RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5396|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F103 LM

d.s 發表於 2011-3-3 23:32:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各師兄,家吓呢個時勢要玩 F103 GT ,用LM殼,係味好困難,好貴呢??
mk2 發表於 2011-3-3 23:33:46 | 只看該作者
我都好想知
jypepe 發表於 2011-3-3 23:57:12 | 只看該作者

應該唔會呀, 問題係103GT應該已經冇出, 要搵二手
市面上零件都尚算易搵........

多咀, 何解而家先想玩103GT?

再者, 玩利曼殼好似係 103 先合適, 103市面仲有賣, 好似都係六百幾, 抵玩GOGOGO~
 樓主| d.s 發表於 2011-3-4 00:11:21 | 只看該作者
Thx C-hing~
而家先想玩係因為有JV同LM外型嘅魅力!!
photocatcher 發表於 2011-3-4 00:16:34 | 只看該作者

要玩利曼殼 f103gt唔係唔得,但利曼殼一般係200mm ,而f103gt係190mm ,就咁已經有小小唔係咁靚仔,但係到要又唔係唔得,可以用1/10油車軚加軨都有200mm 。
用f103gt加利曼殼就唔係好貴 ,about 900啦! 車都要過600多d ,殼加油就大約150-160 (基本)。又點解要用f103gt 唔用f103lm 或f104 呢???
葉生 發表於 2011-3-4 11:37:50 | 只看該作者
你可以留意下milkboy師兄個post.....
佢散砌一架103 rm 玩利曼....
大約$1000 搞掂.....
我覺得呢個方法好好.....
值得參考!!
葉生 發表於 2011-3-4 11:42:57 | 只看該作者
 樓主| d.s 發表於 2011-3-4 20:46:34 | 只看該作者
thanks All Brother!

我想再請教,
復刻C11同F103 LM 性能上差別大嘛?
parts難揾嗎??

勁想玩 LM 呀~
ultra7 發表於 2011-3-4 21:15:33 | 只看該作者
c11 is another chassis although it is similar to F103LM
ultra7 發表於 2011-3-4 21:16:51 | 只看該作者
some parts can be shared but i believe F103LM is more easy to find parts, even though i love C11 and own 2 C11
kawada 發表於 2011-3-4 22:47:36 | 只看該作者

F103 RM + le mans 係最好玩. 散砌也不難. 但珠差係最重要. 建議用104 option 珠差. 一般玩上5 -10 排电, 双星珠差就要整. 特別係用上快一些嘅麼打.

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=111196

登錄/註冊後可看大圖
photocatcher 發表於 2011-3-5 22:56:48 | 只看該作者
散砌F103係一件樂事,可以散砌所選的parts全部用option 有幾會平過買一部f103再買option改。
 樓主| d.s 發表於 2011-3-6 09:12:59 | 只看該作者
謝過各師兄無私分享,我會向 F103改LM方向進發,另我再想多問一樣:
孖星全系列LM殼係咪已經絕版?
而坊間係咪有其他品牌LM殼?
小弟較偏愛:
911 GT1
TS020

Thanks
FATYUEN83 發表於 2011-3-6 11:46:27 | 只看該作者
nice car
lung_zmc 發表於 2011-3-8 06:43:12 | 只看該作者
早幾日見 屯門 有間鋪仔 有 全新f103 gt 10XX
nel3838 發表於 2011-3-8 07:55:58 | 只看該作者
謝過各師兄無私分享,我會向 F103改LM方向進發,另我再想多問一樣:
孖星全系列LM殼係咪已經絕版?
而坊間係咪 ...
d.s 發表於 2011-3-6 09:12

RCMart have 103GT bodies, good selections.
Also Jethobby have 104 LM body (ABC Response GT430), and may have 103 LM body (ABC Response GT1).  But over $2xx arr..
火焰草 發表於 2011-4-7 20:25:39 | 只看該作者
f103 想改利曼殼.有沒有CHING 知道Front Bumper那裡有得賣.
ul8000kbs 發表於 2011-4-7 20:44:32 | 只看該作者
F103GT/RM/LM我早幾日行過佐敦有間鋪頭有賣,全新架喎~
photocatcher 發表於 2011-4-7 22:03:18 | 只看該作者
其實用f103gt厎板+本身ta05Front Bumper也可以上利曼殼,我本身玩緊的就係一架係咁
火焰草 發表於 2011-4-8 07:18:28 | 只看該作者
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... 8&fromuid=52357
CHING 你這個用的Bumper 是TA05Front Bumper