RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1541|回復: 2
收起左側

引擎既基本問題

26623661 發表於 2010-10-13 22:54:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

(1) 21級既引擎個螺絲位同15級既同唔同?
(2) 係唔係副副15級引擎個螺絲位同KYOSHO GXR15一樣
(3) 我唔係遙控車用(以前係), 不過點鎖實呢?
(4) 側排個加速管(GXR15)同後排個D可唔可以共用, 甘21級得唔得?
(5) 大家知唔知GXR15幾多HP 同幾多rpm
(6) D 21級引擎可唔可以用30%nitro燃油?
唔好又問用離做咩, 反正做D瘋狂既野(唔係整散整爆炸個D...)

拜託大家!!!
Andrew168 發表於 2010-10-14 00:55:02 | 顯示全部樓層

(1) 21級既引擎個螺絲位同15級既同唔同?
ans: 不同

(2) 係唔係副副15級引擎個螺絲位同KYOSHO GXR15一樣
ans: 基本上所有15級引擎螺絲位都一樣

(3) 我唔係遙控車用(以前係), 不過點鎖實呢?
ans: 唔明想問咩, 鎖實咩  ?? 如固定引擎, 用引擎座或diy上 螺絲就得

(4) 側排個加速管(GXR15)同後排個D可唔可以共用, 甘21級得唔得?
ans: 加速管本身如是標準size可用, 但個別加速管因設計俾某一產品, 可能不能用在其他 engine 或車架上,
15級同21級引擎所用加速管不同, 不能共用

(5) 大家知唔知GXR15幾多HP 同幾多rpm
ans: 不知, 以 os 15cv-x (3,000-30,000rpm, 0.68 @ 29,000 hp), 相差不太遠, modified engine 例外

(6) D 21級引擎可唔可以用30%nitro燃油?
唔好又問用離做咩, 反正做D瘋狂既野(唔係整散整爆炸個D...)
ans: 25%-30% 都得
 樓主| 26623661 發表於 2010-10-14 17:14:06 | 顯示全部樓層
thx a lot
and learn a lot