RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 24519|回復: 21
收起左側

終於及到的士牌 !!^^

MAZDA 發表於 2011-4-11 19:01:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日小弟考的士筆試終於pass , 本來今日我考1600pm ,但試場有位 ,於是
啲職員比我入去應考.. 坐係張椅時對著個螢幕隻手硬晒~~~~個心不斷
jump...好緊張.....到答到交通例個項才定啲.... 頭尾用左18分鐘內完成...
考的士筆試組別分別:a 的士例20條准錯2條 ,b 地方題20條准錯2條 ,c 交
通例100條准錯5題 . 跟著考完後我連續返cheuk兩次用左20分鐘 ! cheuk
到的士例錯左一條即救返 ,地方題錯兩條個兩條係"雅凂酒店"我答左北角 ,反
cheuk時發現係錯的  ,正確答案係灣仔 ,而"海凂酒店"我答左北角 ,反cheuk時
原來正確答案係"紅坎"..........而交通例則反cheuk時救返3條...真係講都唔信 ,
做完的士筆試唔好即刻走人 , 真係要反cheuk試題才知自己有冇答錯....--" 到
考完後唔駛1分鐘知到考試結果 ,PASS了... 走去及6仔牌 ,最後去我報考的士
筆試"鏗X駕駛學校"申請兩張的士司機証...下星期取証 !!!!

呢兩個月真係幾乎晚晚讀書同埋上堂 ,教我考的士個阿姐你咁用心上堂一定PASS..
我話我得7乘把握去考.......結果終PASS了...
cedricho 發表於 2011-4-11 19:05:42 | 顯示全部樓層
回復 MAZDA 的帖子

可吾可以吾經學院, 自己報架?
 樓主| MAZDA 發表於 2011-4-11 19:15:01 | 顯示全部樓層
回復 cedricho 的帖子

可以 !~ 親身去各運輸署牌照交抵 $510便可 , 但去運署報佢只比本的士例同地方題的書仔
你睇........ 如果去駕駛學校報多好多貼示教你應考同埋有堂上...... 我都係報考鏗X上足佢地
開的的士堂才一TAKE PASS...佢地上的士堂好實用 ,完全比張模擬試題你測驗教到你識,特別
係考交通例佢叫我地小心字眼...同埋一啲題目經常有人出錯....但有一個考生佢有上堂 ,但次
次來考親都係肥交通例...即使上堂佢都係死交通例手上...今日係深水PO鏗X辦的士証 ,亦係教
我上的士堂的阿姐話佢又肥交通例...佢已考3次都係交通例多~~~~~如有心考者最好上足堂
加多讀多記....一開頭讀最好先讀地方題 ,才讀交通例同的士例...因為地方題你唔識真係好難考
的...
cedricho 發表於 2011-4-11 19:19:36 | 顯示全部樓層

嘩........
咁........
要幾錢
silvavisil 發表於 2011-4-11 19:19:50 | 顯示全部樓層
恭喜~~~你成功剌~~
BUZZ777 發表於 2011-4-11 19:22:52 | 顯示全部樓層
如果我哋第日撘正你部的士,見到我哋玩rc嘅,係咪有八折???
 樓主| MAZDA 發表於 2011-4-11 19:36:51 | 顯示全部樓層

我報鏗X $910 ,如果肥左就 $710...連上堂....  
cedricho 發表於 2011-4-11 19:37:16 | 顯示全部樓層
回復 BUZZ777 的帖子

應該免費車我地去jv
cedricho 發表於 2011-4-11 19:38:31 | 顯示全部樓層

thanks.
但c hing你會吾會真係去渣番幾日.
 樓主| MAZDA 發表於 2011-4-11 19:40:59 | 顯示全部樓層

到我出年賣車時才駕......而家暫時唔會駕著 !
bennymo 發表於 2011-4-11 19:45:11 | 顯示全部樓層
我都想知幾$喎!
cedricho 發表於 2011-4-11 19:45:52 | 顯示全部樓層

如果渣車就.................
睇住我地呢d道路使用者, 你有渣車都知架啦.
的士d駕駛態度真係...............
 樓主| MAZDA 發表於 2011-4-11 19:49:56 | 顯示全部樓層

放心...我唔會咁胡來....自己條命仔都好緊要的...同埋都要顧己及人.....我自己都好怕
啲人轉線入彎唔打燈...無端端係你前切埋來....同埋跟車跟到人地好貼.....我都親身經歷
過...
cedricho 發表於 2011-4-11 19:51:34 | 顯示全部樓層

我..........
寶貴第一次, 就係比左taxi.........
我.........係渣電單車, 做左教宗, 親吻大地.......
NINEDOWN 發表於 2011-4-11 23:04:56 | 顯示全部樓層
咁你差3號牌喎,,,,,,快D KO佢

1,2,4,5,6,9,10
 樓主| MAZDA 發表於 2011-4-11 23:28:48 | 顯示全部樓層
回復 NINEDOWN 的帖子

我唔鐘意玩電單車..所以唔會考.......但我想考埋18 牌....

請多多冒犯...
rc10 發表於 2011-4-12 01:21:46 | 顯示全部樓層

北角都有海逸ga喎........紅磡兩間,北角兩間喎
rc10 發表於 2011-4-12 01:34:36 | 顯示全部樓層
牛奶仔艇記住係咪都要話自已係替工,唔係你會屎得好橙
 樓主| MAZDA 發表於 2011-4-12 08:21:29 | 顯示全部樓層
回復 rc10 的帖子

個間係:北角海逸洒店--答:英皇道 , 都會海逸洒店--答:紅磡
cytnet 發表於 2011-4-18 00:19:12 | 顯示全部樓層

買番架標誌406去做極速的士啦