RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2823|回復: 11
收起左側

請教: 新燈用RELAY轉12V LED燈條問題

rabbitmomo 發表於 2010-7-13 05:16:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我遇到個大困難搞到成晚無得訓, 有無人可以幫下我

我原本想用12V燈條做櫃燈, 本來想o係櫃橙條線加RELAY轉成全櫃12V LED..但........

我原本"他"過條"櫃燈線"出到5V, 根住就死左去SSP AP記買左粒bestar 3v 同 5v o既relay試, 當駁好著車開燈時, 隻relay都'索'唔埋,3v 同 5v 分別都試過索唔到....請問係咩原因?

我個接線圖如下:

登錄/註冊後可看大圖

SSD 發表於 2010-7-13 08:46:13 | 顯示全部樓層
我都買了這款Bestar relay,最後放棄使用,
如果你倒轉來試,就會發覺唔通電,就接通,
一通電就cut,這反應就ok,好快。
所以建議使用另外外些電子零件。
lyslee 發表於 2010-7-13 09:40:26 | 顯示全部樓層
有D relay 的coil 有正負分, 樓主試試有無駁錯正負極
有勇冇謀 發表於 2010-7-13 10:00:29 | 顯示全部樓層

Relay 好似係咁駁喎.....以8腳 relay 為例

A : 駁新燈
B : 駁12V input
C/D: 駁12V output (燈條) <當A位有或冇電到時, C/D位就會作出相反的反應, 可以慢慢試 o下>
 樓主| rabbitmomo 發表於 2010-7-13 11:43:02 | 顯示全部樓層
我都買了這款Bestar relay,最後放棄使用,
如果你倒轉來試,就會發覺唔通電,就接通,
一通電就cut,這反 ...
SSD 發表於 2010-7-13 08:46

咁樣係正常, 因為通常RELAY都有兩刀, 其中一個係反刀, 即係人地成日講既 N/C N/O
 樓主| rabbitmomo 發表於 2010-7-13 11:45:28 | 顯示全部樓層
有D relay 的coil 有正負分, 樓主試試有無駁錯正負極
lyslee 發表於 2010-7-13 09:40

掉轉都試過了, 最嬲既係, 我見佢唔無料到, 我用AA電池盒(2X1.5V)'他'佢, 隻RELAY就"撻"一聲.....3V, 5V 都可以FUNCTION, 其實會唔會係新燈電流唔夠?
 樓主| rabbitmomo 發表於 2010-7-13 11:48:25 | 顯示全部樓層
Relay 好似係咁駁喎.....以8腳 relay 為例

A : 駁新燈
B : 駁12V input
C/D: 駁12V output (燈條)
有勇冇謀 發表於 2010-7-13 10:00

謝謝勇哥, 其實我上面幅圖只係示意, 因我用5腳o既BESTAR RELAY, 如果用日本TAKAMISAWA 就可能係你呢種駁法了 !
有勇冇謀 發表於 2010-7-13 11:58:40 | 顯示全部樓層
o...搞錯左唔同的 relay 添...
 樓主| rabbitmomo 發表於 2010-7-13 12:00:50 | 顯示全部樓層
我還講漏左一樣野, 就係我當駁好著車開燈隻relay'索'唔埋時, 架拖頭既尾燈係會熄左, 當我放開隻RELAY時, 拖頭尾燈又著返, 其實會唔會RELAY電阻太大OR電流太細呢?

其實我呢個做法仲會用o係"超平無線櫃燈", 只差呢步我就完成可以同大家分亨, 希望有CHING可以幫手解答 !
SSD 發表於 2010-7-13 13:11:07 | 顯示全部樓層
Bestar的relay,你可以上網打你隻型號,有圖說明D腳。
我試過效果不太好。

http://www.weclonline.com/downloads/pdf/07-04-1003.pdf

我現在就把開關放在電腳上通電。
 樓主| rabbitmomo 發表於 2010-7-13 13:26:28 | 顯示全部樓層
Bestar的relay,你可以上網打你隻型號,有圖說明D腳。
我試過效果不太好。

我現在就把開關放在電腳 ...
SSD 發表於 2010-7-13 13:11

哈....咁岩我都係呢個WEBSITE DOWNLOAD
 樓主| rabbitmomo 發表於 2010-7-13 19:09:23 | 顯示全部樓層
我今日未有時間過AP LIU ST睇, 所以想請問有無CHING 知道有無1.5V RELAY?