RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4024|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手-第一次用噴槍

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

裝備:
噴槍套裝 - mr.hobby4 (gas)
油 - faskolor (水性)
開油水 - 孖星X20A
油 / 水比例 - 唔知(唔識)
白色 / 藍色底色係用孖星PS罐裝油

哎呀...我真係投降啦...我真係唔知佢幾時係杰 / 幾時係稀...第一下噴落去...好似太陽花咁散開...應該係太稀...就加返D油落去..有人教個份量應該係小水點, 滴與唔滴之間...但係噴出黎又好似噴唔到咁, 好似有野塞住咁...唔知又係唔係太杰呢...又加返少少開油水..., 噴出黎又好淺色喎...有時又好似冇咩力咁!!!
救命....

Tim718 發表於 2010-7-15 13:47:07 | 只看該作者
太陽花咁散開係你停留係果到時間太長,如果你噴出黎d油係好似蜘蛛絲咁,即係太結。
明白!!!!!!!!!
x貓仔x 發表於 2013-5-25 21:07:23 | 只看該作者
師兄!睇到你兩年前呢個關於噴殼嘅留言!當時你話自己係新手,相信而家兩年後你已經成為老手了!而家到我是新手啦!想請教你一啲關於買噴槍等裝備嘅問題可以嗎?
唔好咁講呀貓仔師兄。。。我仲係度學習緊

有咩問題講出黎,大家一齊研究下。。。
alanchow03 發表於 2013-7-8 09:39:43 | 只看該作者
我自己都將會試下用airbrush 做殼。
覺得如果枝槍係double action, 同用air pump校psi會比較容易control。
alanchow03 發表於 2013-7-8 09:48:48 | 只看該作者
自己都諗過你的問題2同3。

因為香港好似只係買到tamiya PS can spray 油,冇枝裝。你要用tamiya 油要鑚開個can 攞,十分唔方便。

而Parma 有出枝裝又係水性,仲有佢d營光冇特別貴,所以如果用噴槍,我諗係first choice。

whatafather 發表於 2013-7-8 10:37:55 | 只看該作者
would u guys please kindly take a photo of u painting instrument

thx a lot
alanchow03 發表於 2013-7-8 11:28:48 | 只看該作者
alanchow03 發表於 2013-7-8 09:39
我自己都將會試下用airbrush 做殼。
覺得如果枝槍係double action, 同用air pump校psi會比較容易control。
...

係...

個d套裝, 真係真係好難玩...

正正經經. 買個泵 / 筆(double action)...好玩好多....
sunnymok 發表於 2013-7-9 12:50:44 | 只看該作者
噴水性油要一層一層甘噴。基本上調到到6:1左右。等第 一層乾左噴第二層。餘此類推。一直噴到夠色為止。水性油係唔可以 一二層就出到效果的。
georgej 發表於 2013-7-21 21:37:52 | 只看該作者
油 - faskolor (水性)
是不可貪心一次噴.要分幾次重複噴.也不能太杰.多試就可以