RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

靜岡HOBBY展-RC以外的玩具~

樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 00:33:10 | 只看該作者
我唔知佢入面係咪100%全對,但呢到係有寫住有關日本著作法O既例外例子
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_copyright_law

Non-profit performance: Works can be performed or exhibited freely if the performer is not remunerated, and the audience is not charged an admission fee.

另外,呢到O既中譯本亦都清楚寫明例外例子:
http://apps.lib.whu.edu.cn/skdh/xx/zcywj/020.htm
Noir.KAZE 發表於 2011-5-13 00:58:50 | 只看該作者

果堆Ver.Ka其實係第一代機
同埋OVA果5部其實係TV最尾果5部再設計

執正黎講每部"GUNDAM"其實得2代

樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 01:00:59 | 只看該作者
椰禮 發表於 2011-5-12 22:42
E部應該叫惡魔高達(如果跟以前港譯)
話時話五飛部雙龍第1同第3代得單邊手係龍既話仲係咪叫雙龍高達呢{:3_9 ...

唔知,因為本人對WING GUNDAM果O的高達全部譯名並唔清楚.

只係見佢係一隻雙頭龍咁款O既高達而稱其為雙頭龍.
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 17:59:44 | 只看該作者
復出太陽之牙.....但只係膠公仔......

登錄/註冊後可看大圖
karlchan0508 發表於 2011-5-14 01:46:03 | 只看該作者
snowsenki 發表於 2011-5-13 00:23
日本"肖像法"唔係唔可以用日本明星照片作為個人頭象
如果問左有関当局/本人、有関&#2 ...

人地唔識就唔識
由佢啦 唔"知"日本d野麻
你識就出少句聲啦 又唔係拉你
btw 識少少日本文化既都應該明冬冬你講咩
不過人地唔識麻都講左
做咩咁執著
karlchan0508 發表於 2011-5-14 01:52:55 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-12 23:43
我諗你首先要明白咩叫做"轉載"

轉載一詞乃指出改變,轉換其"載體",並有"複製"之意.

照你咁講
轉手係咪將一樣野改變完再比其他人?
我係ie睇 係睇人地個網站
你而家貼人地條link出黎
係咪將條link放左係你個網到?
咁我ie睇人地個網睇到 同係你個網睇到都有分別啦
不過我明白 你唔鐘意人批評你
我只係想講下 人地好心提下你
講句thx or 唔該 咪已經又大方又得體
點解係都要解釋咁多野
網絡上係人咩都講得 你一言我一語
多一事不如少一事 人地提你又唔係xyz你
我想你諗下點解要嘈
我識日文既 我係日本做野既
anyway amat大人你鐘意點就點啦
不過唔希望你del我呢個post
因為你del左同小朋友冇咩分別
1503 發表於 2011-5-14 02:08:05 | 只看該作者
good I like gundam
達人 發表於 2011-5-14 17:02:32 | 只看該作者
算把啦你地........佢都話明自己"唔識""唔知",佢只係唔認輸姐,你地唔好教佢咁多野啦!!!
達人 發表於 2011-5-14 17:08:15 | 只看該作者
做乜呢個世界有國際刑警呢?
Q-pet 發表於 2011-5-16 10:56:24 | 只看該作者
睇完先好笑..路過..
我指係讚下d機件唔錯
支野好大 發表於 2011-5-16 16:19:45 | 只看該作者
回復 Q-pet 的帖子

我都覺好笑, 一個比人圍插的人, 死吾認錯
mandymiu 發表於 2011-5-17 07:57:07 | 只看該作者
"Non-profit performance: Works can be performed or exhibited freely if the performer is not remunerated, and the audience is not charged an admission fee."

唔好亂quote,搞清楚non-profit, performance, performed, performer, audience, admission fee係乜先啦。
mandymiu 發表於 2011-5-17 08:54:18 | 只看該作者
AMAT 發表於 2011-5-13 00:33
我唔知佢入面係咪100%全對,但呢到係有寫住有關日本著作法O既例外例子
http://en.wikipedia.org/wiki/Japan ...

Wiki都好信嘅?
下面個中文譯網都唔係official,同埋上面啲link按下冇反應,呢的網點可以信晒佢。

參考吓:
http://www.cric.or.jp/cric_e/clj/clj.html
http://www.jipa.or.jp/english/index.html

就算大條道理可以轉載,都出番人哋條link或出處,換轉係外國網見到工房成版俾人轉載,冇出處你都唔happy啦。
mandymiu 發表於 2011-5-17 09:02:11 | 只看該作者
回復 karlchan0508 的帖子

你好嘢!
我係睇到呢個Post,覺得火滾先註冊做會員。
我也有問個熟日本的朋友,佢話唔肯定embedded photo是否合法。
anyway,欣賞你實事求事。
這個世界好大,有很多東西我們也是一知半解,看似簡單的版權/轉載也令人頭痛。
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-17 12:56:34 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
MARUI新槍~
如果係包咁多配件,又好似幾正喎~
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-17 12:57:01 | 只看該作者
其他精品可以睇呢到睇返~
http://ga.sbcr.jp/mgroup/50shizuoka/
karlchan0508 發表於 2011-5-18 00:27:35 | 只看該作者
回復 mandymiu 的帖子

多謝 雖然唔知你咩意思
不過我唔想成日見到AMAT大人D POST變左嘈交POST
karlchan0508 發表於 2011-5-18 00:28:55 | 只看該作者
回復 AMAT 的帖子

ANYWAY 好開心你唔嘈我個POST
BTW G36C好靚