RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4724|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

4PK用家 有冇畀人jam機?

GARY^^ 發表於 2011-1-10 12:59:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近幾次在jv玩1日可以jam2,3次機.. 好彩情況只係在慢速行駛時出現, 部車被jam同油門, 都係突然不受控自己郁1秒, 問題唔算嚴重, 但如果直路狂奔果時jam到我就x街.  以我所知4pk係不斷跳頻令信號唔會被干擾, 不過有時會jam到dx3s同部份ex10.
被jam元凶不明, 之前見過有post話部分大陸控會jam到4pk, 唔知係咪??(同場閒閒地都10幾日開控玩緊)
有冇4pk用家試過畀人jam機??
小達 發表於 2011-1-10 13:08:01 | 只看該作者
未喔!用咩接收丫!
 樓主| GARY^^ 發表於 2011-1-10 13:16:05 | 只看該作者
回復 2# 小達

係原裝接收..唔通又失靈? 上次畀佢玩左我一次.
你電話唔通, 見字call我.
piccoengine 發表於 2011-1-10 13:17:08 | 只看該作者
4PK一出用到衣家,從未有事...=]
seven 發表於 2011-1-10 13:17:34 | 只看該作者

係喎, 琴日無論FM, 2.4都聽到CHing話JAM JAM地,
自己就.... 放架車落TRACK, 行番上看台, 架車去左第度, 嚇死我, 好在無撞到track旁邊堆CHing =.="

KO 1仔 901S 比大陸控JAM到拎唔到頻, 迫住用番FM... >.<
seven 發表於 2011-1-10 13:18:43 | 只看該作者
4PK一出用到衣家,從未有事...=]
piccoengine 發表於 2011-1-10 13:17

果次Hollywood Plaza鬥地毯, 聽講4PK都JAM晒
mtaristo 發表於 2011-1-10 13:18:55 | 只看該作者
我用左兩年都未試過
do you use 2nd hand 4PK? or 枝槍跌過?
 樓主| GARY^^ 發表於 2011-1-10 13:27:42 | 只看該作者
回復 6# seven

好似就係呢單野.  4pk畀貨車師兄jam機.
 樓主| GARY^^ 發表於 2011-1-10 13:32:53 | 只看該作者
回復 7# mtaristo

支控1手買既只用左接近1年.  跌過落地一次.離地1呎左右.
seven 發表於 2011-1-10 13:35:34 | 只看該作者
回復  seven

好似就係呢單野.  4pk畀貨車師兄jam機.
GARY^^ 發表於 2011-1-10 13:27

係啦, 同埋商場內應該有唔少wifi router(唔sure會唔會搶channel)
但2.4GHz channels都會用得盡
NitroChicken 發表於 2011-1-10 13:37:02 | 只看該作者
先排除以下問題:
1. 接收天線有冇垂直放?
2. 天線有冇接觸到CF板?
3. 接收天線前端有冇摺過? 斷過?
4. 4pk控天線因玩車前後都要摺來摺去, 有冇睇到有明顯摺痕, 而又見到露銅絲?
NitroChicken 發表於 2011-1-10 13:41:01 | 只看該作者
果次Hollywood Plaza鬥地毯, 聽講4PK都JAM晒
seven 發表於 2011-1-10 13:18

果次Hollywood Plaza鬥地毯4PKS都jam.... 23, 27 ,30#
http://bbs.rcfans.com/viewthread.php?tid=308408&extra=&page=3
seven 發表於 2011-1-10 13:43:44 | 只看該作者
果次Hollywood Plaza鬥地毯4PKS都jam.... 23, 27 ,30#
NitroChicken 發表於 2011-1-10 13:41

wooo, JAM得好嚴重

CHing你覺得關唔關室內wifi事? (請教一下^^)
 樓主| GARY^^ 發表於 2011-1-10 13:44:52 | 只看該作者
回復 11# NitroChicken

多謝師兄提點, 我會check下先.
NitroChicken 發表於 2011-1-10 13:54:42 | 只看該作者
wooo, JAM得好嚴重

CHing你覺得關唔關室內wifi事? (請教一下^^)
seven 發表於 2011-1-10 13:43

其實router都係行DSSS制式意即只鎖一個2.4G頻段佔用.
我試過屋企部router都被4pk jam到上唔到網要熄左4pk先得.

因一般DSSS router只有10mw輸出功率, 而4pk係60mw輸出功率和2.4G全段跳頻, 理論上很難被DSSS干擾.
seven 發表於 2011-1-10 13:57:11 | 只看該作者
其實router都係行DSSS制式意即只鎖一個2.4G頻段佔用.
我試過屋企部router都被4pk jam到上唔到網要熄左 ...
NitroChicken 發表於 2011-1-10 13:54

明白!
如果係室內, KO 果D DSSS, 咪難好多搶channel囉?
NitroChicken 發表於 2011-1-10 14:02:58 | 只看該作者
明白!
如果係室內, KO 果D DSSS, 咪難好多搶channel囉?
seven 發表於 2011-1-10 13:57

所以同廠2.4G控同場係好少互干擾, 一有其他廠其他制式2.4G控同場就只能考驗抗干擾能力了。
NitroChicken 發表於 2011-1-10 14:03:55 | 只看該作者
FUTABA FASST 2.4G 跳既頻段:
2405.376MHz - 2477.056MHz
NitroChicken 發表於 2011-1-10 14:08:37 | 只看該作者

4PK仲有一個方法, 下次有干擾時到SYSTEM>2.4GBND>更改為FRANCE, 意思是將2.4G跳既頻段收窄些(2407.424MHz - 2450.432MHz), 睇下有冇解決干擾?!

seven 發表於 2011-1-10 14:11:16 | 只看該作者
4PK仲有一個方法, 下次有干擾時到SYSTEM>2.4GBND>更改為FRANCE, 意思是將2.4G跳既頻段收窄些, 睇下有冇解決 ...
NitroChicken 發表於 2011-1-10 14:08

FASST 同S-FHSS 有咩大分別?