RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2729|回復: 17
收起左側

二波齒輪問題`

jimmyyu123 發表於 2010-8-22 21:17:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請見下圖`
一波齒59T`
二波齒53T`
我連續掃左兩次`
是否我極力子set得5好?
我已買返53T既二波齒`
但而加要應該點做?
要set些什麼?
另外,for批用既耐高溫剛膠那裏有得買呢?幾錢左右?
Thz!~咁多位C兄幫幫忙`

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
阿虫 發表於 2010-8-22 21:32:53 | 顯示全部樓層
你似乎兩組齒之間虛位過大, 不過NT1應該好fit至o岩嫁
果隻鋼膠五金鋪有嫁啦
 樓主| jimmyyu123 發表於 2010-8-22 22:04:34 | 顯示全部樓層
你似乎兩組齒之間虛位過大, 不過NT1應該好fit至o岩嫁
果隻鋼膠五金鋪有嫁啦
阿虫 發表於 22/8/2010 09:32 PM

唔係bor.
我覺得勁緊`
一波係單向黎架麻`
而加緊到佢5識好自然咁順住轉`
阿虫 發表於 2010-8-22 22:12:05 | 顯示全部樓層
我見你第三張相D虛位好大,你隻2波齒撻到咁, 緊都唔奇, 你可以試試拆o左engine睇睇仲緊唔緊, 如果都係緊就隻單向問, 而且你好似engine上面兩隻齒都撻喎
 樓主| jimmyyu123 發表於 2010-8-22 22:16:02 | 顯示全部樓層
我見你第三張相D虛位好大,你隻2波齒撻到咁, 緊都唔奇, 你可以試試拆o左engine睇睇仲緊唔緊, 如果都係緊就隻 ...
阿虫 發表於 22/8/2010 10:12 PM

會不會是極力子既介子放得不夠?
engine上面兩隻齒只是少少掃`
我之前果兩隻仲掃得多`
阿虫 發表於 2010-8-22 22:39:46 | 顯示全部樓層
單睇相真係無辦法知極力子戒指放得夠唔夠, 但係組裝時如果跟足說明書尺寸裝, 一定無問題
 樓主| jimmyyu123 發表於 2010-8-22 22:42:20 | 顯示全部樓層
Thank You`
stanley_wwy 發表於 2010-8-22 23:29:53 | 顯示全部樓層
唔係bor.
我覺得勁緊`
一波係單向黎架麻`
而加緊到佢5識好自然咁順住轉`
jimmyyu123 發表於 2010-8-22 22:04

check 有冇死單向啤呤

check 二波槳係咪啜住二波杯,攪到唔順

check main shaft 有冇彎....不過可能性好低.
beebone 發表於 2010-8-23 00:31:56 | 顯示全部樓層
回復 1# jimmyyu123

你仲既係"2波咒"................
beebone 發表於 2010-8-23 00:33:41 | 顯示全部樓層
回復 8# stanley_wwy

Correct, 可能性好底, 佢仲既係2波咒............... 識解既人好少
 樓主| jimmyyu123 發表於 2010-8-23 00:59:57 | 顯示全部樓層
check 有冇死單向啤呤

check 二波槳係咪啜住二波杯,攪到唔順

check main shaft 有冇彎....不過可 ...
stanley_wwy 發表於 22/8/2010 11:29 PM

冇死單向bearing`
main shaft冇彎`
二波槳果度聽人講話我好似唔夠戒子`
搞到個金屬齒個份野一轉二波好似走位咁Wo`
beebone 發表於 2010-8-23 01:18:15 | 顯示全部樓層
冇死單向bearing`
main shaft冇彎`
二波槳果度聽人講話我好似唔夠戒子`
搞到個金屬齒個份野一轉二波 ...
jimmyyu123 發表於 2010-8-23 00:59

講O個個對波就走位...........
塊底板打斜灣左, 將車架放O係塊set車板上, check下個尾係唔係好似遙遙板咁啦.
原因係2波齒過埋, 1波過齒開時, 用1波去gear mesh做標準個2波咪掃哂囉......
正常應該係1,2波gear mesh距離係一樣的.....
換底板吧
阿虫 發表於 2010-8-23 10:29:22 | 顯示全部樓層
其實我都相信唔關戒指唔夠事,因為個陷鐘係向外推出黎,唔夠戒指都只會係engine 2波齒掃咗1波大減齒向內果面

唔好意思,表達能力差咗d,希望你明我講乜
 樓主| jimmyyu123 發表於 2010-8-23 13:16:14 | 顯示全部樓層
Thz all Ching!~
novafans 發表於 2010-8-24 22:19:27 | 顯示全部樓層
2波金屬21齒太利既話,就算你換幾多個新齒都會勁掃,要一對換
victor1997621 發表於 2010-8-25 13:07:08 | 顯示全部樓層
固定引擎時,有冇墊紙?(齒輪之間) 建議嘗試更改齒輪比例。
固定引擎時,有冇墊紙?(齒輪之間) 建議嘗試更改齒輪比例。
victor1997621 發表於 25/8/2010 13:07

師兄. 咁點改法?!?!?
講O個個對波就走位...........
塊底板打斜灣左, 將車架放O係塊set車板上, check下個尾係唔係好似遙遙板咁啦.
原因係2波齒過埋, 1波過齒開時, 用1波去gear mesh做標準個2波咪掃哂囉......
正常應該係1,2波gear mesh距離係一樣的.....
換底板吧
beebone 發表於 23/8/2010 01:18

學到野...返去睇下我個一二波...有冇問題先.