RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4540|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

del

幾粒審 發表於 2010-8-6 17:13:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

Del...
billychan 發表於 2010-8-9 00:22:07 | 只看該作者
玩油車最緊要係著車.
advox 發表於 2010-8-9 16:39:29 | 只看該作者

加左介子壓縮比會細左dd,對engine負苛細d..
engine工作溫度也較低....舊engine d 庶蝕左,壓縮比會細左,力無甘爆.
減左隻介子壓縮比會大番d爆d..但太大壓縮比會
加快engine各方面損耗,engine亦比正常壓縮比的温度高更快熱.
所以長途戰壓縮不用太高,短途多stop and go 壓縮大爆力大dd..
高壓縮比應用度數高些的火咀,engine也要較大油點,因為油大也可幫助engine冷卻.
太細油谷高轉數engine會好易熱到"那"遮
 樓主| 幾粒審 發表於 2010-8-9 18:26:53 | 只看該作者
照師兄咁講,加左介子就無咁爆,但係想快d 咪要"黏"針,到時溫度咪又會提升返???
減左介子要放返油針幫助降溫,咁即係變返無咁好力,到頭來咪係一樣打回原形???
咁究竟係加介子"黏"針好,定係減介子放針好呢???
advox 發表於 2010-8-9 18:31:38 | 只看該作者
所以咪好多C兄講,新ENGINE加介子舊ENGINE先加壓縮,
同埋好睇你玩咩場,各取長短
 樓主| 幾粒審 發表於 2010-8-9 18:51:24 | 只看該作者
哦,原來係咁.
師兄提及過"高壓縮比應用度數高些的火咀",點解呢?
georgej 發表於 2010-8-9 22:39:46 | 只看該作者

師兄可能我理解錯.加介子.那空間大了.壓縮比率不是大了嗎?為何減少空間反而會壓縮小了.請指點..thx
advox 發表於 2010-8-9 23:04:54 | 只看該作者

活塞上死點和下死點的衝程一樣,但減了介子等於燃燒室空間小了,壓縮空間小了,壓縮比便大子.
說簡單點,你用手轉動引擎是否也感到壓縮時的反彈力?
但你試想下.(作大點的) 如果你加10隻介子,再用手轉動同一樣的引擎,相信你可輕易轉動,感到
壓縮的回彈力可能近孚無了,是因為活塞的上死點沒變,燃燒室大了,壓縮空間也大了,所以近孚無了
壓縮的感覺了
但大家也不能換太溥的gasket..壓縮太高會產生"爆震"or"頂遮"現像,引擎亦易過熱
爆震在行烏絲火咀影響較不明顯,但用電點火的火咀便很明顯了
georgej 發表於 2010-8-9 23:24:42 | 只看該作者
回復 8# advox

thx .但氣缸空間大了.儲存在內的混合氣多了.燃燒的爆發力不是多了嗎.頭腦還在混亂中
advox 發表於 2010-8-9 23:37:45 | 只看該作者
回復  advox

thx .但氣缸空間大了.儲存在內的混合氣多了.燃燒的爆發力不是多了嗎.頭腦還在混亂中
georgej 發表於 2010-8-9 23:24

如果衝程(即上死點同下死點的距離)or缸徑(即氣缸直徑)一併加大,另吸入的空氣多了那才可加大爆發力,即加大cc.
比例說:一支封了針頭的針筒,針筒泵的行程(衝程)不變,但將針筒前端(壓縮區)加長,那壓縮比不是少了嗎?
Fluke 發表於 2010-8-9 23:50:53 | 只看該作者
如果衝程(即上死點同下死點的距離)or缸徑(即氣缸直徑)一併加大,另吸入的空氣多了那才可加大爆發力 ...
advox 發表於 2010-8-9 23:37

beebone 發表於 2010-8-10 00:15:42 | 只看該作者
回復  advox

georgej 發表於 2010-8-9 23:24

Read this all,
http://en.wikipedia.org/wiki/Compression_ratio
 樓主| 幾粒審 發表於 2010-8-10 09:02:15 | 只看該作者
我見人改架"四衝程"fw-05,佢係放油針o黎增加爆炸力,但係我架"二衝程"就收油針0黎增加速度,何解呢?
 樓主| 幾粒審 發表於 2010-8-10 09:52:13 | 只看該作者
毎事問... 要交学費
Sirio 發表於 2010-8-10 09:37

我玩油車已經踩左落個"氹"度,嘥左好多錢嫁喇,唔好要我交學費啦,收順d 啦唔該...
maxchow 發表於 2010-8-10 10:12:42 | 只看該作者

樓主| 幾粒審 發表於 2010-8-10 10:30:12 | 只看該作者
部機舊左,唔係應該連"司筒""雞肶""架冷""啤呤"都會損耗咩,再減介子唔會撞盤燒火咀嗎?
maxchow 發表於 2010-8-10 10:46:38 | 只看該作者
部機舊左,唔係應該連"司筒""雞肶""架冷""啤呤"都會損耗咩,再減介子唔會撞盤燒火咀嗎?
幾粒審 發表於 2010-8-10 10:30

你試下打散部機睇下度下,就知呢個問題係唔會發生既。
D 機件損秏唔會去到肉眼 measure 倒既。但你打散佢,就咁用眼睇就知呢件事唔會發生。
 樓主| 幾粒審 發表於 2010-8-10 10:52:58 | 只看該作者
如果唔會撞盤,係咩原因會引致燒火咀斷"雞肶"o架?
advox 發表於 2010-8-10 15:28:07 | 只看該作者
如果唔會撞盤,係咩原因會引致燒火咀斷"雞肶"o架?
幾粒審 發表於 2010-8-10 10:52

過熱,長時間盡油高轉+風大油沙setting都好易"那遮"..高轉過熱令缸壁內的
潤滑油保護層質量突变分解,令活塞直接和缸壁磨擦..在设有潤滑的程況下,輕則c筒(缸壁)花,
重則另活塞撞入c筒,做成"那遮"斷雞肶.
 樓主| 幾粒審 發表於 2010-8-10 15:42:42 | 只看該作者
嘩!o麥咁得人驚o架,即係唔好咁"黏"機,放返淋佢玩啦.
仲有無其他方法解決呢???