RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13658|回復: 138
打印 上一主題 下一主題
收起左側

後駒車,有前途...無??

Tam 發表於 2010-12-14 23:10:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
用架F103GT在JV唔夠D 1/10TOURING跑. 我用8.5T 60AESC. 35度綿呔. D TOURING 入彎反應快過架F103GT, 彎心差不多, 出彎TRIOUNG可以FULL油出. 架F103GT要慢慢加油出.彎位三個STEP.輸了兩個,和一個. 架F103GT彎位輸曬. D TOURING C HING 用4.5T. 直路都比人放. 是否還未把後駒車用到極限? 還是真的沒法快過D TOURING ??
maxchow 發表於 2010-12-14 23:14:18 | 只看該作者
D F1 車車都好快,有得跑 gar。
所以我諗 F103GT 都未必唔得。
ul8000kbs 發表於 2010-12-14 23:29:52 | 只看該作者
有架103同104好快架喎~不過唔係成日出現~
abcde 發表於 2010-12-14 23:46:14 | 只看該作者
後驅可能只有pro ten 或12仔可以揪下d快touring..如f103的話... 高手都可和 無咁快touring (8.5t)揪下
如果人家玩5.5t 就難d啦...
f103gt就再難d..因尾呔唔能夠濶.....
billgate803 發表於 2010-12-15 02:34:32 | 只看該作者
大家用白豬公平D, F103GT一定會較4WD快
hele 發表於 2010-12-15 05:05:03 | 只看該作者
103GT will be faster with same motor.
raybee1211 發表於 2010-12-15 07:38:01 | 只看該作者
人既問題 唔關架車事
dennis2008 發表於 2010-12-15 09:44:44 | 只看該作者
想請教各師兄:如果用F103LM會不會比較好及想問有沒有師兄知道那裡還有F103LM的底板賣。THANKS!
tarotrex 發表於 2010-12-15 18:07:12 | 只看該作者
人既問題 唔關架車事x2
chub 發表於 2010-12-15 18:52:14 | 只看該作者

人既問題 唔關架車事x3
103用8.5唔慢架!條呔夠咬,彎心full油冇問題!
wylee1005 發表於 2010-12-15 18:56:18 | 只看該作者
人既問題 唔關架車事x4
 樓主| Tam 發表於 2010-12-15 23:43:17 | 只看該作者

細彎FULL油出會掉頭, 大彎FULL油出會控推頭.差速順D會改善掉頭. 是不是尾中彈工要再硬D?
TOURING用膠呔,過彎時可一邊呔上油七路,但用綿呔一邊呔上油七路, 架車會很不穩定會掉頭.TOURING會在內彎食你位. 我試過用32R膠呔.推頭掉尾很嚴重.無法正常行. 後驅
應用那這膠呔?
 樓主| Tam 發表於 2010-12-15 23:56:41 | 只看該作者
wylee1005 發表於 2010-12-15 18:56

如是否同一高手玩, TOURING 會快D,還是後驅快D?
其實有無見過有人用後驅快過所有4WD TOURING?
kiev 發表於 2010-12-16 01:06:50 | 只看該作者
103gt ... 同 D 頭驅玩下仲得  !
rk2 發表於 2010-12-16 15:31:59 | 只看該作者
會唔會 1/10 touring ( 4wd) 可承受更低 t 數的摩打, 而 後驅就相對地只可承受高 touring 4 t or 5t 所以如此 ? 反過來說, 大家都用較高 t 數的摩打 , 或白 / 黑豬. 後驅會 win ?
 樓主| Tam 發表於 2010-12-16 20:25:02 | 只看該作者
問題是35綿呔,不夠32R食地.彎位輸曬.直路快D都補唔到. 我試過用32R膠呔.推頭掉尾很嚴重.無法正常行.
 樓主| Tam 發表於 2010-12-16 20:31:50 | 只看該作者
wylee1005 發表於 2010-12-15 18:56

明明是後驅車沒有優勢,唔明點解是"人既問題". 我還可以做什麼可以快D?
車仔同學會 發表於 2010-12-16 20:36:19 | 只看該作者
8.5T想追到4.5T?!
abcde 發表於 2010-12-16 21:09:27 | 只看該作者
明明是後驅車沒有優勢,唔明點解是"人既問題". 我還可以做什麼可以快D?
Tam 發表於 2010-12-16 20:31

其實你以說出原因了....後驅(direct drive )優勢是極速...原因是驅動比較直接..所以用8.5t 有4.5t 的直路速度..但點解f103gt唔夠快touring揪呢..原因如你所指出...出入灣唔夠快....是車架問題....如果好以12仔或pro 10 一類有很濶的尾輪和小小的頭輪..改善到灣 ...有好d表現..後驅就會夠快touring 揪啦...這也是f103會快過f103gt原因(f103用f1呔)
ps...如果是同樣8.5t....相信touring 和 direct drive 2wd 圈速應該差不多
但如果同樣是4.5t....相信touring 會快d 因為2wd 跟本玩唔到 (1cell 例外)
pps....但如果touring 是4.5t 或5.5t....f103 用乜魔打都是很難快過的...

如果是同一個高手玩這兩類車例如hara...玩12仔的圈速是會快過電touring 的
abcde 發表於 2010-12-16 21:15:18 | 只看該作者
想請教各師兄:如果用F103LM會不會比較好及想問有沒有師兄知道那裡還有F103LM的底板賣。THANKS!
dennis2008 發表於 2010-12-15 09:44

早前見有師兄賣2手trf版...是濶底板和平servo的....可以找找看..
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=195447&highlight=