RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5019|回復: 40
收起左側

del

ka0206 發表於 2011-4-18 21:52:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

del
serpentkkk 發表於 2011-4-18 22:12:36 | 顯示全部樓層
較引擎不是三言兩語就講得晒,有冇有絰驗的朋友倍你玩車,如果冇,落模型鋪好過啦,好過古古吓。
 樓主| ka0206 發表於 2011-4-18 22:16:55 | 顯示全部樓層

就係無..我今日心口掛個勇字..就去買車.....而家O晒咀....
真係無得輕描淡寫去教...因為爬文個D 全部千字文黎
DicksonGlacier 發表於 2011-4-18 22:36:51 | 顯示全部樓層
回復 ka0206 的帖子

如果冇朋友玩開幫你教真係唔好亂來呀!萬一燒左計就大件事!幫係攞去買車間鋪教一教啦! 應該都唔收你錢!
 樓主| ka0206 發表於 2011-4-18 22:47:45 | 顯示全部樓層
DicksonGlacier 發表於 2011-4-18 22:36

如果冇朋友玩開幫你教真係唔好亂來呀!萬一燒左計就大件事!幫係攞去買車間鋪教一 ...

..........咁我而家使唔使將油抽出黎.......同埋個engine會好易打柴架咩??
Allan007 發表於 2011-4-18 22:49:35 | 顯示全部樓層

通常manual有講default油針點set。
serpentkkk 發表於 2011-4-18 23:24:30 | 顯示全部樓層
ka0206會員,通常入過油缸啲油,我都會用來洗引擎,(注意 入過油缸啲油但不是賢燒過)玩完車我都冼過機才用事後油,引擎會長命好多,你台06是一部好有力量的車種,軸車有一定的優點,但缺點都不少,你台原廠引擎都不是難調較,好有力量,如果你真係想較引擎的話,就pm我啦
 樓主| ka0206 發表於 2011-4-18 23:43:22 | 顯示全部樓層
serpentkkk 發表於 2011-4-18 23:24
ka0206會員,通常入過油缸啲油,我都會用來洗引擎,(注意 入過油缸啲油但不是賢燒過)玩完車我都 ...

唔該晒先....想問下事後油有乜用..同埋算唔算係必需,,,,同埋你話洗engine我唔係好明點解...因為我而家個油缸都7成滿...我都係撻著兩次左右...跟住太夜都廢事搞.......
另外其實我白痴想問下..你地玩完點熄個engine..定由佢死火熄....<真心想知...
serpentkkk 發表於 2011-4-18 23:58:07 | 顯示全部樓層
事後油係用來保持引擎乾淨,引擎內部即係c筒不可以留有燒過的電油,燒過的電油會令c筒侵食,對引擎造成傷害,(玩完點熄個engine)甘住个飞輪或甘住个死氣喉咀就得啦!事後油是玩油車的必需品,賣多1,2粒火咀作後備,我有小小建議你台06玩220,好聽話。
 樓主| ka0206 發表於 2011-4-19 00:08:47 | 顯示全部樓層
serpentkkk 發表於 2011-4-18 23:58
事後油係用來保持引擎乾淨,引擎內部即係c筒不可以留有燒過的電油,燒過的電油會令c筒侵食,對引擎造成傷害 ...

非常感謝答我D白痴野...因為我真係新手完識唔識...爬文都爬左幾日
同埋乜野220...??  servo??
Allan007 發表於 2011-4-19 00:16:36 | 顯示全部樓層
 樓主| ka0206 發表於 2011-4-19 00:17:57 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2011-4-19 00:16

http://www.kyosho.com/jpn/support/instructionmanual/engine/pdf/74016b_gxr-15_m.p ...

THX 十萬個感激...
serpentkkk 發表於 2011-4-19 00:20:04 | 顯示全部樓層
唔需要感謝,玩車是要互相幫忙,220是軸距,不過  servo就一定要換,轉向或油門鄀可以用(savox)servo便宜一點,我和我的隊友都是用這牌子
 樓主| ka0206 發表於 2011-4-19 00:29:36 | 顯示全部樓層
serpentkkk 發表於 2011-4-19 00:20
唔需要感謝,玩車是要互相幫忙,220是軸距,不過  servo就一定要換,轉向或油門鄀可以用(savox)servo便宜一 ...

個220 軸距....有無圖.係咪另買定...但個servo 換的話係咪要連控換....同埋如果裝LED燈係咪又要加多幾個servo...同為都我想好似真車咁有頭尾燈...踩break個紅燈會光D咁....不過大前排要買好多架生....
serpentkkk 發表於 2011-4-19 00:41:50 | 顯示全部樓層
c h 太夜了,如果你想了解多一點玩油車的事情,你方便的話你留由手提給我吧,我明天才解答你想知道的一切事情,拜拜
ikesan 發表於 2011-4-19 00:42:00 | 顯示全部樓層
記住千其吾好就甘空手甘死个飞輪、一定要帯労工手套!!
Jer2002 發表於 2011-4-19 00:44:44 | 顯示全部樓層

http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... p;extra=#pid1933598
明天有同志可幫你&同你一齊玩...
 樓主| ka0206 發表於 2011-4-19 00:49:39 | 顯示全部樓層
ikesan 發表於 2011-4-19 00:42
記住千其吾好就甘空手甘死个飞輪、一定要帯労工手套!!

...話說我一開波巳經中左招,,,,手指損左
 樓主| ka0206 發表於 2011-4-19 00:50:06 | 顯示全部樓層
Jer2002 發表於 2011-4-19 00:44

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=213747&page=1&extra=#pid19335 ...

TKO =將軍澳?..太遠了
 樓主| ka0206 發表於 2011-4-19 00:50:44 | 顯示全部樓層
serpentkkk 發表於 2011-4-19 00:41
c h 太夜了,如果你想了解多一點玩油車的事情,你方便的話你留由手提給我吧,我明天才解答你想知道的一切事 ...

good night