RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6189|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Xray T3 vs Associated TC6 vs Tamiya 417 vs Yokomo BD5

kaber 發表於 2011-5-31 09:30:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請各師兄比D意見。

如果要PARTs易找,邊款好?
如果講設計,邊款好?
如果講耐用,邊款好?

以上四款外,還有什麼好介紹?
greenracing83 發表於 2011-5-31 10:22:40 | 只看該作者
first choice:Tamiya 417, more parts , easy found in KWS
GigaRacer 發表於 2011-5-31 11:53:08 | 只看該作者
如果要PARTs易找,邊款好?   Xray or Tamiya
如果講設計,邊款好?     all about the same
如果講耐用,邊款好?     Xray

personally, I don't like Xray's steering.  many people DIY to the Tamiya/TCX style.  and Xray also needs the new roll center pieces.  
 樓主| kaber 發表於 2011-5-31 16:58:05 | 只看該作者
Thanks.  Then I'll keep an eye on the 417.  Is there any new model coming out soon?
比利羊 發表於 2011-5-31 18:20:10 | 只看該作者
又來月經問題!我想無人買晒四部掛,
大家準備好嗌交未?
Noir.KAZE 發表於 2011-5-31 19:51:36 | 只看該作者
我覺得你要諗諗部車打算係邊度玩........

BD5同417都比較比賽向,我眼見有某部分parts會去得好快
而且呢兩部車既一手車價比較貴

Xray強項就係parts比較耐用,但係parts比較貴d
如果你打算拎落去JV玩,我覺得玩T3會比417/BD5好
部車比較上耐操d

TC6留返俾其他師兄講,冇乜fd玩呢隻
ken6159 發表於 2011-5-31 22:09:51 | 只看該作者
 樓主| kaber 發表於 2011-5-31 23:18:32 | 只看該作者
Thanks Noir.KAZE Ching.  Awesome and helpful comments.  Ya...T3 2011 version first.  Most people recommend it owing to its durability.
seven 發表於 2011-6-1 09:00:55 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-5-31 19:51
我覺得你要諗諗部車打算係邊度玩........

BD5同417都比較比賽向,我眼見有某部分parts會去得好快

補充一點

雙星頭擔虛得好快
Yokomo一手太貴,上JV要買定好多對C HUB

T3係JV坦克不二之選
hing1972 發表於 2011-6-1 23:23:02 | 只看該作者
JV即是什麼地方?
smallwhite1234 發表於 2011-6-2 00:22:33 | 只看該作者
antison 發表於 2011-6-2 00:52:09 | 只看該作者

點解 top photon 會冇份架?top photon 都係一部好車黎架。
GigaRacer 發表於 2011-6-2 04:45:47 | 只看該作者
seven 發表於 2011-5-31 17:00
補充一點

雙星頭擔虛得好快

For JV, 二手坦克好D
keithlaw 發表於 2011-6-2 08:56:22 | 只看該作者
X-ray 同 top o係 JV 好大路. Xray 易搵parts.
好多人都講 Xray 易控. 太易控變得唔好玩. 但易控唔等如架車本身快.
keithlaw 發表於 2011-6-2 08:58:26 | 只看該作者
TRF417 D 野又虛得快.
我之前識一個Ching, 佢 Xray, TRF416定7, BD5 都有齊, 佢話.....BD5最好玩, 原裝已經好好跑
seven 發表於 2011-6-2 09:11:50 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-6-2 08:56
X-ray 同 top o係 JV 好大路. Xray 易搵parts.
好多人都講 Xray 易控. 太易控變得唔好玩. 但易控唔等如架車 ...

車架本身快唔快,呢幾款車唔會有明顯分別,
手車快先係最重要,JV用SS片低以上車架嘅都大有人在
 樓主| kaber 發表於 2011-6-2 20:26:31 | 只看該作者
"用SS片低以上車架".....what is this?
g679654 發表於 2011-6-2 20:45:09 | 只看該作者
SAKURA ZERO S
GARY^^ 發表於 2011-6-2 21:21:55 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-6-2 08:58
TRF417 D 野又虛得快.
我之前識一個Ching, 佢 Xray, TRF416定7, BD5 都有齊, 佢話.....BD5最好玩, 原裝已 ...

BD5係好跑.
但係唔襟操! 易虛易爛野! PARTS又唔係平!
不過冇所謂啦佢設計出來畀D車手跑世界賽, 可能玩完一場車換一架全新, 所以耐用唔係首要著眼點 好跑先係MAIN POINT!
buzzybee82 發表於 2011-6-2 23:08:36 | 只看該作者
seven 發表於 2011-6-1 09:00
補充一點

雙星頭擔虛得好快

Yo hello~!!! Long time no see~!!