RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Tam
打印 上一主題 下一主題
收起左側

後駒車,有前途...無??

bennymo 發表於 2010-12-17 02:39:30 | 只看該作者
F104又會5會好D呢, 起碼都同D touring有得玩吓掛!
tiger1 發表於 2010-12-17 06:59:09 | 只看該作者
2wd is always at a disadvantage.
rk2 發表於 2010-12-17 09:05:28 | 只看該作者

再冧深一層, 點解我地硬要計較 2wd / 4wd 哪個快過那個呢, 各有各的善長, 玩得出各自的特性, 優點不就夠開心了嗎 ?
dennis2008 發表於 2010-12-17 09:45:43 | 只看該作者
回復 21# abcde

thanks!this price not accept
abcde 發表於 2010-12-17 10:13:32 | 只看該作者
F104又會5會好D呢, 起碼都同D touring有得玩吓掛!
bennymo 發表於 2010-12-17 02:39

f103普遍快過f104的...原因是f103車架濶d同定d...但f104 現在parts多d同個殼靚d...
上一次見d人比賽多用f103或改用f103頭同f103呔...
abcde 發表於 2010-12-17 10:17:28 | 只看該作者
再冧深一層, 點解我地硬要計較 2wd / 4wd 哪個快過那個呢, 各有各的善長, 玩得出各自的特性, 優點 ...
rk2 發表於 2010-12-17 09:05

好同意....玩2wd應該同2wd比較....而且快唔快多數同人關係多d..如果兩個人差不多技術才會在車架上比較有意思......
IS520 發表於 2010-12-17 10:21:21 | 只看該作者
無錯喇,  都唔同性能,  硬係要計較快慢,  
夠速度既,  就一齊走一轉囉,  唔夠快既,  咪自己玩囉,  無問題喎.

再冧深一層, 點解我地硬要計較 2wd / 4wd 哪個快過那個呢, 各有各的善長, 玩得出各自的特性, 優點 ...
rk2 發表於 2010-12-17 09:05
bennymo 發表於 2010-12-17 10:42:06 | 只看該作者
回復 26# abcde

明白哂CHing... 因我見上個月JV個F1賽頭三位D架仔全部揸F104之嘛, 不過佢又真係全部換哂F103頭就真!

咁睇嚟真係要換左佢至得啦!
abcde 發表於 2010-12-17 10:52:53 | 只看該作者
回復  abcde

明白哂CHing... 因我見上個月JV個F1賽頭三位D架仔全部揸F104之嘛, 不過佢又真係全部 ...
bennymo 發表於 2010-12-17 10:42

長左又濶左...實定d啦....咁就可以乘受較大馬力 輸出....自然快d
所以樓主如果想f103gt快d..就要從這裏想想如可使f103gt尾呔濶d(加強加速力)..頭呔薄d(加強轉灣能力).....
bennymo 發表於 2010-12-17 11:12:49 | 只看該作者
回復 30# abcde

totally agree
 樓主| Tam 發表於 2010-12-17 13:20:15 | 只看該作者
無錯喇,  都唔同性能,  硬係要計較快慢,  
夠速度既,  就一齊走一轉囉,  唔夠快既,  咪自己玩囉,  無問題喎 ...
IS520 發表於 2010-12-17 10:21

其實我都同意.但在場玩後駒不多.下下比TOURING過頭,都幾"DOWN"
rk2 發表於 2010-12-17 13:36:17 | 只看該作者
其實我都同意.但在場玩後駒不多.下下比TOURING過頭,都幾"DOWN"
Tam 發表於 2010-12-17 13:20

等架 4wd 一齊才出直路, 2wd 起唯快, 直路放佢 2 條街, 條氣順番曬囉. .. .
abcde 發表於 2010-12-17 16:39:33 | 只看該作者
等架 4wd 一齊才出直路, 2wd 起唯快, 直路放佢 2 條街, 條氣順番曬囉. .. .
rk2 發表於 2010-12-17 13:36

我比較鐘意等佢過左....然後係直路尾再追近..見返佢羅友
不過通常幾隻灣後就會比佢拋開
另外會同差不多圈速的touring玩下...咁就唔會好讓車...
大野 發表於 2010-12-17 18:02:20 | 只看該作者
咁如果103GT用大OFFSET鈴會唔會又有幫助呢?
abcde 發表於 2010-12-17 18:49:27 | 只看該作者
是乎玩膠呔定綿呔....膠呔OFFSET大左是有幫助...但要玩膠呔快真係好難...除車要set得好...仲要有好好技術先玩得快.我見過有師兄係jv玩f103gt ...4條36r...玩到仲有翻咁上下快..真係好利害...
....但都唔會有綿呔咁好走...
我既下一計劃是尾呔用220mm油車呔...頭用普通油車呔....玩200mm殼...最好是利曼啦...不過要玩完而加對f103 hbr 尾呔先諗......
hk_sdu 發表於 2010-12-18 01:40:03 | 只看該作者
回復  abcde

明白哂CHing... 因我見上個月JV個F1賽頭三位D架仔全部揸F104之嘛, 不過佢又真係全部 ...
bennymo 發表於 2010-12-17 10:42

Are u sure? A main, most of the winners are pure F103. Group B is half half F103 and F104. Group C has a lot of F104. This is what i saw in the JV F1 race.

I have both 103 and 104, may be i am not skillful, but i really find 103 is easier to have better performance.
hk_sdu 發表於 2010-12-18 01:47:14 | 只看該作者
F103 wheelbase 260 x 200mm, similar to EP touring, same as GP touring ratio
Battery near the tail, more pressure on rear wheel

F104 wheelbase 270 x 170/180mm??, more long and narrow

just my 2 cents
IS520 發表於 2010-12-18 09:07:05 | 只看該作者
Actually, F104 wheelbase = 270 x 180mm, more long and narrow.

F103 wheelbase 260 x 200mm, similar to EP touring, same as GP touring ratio
Battery near the tail,  ...
hk_sdu 發表於 2010-12-18 01:47
billgate803 發表於 2010-12-18 18:36:37 | 只看該作者
4WD 易駕駛好多~
billgate803 發表於 2010-12-18 18:44:44 | 只看該作者
從前有刷年代~
4WD明顯車架比D-DRIVE重~
但穩定性較D-DRIVE高
D-DRIVE又輕又直接~
當年同一電子野, D-DRIVE比較有優勢.
但現在的無刷實在太快,
快到4WD穩定性這麼高的車也不容易發揮BRUSHLESS的極限...
相對D-DRIVE只得輕量的優勢, 但穩定性偏弱.. 在現今BRUSHLESS的世代, 難以同4WD比較.