2011-6-6 10:32:08 | 只看該作者
其實咩都係假,先練下隻手控制同慢慢SET車,我都係咁開始玩!!
(PS: 你同我嫁車D件一樣我都係SD 1.8)

個個人嫁嫁車SET都唔同!! 要自己就自己控制方式去SET! 無得抄!! 千萬唔好想一步升天
 樓主| carto 發表於 2011-6-6 12:08:38 | 只看該作者
roy師兄請問你部車點set嫁?傑師兄如果用頭直同低馬力會好D嗎?我一俾油部車就自轉。救命呀
roy55699 發表於 2011-6-6 14:17:58 | 只看該作者
回復 carto 的帖子

好難係到講你知!! 你住邊到?
wowo0123 發表於 2011-6-6 15:06:58 | 只看該作者
淨係換1.5 1.8 2.0CS如果唔換返適當既大減齒同摩打齒~點會玩到
skywoo1105 發表於 2011-6-6 17:05:14 | 只看該作者
回復 carto 的帖子

你而家齒比係幾多?
[肥佬] 發表於 2011-6-6 18:45:03 | 只看該作者
其實行唔行到直線冇關係個喎
傑佬 發表於 2011-6-6 19:26:32 | 只看該作者
I think no reason to make the motor power drop the best way is use the gear ratio to control the speed
 樓主| carto 發表於 2011-6-6 19:42:58 | 只看該作者
ROY師兄我住黃大仙嫁想去jv玩下。但部車仔未ok~wowo師兄我用緊SD原裝牙!原來要改牙先可以。換左cs玩完一轉個電變同馬達真係熱過已前好多!SKY哥哥請問牙比點計呢!唔該唔該!肥佬師父,我真係一俾小小油嫁車仔就自轉啦!又學到野真係感激感激咁多位!成日都心掛掛部車仔
alan0108 發表於 2011-6-6 22:16:07 | 只看該作者
黃大仙既車友你好,我都系黃大仙玩架,我系竹園玩,你系邊到玩架??
skywoo1105 發表於 2011-6-6 22:32:00 | 只看該作者
carto 發表於 2011-6-6 19:42
ROY師兄我住黃大仙嫁想去jv玩下。但部車仔未ok~wowo師兄我用緊SD原裝牙!原來要改牙先可以。換左cs玩完一轉個 ...

你大減齒同摩打齒係幾多t?
wowo0123 發表於 2011-6-6 22:37:12 | 只看該作者
carto 發表於 2011-6-6 19:42
ROY師兄我住黃大仙嫁想去jv玩下。但部車仔未ok~wowo師兄我用緊SD原裝牙!原來要改牙先可以。換左cs玩完一轉個 ...

我地如果玩1.8~~大減齒用82摩打齒用23~26你可以一試
 樓主| carto 發表於 2011-6-6 22:45:58 | 只看該作者
師兄我自己一個玩。大成街果邊籃球場玩不過首要搞搞部車仔先!真係好想玩。但又玩唔掂~~~
 樓主| carto 發表於 2011-6-7 00:14:03 | 只看該作者
收到收到。師兄想問下大牙同摩打齒偉高有無得買呢?wowo師兄牙比點計呢請問?我仲有中單同頭直濕玩cs有用嗎?唔該
傑佬 發表於 2011-6-7 01:17:39 | 只看該作者
偉高有售